INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Frankincenso, bosvelijų eterinis aliejus Boswellia carterii, B. sacra, B. serrata

Somalis
6,50 €
5 ml
Boswellia serrata, pluoštinė bosvelija, Indija. Nebeliko. Kodas: 47732971
Mes galime jus informuoti, kai prekę vėl turėsime. El. laiškas bus išsiųstas šiuo adresu:
9,10 €
5 ml
Boswellia serrata, pluoštinė bosvelija, Indija, CO2 ekstrakcija. Kodas: 47736061
10,90 €
5 ml
Boswellia carteri, smilkalinė bosvelija, Somalis, eko. Kodas: 47732957
9,40 €
5 ml
Boswellia carteri, smilkalinė bosvelija, Somalis, CO2 ekstrakcija. Kodas: 47736078
39,20 €
3 ml
Boswellia sacra, smilkalinė bosvelija, Omanas. Kodas: 47732964

Bosvelijų medžių dervos (sakų) eterinius aliejus  tradiciškai priimta vadinti frankincenso aliejais. Frankincensai yra vieni dažniausiai pageidaujamų eterinių aliejų kuriuos siūlome Kvapų namuose. Kvapai balzamiški, derviniai, terpeniniai su medienos natomis, iš pradžių kiek aštroki. Tai pakylėjantys liturginiai kvapai, dažnam keliantys asociacijas su bažnyčia, nes būtent frankincenso derva, dar vadinama ladanu, olibanu, jau tūkstančius metų smilkoma ne tik šventyklose, bet ir namuose įvairiausių svarbių ritualų ir apeigų metu.

Boswellia sacra eterinis aliejus iš Omano. Prabangiausias mūsų frankincensų kolekcijos eterinis aliejus yra distiliuojamas iš laukinių Dofaro slėnio šventųjų smilkalinių bosvelijų (Boswellia sacra) medžių dervos (dar vadiname sakais). Jis yra ypatingai subtilaus ir ypatingai skaidraus it oras, švelniai salsvo kvapo dėl jame dominuojančio alfa-pineno (>60%), kitų monoterpenų yra po nedaug, pvz limoneno ~5%, alfa-tujeno ~1%. Žinovai Omano frankincensą laiko vienu geriausiu pasaulyje.

Boswellia carteri eterinis aliejus iš Somalio. Iš Somalio turime du skirtingais būdais išgautus frankincenso aliejus. Vienas distiliuotas tradiciniu būdu, kitas ekstrahuotas pažangiu CO2 ekstrakcijos būdu, jame eterinio aliejaus  - 70-85% (likutį sudaro kitos bioaktyvios medžiagos). Somalio frankinceso aliejus itin turtingos sudėties, jame dominuoja alfa-pinenas (28%) ir limonenas (17%), yra ir kitų monoterpenų, tokių kaip alfa-tujeno (6%), sabineno, beta-pineno, mirceno, be to - seskviterpenų ir diterpeno alkoholių. Abu Somalio frankincensai nuostabaus, atpažįstamo, klasikinio smilkalinio-dervinio kvapo su lengva spygliuočių ir citrusine nata. 

Boswellia serrata eterinis aliejus iš Indijos, pluoštinių bosvelijų arba Indijos frankincensas; eterinis aliejus yra gaunamas tradiciškai distiliuojant medžių dervą, ir pažangiu CO2 ekstrakcijos būdu, kai gautame produkte eterinio aliejaus yra 70-90% (likutį sudaro kitos bioaktyvios medžiagos). Tai vertingas eterinis aliejus, plačiai naudojamas fitoterapijoje, papilduose, kosmetikoje ir aromaterapijoje dėl savotiškos sudėties: skirtingai nuo somalietiško ir omanietiško, jame dominuoja alfa-tujenas (~55%), o alfa-pineno ir limoneno yra nedaug (9% ir 4%), todėl kvapą papildo būdingi samanotos drėgnos medienos niuansai.

  • Be ftalatų
  • iš laukinių augalų
  • Orui valyti ir gaivinti
  • Pirties procedūroms
  • Tinka vaikams keičiantis sezonams
  • Brandžiai odai
  • Plaukams.

Dervos, kurias gamina bosvelijų, mirų medžiai, pušys, eglės, kėniai turi savybių, kurios apsaugo medį nuo infekcijų ir užpuolikų, užgydo jo žaizdas, pagreitina sužalotos žievės gijimą. Iš senovės atėjęs empirinis žinojimas, kad jos padeda gyti ir gyvūnų bei žmonių žaizdoms dabar jau įrodytas ir moksliniais tyrimais.

Kai kurios frankincenso dervos ir eterinių aliejų savybės:

Kadangi frankincenso derva yra viena seniausiai žmonijos istorijoje naudojamų medžiagų, kuri žinoma kaip panacėja nuo pačių įvairiausių problemų, tai nenuostabu, kad ji žadina ir šiuolaikinių mokslininkų smalsumą.

Pateiksime įdomiausias ištraukas iš daugelio mokslinių studijų. Frankincenso derva nuo seno plačiai naudojama kaip kramtomoji guma ir prieskonis, arabų ir kitose šalyse su ja gaminami saldumynai, tai leidžia daryti išvada, kad ši substancija nenuodinga.

Kosmetika, oda

Anot mokslininkų, bosvelijų derva teigiamai veikia odos ląsteles t.y. aktyvina sveiką ląstelių augimą ir odos ląstelių atsikūrimą, tad smilkalų medžių dervos gerai tinka pažeistai odai. Tradiciškai buvo naudojama derva, kuri įmaišoma į įvairius tepalus ir balzamus. Dabar tiems tikslams dažniau naudojamas eterinis aliejus.

Frankincenso derva ir jos eterinis aliejus turi nesuskaičiuojamą pritaikymą tiek modernioje, tiek tradicinėje kosmetikoje. Sumaišyta su bičių vašku frankincenso derva nuo senų laikų naudojama nuo pajuodusių paakių ir maišų po akimis. Frankincenso dervos ištraukos ir aliejus naudojamas odą atjauninančioms kaukėms ir kremams nuo raukšlių; jis pagerina sausos, vystančios odos būklę.

In vitro tyrimai (2020 m.) parodė, kad Boswellia sacra eterinis aliejus pasižymi antimikrobinėmis savybėmis prieš odos patogeninius, spuogų, burnos ir pleiskanas sukeliančius mikrobus. Be to, veikia sinergiškai kartu su mira.

Sezonų kaitos problemos

Frankincenso eterinis aliejus yra  tinkamas naudoti keičiantis sezonams, žiemą. Gali pagerinti būkles viršutinių kvėpavimo takų uždegimų, kosulių atvejais. Tačiau būtina žinoti, kad naudojimas vaikams kiek skiriasi nuo suaugusių - kaip naudoti, ir sąrašą kitų eterinių aliejų, tinkamų naudoti vaikams sezonų kaitos metu, rasite čia. 

Vabzdžiai

Kaip ir bet kokie dūmai (prisiminkime bites ir bitininkus su dūminiais smilkytuvais), dervos smilkymas nepatinka vabzdžiams.

Sąnariai ir raumenys

Frankincenso eteriniai aliejai puikiai tinka masažiniams mišiniams praturtinti tiems, kuriems norisi palepinti raumenis ar sąnarius po fizinių apkrovų, ar esant kitiems nemaloniems pojūčiams, todėl mėgstamas sportuojančių, pagyvenusių žmonių.  Ypač tam tinka pluoštinių bosvelijų (Boswellia serrata) CO2 ekstraktas. 

Nuotaika

Kai norisi vidinės ramybės, pasiekti atpalaiduotą proto būklę, frankincensais galima kvėpinti patalpas esant liūdesiui, nerimui ir dvasiniam negatyvumui.

Parfumerija

Dėl savo charakteringo, grakštaus, paslaptingo, liturginio kvapo frankincensas labai mėgstamas kvepalų ingredientas. Jį yra pamėgę tiek klasikinės, tiek nišinės parfumerijos kūrėjai. 

 

Čia paminėtos ne visos šio  produkto savybės. Deja, dėl ES sveikatos teiginių reguliavimo negalime Jūsų išsamiai informuoti, net jei šio produkto nauda yra moksliškai įrodyta.

Literatūra:

1. Essential oils of frankincense, myrrh and opopanax. Flavour Fragr. J. 18, Baser, KHC., Demirci, B, Dekebo, A, Dagne, E, 2003.

2. Di Stefano V, Schillaci D, Cusimano MG, Rishan M, Rashan L. In Vitro Antimicrobial Activity of Frankincense Oils from Boswellia sacra Grown in Different Locations of the Dhofar Region (Oman). Antibiotics (Basel). 2020;9(4):195. Published 2020 Apr 20. doi:10.3390/antibiotics9040195

3. Flavours and fragrances of plant origin, Non-Wood Forest Products, 1, FAO, Rome. Coppen, J.J.W., 1995.

4. Analgesic effects of myrrh. Nature 379, Dolara, P., Luceri, C., Ghelardini, C., Monserrat, C., Aiolli, S., Luceri, F., Lodovici, M., Menichetti, S., Romanelli, M. N., 1996.

5. Frankincense and Myrrh. Economic Botany 40, Tucker A.O., 1986.

  • nenaudoti ant odos gryno, gali dirginti; skieskite su augaliniu aliejumi arba sviestu;
  • oksidavęsis (pasenęs) gali dirginti odą;
  • saugoti akis;
  • poveikis nėščiosioms ir laktacijos periodu yra nežinomas; nesant būtinybei, eterinių aliejų reiktų vengti pirmus 3 nėštumo mėnesius ir kūdikiams iki 3 mėn.
  • nepaisant aukštos fito - , aromaterapinės šio aliejaus kokybės, aromaterapeutų bendruomenė negali rekomenduoti vartojimo į vidų gydymo tikslais, tačiau toks naudojimas galimas, jei paskyrė gydytojas fito/ aromaterapeutas;
  • nenaudoti katėms, paukščiams, žuvytėms, graužikams, ropliams (namuose garinkite nedideliais kiekiais ar naudokite sau asmeniškai); šunims, žirgams nenaudokite prie snukelio, lytinių organų, skieskite;
  • Kvapų namai įspėja, kad šis eterinis aliejus nėra registruotas kaip vaistas;
  • Kvapų namai įspėja, kad šis eterinis aliejus nėra registruotas kaip biocidas;
  • laikyti sandariai uždarytą, tamsioje vėsioje vietoje.

Apie bosvelijas - frankincensą, ir jų substancijas

Žodis „smilkalai“ yra tapęs bendriniu žodžiu visoms kvapnioms smilkstančioms substancijoms apibūdinti. Rusų k. perėmė seną aramėjišką ar hebrajišką žodį – ЛАДАН. Ladanu jie kvapiąją dervą verčia ir Biblijos tekstuose, ir šnekamojoje kalboje iki šių dienų vartoja tą žodį.

Mes gi esame apsistoję ties smilkalais. Tam, kad atskirtume šitą kvapnią dervą (galima vadinti ją labiau įprastu mums žodžiu smala) nuo kitų smilkalų, kartais ją vadiname frankincensu.

Frankincensas reikštų „tikrieji (sen. anglų k. frank – tikras) smilkalai. Arabai pieningas smilkalų medžio išskyras vadina al lubanpienasAl luban buvo anglizuotas ir tapo olibanu, kuris yra dar vienas tikrųjų smilkalų pavadinimas.

Smilkalų medžiai arba bosvelijos auga Omane, Somalyje, Etiopijoje, Jemene, pietinėje Arabų pusiasalio dalyje ir Indijoje. Lotyniškai jie vadinamai Boswellia. Dofaro dykumoje Omane auga Boswellia sacra arba šventieji smilkalų medžiai (bot. smilkalinė bosvelija) – Omano smilkalai laikomi patys nuostabiausi savo kvapu.

Boswellia serrata arba pluoštinės bosvelijos gausiai auga sausose Indijos kalvose. Bosvelijų priskaičiuojama iki 24 rūšių. Jos nežymiai skiriasi viena nuo kitos pagal anatomiją ir morfologiją, tačiau labai skiriasi savo dervomis. Paprastai grynais smilkalais arba ladanu, arba frankincensu vadinama derva, gauta iš Boswellia carterii. Šiuo metui daugiausiai smilkalų dervos surenkama smilkalų slėniuose Somalyje. Be jau minėtų rūšių dar renkamos Boswellia thuriferaBoswellia neglecta ir Boswellia frereana dervos.

Vakarų importo statistika rodo, kad kasmet yra surenkama apie 500 tonų miros, 1000 tonų smilkalų dervos. JAV importuoja miros ir smilkalų nuo 5 iki 20 tonų, į Britaniją įvežama apie 30 tonų smilkalų. Kvepalų gamintojai sunaudoja apie 5 tonas smilkalų dervų per metus.

********

Bosvelijos gamina dervą (galima vadinti sakais), kuri ore sukietėja. Tai peršviečiama, trapi, balkšvai gelsva substancija, kuri ant medžio sustingsta į apvalainas, pailgas, kriaušelės pavidalo ašaras, kurios surinktos į vieną indą mechaniškai trinasi viena į kitą ir pasidengia balkšvais švelniais milteliais.

Kaitinama smilkalų derva paskleidžia labai malonų kvapą. Šis sudėtingas ir prakilnus aromatas apibūdinamas kaip labai gaivus, balzaminis, sausas, dervingas, turintis sruogelę žalumos ir lengvą dūmų prieskonį, o pačioje puokštės viršūnėlėje pasklinda neprinokusio obuolio žievelės nata.

Nėra paprasta atskirti įvairias smilkalų dervų rūšis. Plantacijose išaugintų medžių dervų kokybė ir rūšys priklauso ne tik nuo augalo botanikos, bet ir nuo mikroklimato, kuriame medžiai auga, ir nuo rinkimo laiko. Visos dervos surinktos nuo laukinių medžių yra unikalios ir ypatingos savo kvapu.

Tradicinis smilkalų dervos arba frankincenso naudojimas

Didelis frankincenso ašarų kiekis sunaudojamas jų rinkimo zonose. 

  • Šviežia derva kramtoma vietoj kramtomos gumos, gerina burnos kvapą.
  • Smilkalų dervos gabalėlių dedama į kavą, arba atliekamas mažas kavos gėrimo ritualas. Kavos puodelį palaiko virš smilkstančios dervos kol jis prakvips ir tuomet įpila karštos kavos. Patikėkite, skonis ir kvapas neapsakomi...
  • Arabai frankincensą naudoja kvepinti rūbams ir namams. Be smilkalų dervos neapsieina jų vestuvės ir religinės apeigos. Indas su smilkstančia derva paduodamas svečiui, kad šis apsismilkytų barzdą, o viešniai, kad ši išsikvėpintų galvos šaliką.
  • Moterys smilkalų dervos dūmus nuo neatmenamų laikų naudojo kaip kvepalus. Jokia save gerbianti arabė ar indė neišeidavo iš pirties nepastovėjusi viršum indelio su smilkstančiomis dervomis, tuo būdu moterys kvėpindavo kūną, tik ką išplautus plaukus ir drabužius.
  • Smilkalų dervos dūmai buvo naudojami kaip kosmetinė priemonė veido odos stangrumui, jaunumui ir grožiui palaikyti. Vietoje kremo moterys veidą tiesiog apsmilkydavo.
  • Smilkalų slėniuose, kur renkamos frankincenso dervos, priešais gimdančią moterį visais laikais buvo deginama smilkalų derva, o gimęs kūdikis iš karto apsmilkomas. Kūdikis reguliariai apsmilkomas 40 dienų po gimimo. 

  • Senovės Egipte ir smilkalų, ir miros dervas naudojo balzamavimui, nes jos stabdo irimo ir puvimo pocesus.

 

Literatūra:

1. Essential oils of frankincense, myrrh and opopanax. Flavour Fragr. J. 18, Baser, KHC., Demirci, B, Dekebo, A, Dagne, E, 2003.

2. Furanosesquiterpenes from Commiphora sphaerorocarpa and related adulterants of true myrrh, Fitoterapia, Dekebo A, Dagne E, Sterner, O., 2002.

3. Flavours and fragrances of plant origin, Non-Wood Forest Products, 1, FAO, Rome. Coppen, J.J.W., 1995.

4. Analgesic effects of myrrh. Nature 379, Dolara, P., Luceri, C., Ghelardini, C., Monserrat, C., Aiolli, S., Luceri, F., Lodovici, M., Menichetti, S., Romanelli, M. N., 1996.

5. Frankincense and Myrrh. Economic Botany 40, Tucker A.O., 1986.

6. A safe, effective, herbal antischistosomal therapy derived from myrrh. Sheir Z, Nasr AA, Massoud A, Salama O, Badra GA, El-Shennawy H, Hassan N, Hammad SM.

Laimė, 2010 gegužė (C) Kvapų namai

  • buteliukas: stiklas
  • kamštelis/lašintuvas: plastikas
  • etiketė: plastikas PVC

Įsigiję šią prekę, taip pat pirko

Įvertinimai (7)

5 4 3 2 1
100%
0%
0%
0%
0%
7 0 0 0 0

Ši laukelį palikite tuščią

Atsiliepimai

#
Jovita
2022-01-06

smilkalinių, laukinių, CO2 ekstrakcija, Somalis, Boswellia carterii nuostabus, jis tikrai lengvesnis, linksmesnis už pluoštinių, Indija, Boswellia serrata - šis dūminis, sakralesnis. Abu savaip puikūs.

#
Vytenė
2020-06-08

Tikros vertybės nėra pigios, frankincensas iš Omano, man pati nuostabiausia substancija, naudoju meditacijų metu pasikvėpindama riešus , saulės rezginį, kartais palepinu savo veido odą, įlašinus lašelį kitą į burnočių ar net opuncijų aliejų. Didelis džiaugsmas ir pasitenkinimas, mėgaujantis išskirtine aliejų prabanga.

#
Laima
2020-01-25

Nuostabus!!! Ir pakankamai ryškus ir tiesiog meniškai subtilus. Negaliu atsidžiaugti jį atradusi.

#
Edita
2018-10-05

Oda švyti!: naudoju italinių šlamučių fitolį ir lašą frankinsenso CO2. Oda porėta, su ryškiom kraujagyslėm. Nerealu, rekomenduoju išbandyti.

#
Dovilė
2017-10-29

Nuostabus kvapas.