INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Vabzdžius atbaidančios natūralios augalinės medžiagos

Vabzdžius atbaidančios natūralios augalinės medžiagos

Kvapų namų vadovės Rūtos Daunoravičienės straipsnis publikuotas žurnale "Žolynai"

Sugrįžus šilumai, savo darbą pradėjo ir kraujasiurbiai vabzdžiai. Tad skubame aptarti efektyviausius ir drauge saugiausius būdus, kurie padės atbaidyti „mažuosius vampyrus“ ir išvengti jų keliamos grėsmės.

Vabzdžiai užuodžia žmogų per kelias dešimtis metrų. Kraujasiurbių vabzdžių patinėliai yra vegetarai – minta augalų nektaru, o patelėms reikia baltymų – kraujo, kad galėtų padėti kiaušinius ir taip pratęstų giminę. Uodes traukia iškvepiamo anglies dvideginio dujos, taip pat odos išskyros – prakaitas, pieno rūgštis. Uodės gali užuosti žmogų už kelių dešimčių metrų. Jas traukia tamsios spalvos judantys objektai – šiltakraujai gyvūnai, tad gamtoje geriau vilkėti šviesius drabužius.

Pastaraisiais metais susidomėjimas augalų ir jų ekstraktų galimybėmis atbaidyti nepageidaujamus vabzdžius yra labai išaugęs, nes visuomenė reikalauja produktų, kuo sveikesnių žmogui ir kuo palankesnių aplinkai. Mokslininkai aktyviai tiria augalų eterinių aliejų r e p e l e n t i n e s savybes. Daugiausia dėmesio jie skiria tropikų kraštų vabzdžiams, kur jų paplitimas ir užkrėstumo ligų (maliarijos, karštinės) sukėlėjais procentas yra didelis. Dažniausiai tyrinėjamos Aedes ir Anopheles gentys, taip pat kiti mažesnio masto, bet gana sunkių ir dažnų ligų pernešėjai.

Mūsiškiai tikrieji uodai, Culex pipiens, nėra tokie pavojingi, kaip jų tropikų kraštų giminaičiai. Jie nenešioja jokių ligų, ir didžiausias jų sukeliamas nepatogumas tėra sudirgusi, niežtinti odos reakcija į įkandimą. Galbūt dėl to nėra itin daug tyrimų apie tai, kaip eteriniai aliejai veikia Lietuvos uodus. Vis dėlto praktika rodo, kad eteriniai aliejai, atbaidantys kitų genčių uodus, panašiai veikia ir mūsiškius.

 

Eteriniai aliejai, atbaidantys uodus

Augalų e t e r i n i ų aliejų, atbaidančių kraujasiurbius, yra nemažai. Dažnas augalas pasigamina aromatinių medžiagų, kurioms padedant „komunikuoja“ su aplinka – vilioja arba atstumia vabzdžius, augalais mintančius gyvūnus. Tos medžiagos eterinių aliejų pavidalu veikia vabzdžius keliais būdais: atstumia, blokuoja kvapo receptorius, klaidina, maskuoja patrauklius kvapus, apnuodija.

Pagrindinė eterinių aliejų problema – jų lakumas ir trumpesnis veikimo laikas, lyginant su itin efektyviais ir dažniausiai pasaulyje naudojamais chemikalais. Keletas eterinių aliejų, naudojamų mišinyje, gali veikti sinergiškai, t. y. stipriau nei naudojami atskirai. Dažniausiai literatūroje minimi citrinžolių (Cymbopogon spp.), bazilikų (Ocimum spp.) ir eukaliptų (Eucalyptus spp.) eteriniai aliejai. Repelentinėmis savybėmis pasižymi juose esančios medžiagos: α-pinenas, limonenas, citronelolis, citronelalis, kamparas ir timolis (Nerio, 2010).

  • Tikruosius „lietuviškus“ uodus, Culex pipiens, atbaido: rutulinių eukaliptų (Eucalyptus globulus), tikrųjų levandų (Lavandula angustifolia), rozmarinų (Rosmarinus officinalis) ir čiobrelių (Thymus vulgaris) eteriniai aliejai (Choi, 2002). Taip pat minėtini anyžių (Pimpinella anisum), rausvųjų eukaliptų (Eucalyptus camaldulensis), bazilikų (Ocimum basilicum); kiek silpniau veikia pipirmėčių (Mentha piperita) ir laurų (Laurus nobilis) eteriniai aliejai (Erler, 2006).
  • Aedes albopictus, Ae. Aegypti ir Culex pipiens pallens atbaido: čiobrelių, katžolių, balzaminių degmedžių, eukaliptų ir cinamonų eteriniai aliejai (Zhu, 2006). Repelentas su kokosų aliejumi, 5 % pelargonijų e. a., 2 % sojų aliejaus ir vanilinu saugojo nuo Aedes aegypti įkandimų 1.5 val. (Fradin, 2002).
  • Aedes, Anopheles, Culex ir Ochlerotatus gentis atbaido: korimbijų (dar vad. citrinakvapių eukaliptų) (Corymbia citriodora) lapų eterinis aliejus. Repelentinės savybės priskiriamos aliejuje esančiai medžiagai monoterpenui para-Menthane-3,8-diol, sutrumpintai – PMD (sudaro > 60 % aliejaus). Šį ir kvapiųjų citrinžolių aliejų kaip natūralius repelentus rekomenduoja naudoti JAV Ligų prevencijos ir kontrolės centras (Scott, 2006); priemonės su 20 – 30 % citrinakvapio eukalipto aliejaus gali apsaugoti 2 – 4 val.
  • Aedes, Culex gentis atbaido: kokosų aliejus su 2 % nimbamedžių (Azadirachta indica) sėklų aliejaus (Sharma, 1995).
  • Aedes aegypti, Culex quinquefasciatus ir Anopheles dirus atbaido: citronela, arba kvapioji citrinžolė (Cymbopogon nardus), pačiulė (Pogostemon cablin), gvazdikėlis (Syzygium aromaticum) ir Zanthoxylum limonella. Buvo tiriamos 10, 50 ir 100 % koncentracijos; ilgiausiai veikė n e s k i e s t i eteriniai aliejai (Trongtokit, 2005).
  • Rudenines piktmuses, (panašus į kambarinę musę kraujasiurbis, dvisparnis vabzdys) Stomoxys calcitrans atbaido: vaistinių puiklapių (Calophyllum inophyllum) aliejus. Dvikomponenčiame mišinyje su puiklapių aliejumi buvo tiriamas 21 eterinis aliejus. Stipriausiai veikė pelargonijų, gvazdikėlių, pačiulių, čiobrelių, raudonėlių, dašių eteriniai aliejai (Hieu, 2010)

Eterinių aliejų repelentinį veikimą gali pailginti f i k s a t o r i a i, t. y. bazinės natos eteriniai aliejai – bosvelijų, miros, stirakų, degmedžių, virgininių kadagių eteriniai aliejai ir aliejinė mišinio bazė.

Kaip naudoti eterinius aliejus apsaugai nuo vabzdžių?

  • Grynus eterinius aliejus ar jų mišinius garinti aromatinėje lempoje ar garintuve.
  • Kvėpinti plaukus, drabužius. Odą kvepinti galima tik pasikonsultavus su specialistu. Jei eteriniai aliejai dirgina odą, naudojami gryni, neskiesti, eterinių aliejų mišinį galima praskiesti augaliniais aliejais (iki 30–10 %).
  • Pasigaminti purškalą: 5 ml pasirinkto eterinio aliejaus ar jų mišinio; 1 valg. š. spirito; 80 ml hidrolato. Tinkamiausi hidrolatai levandų, pipirmėčių, pelargonijų.

Nuo erkių įkandimų saugo:

❀ Kasdienis česnako valgymas, 1.2 g per dieną (Stjernberg, 2000);

Korimbijų (sin. Citrinakvapių eukaliptų) ekstraktas, tinka ir vaikams (Elmhalli, 2009);

Korimbijų, pelargonijų ir levandų eterinių aliejų mišinys, tinka ir vaikams (Jaenson, 2006);

Imbierinių citrinžolių-palmarozų, pelargonijų, degmedžių, vetiverijų ir nimbamedžių aliejų mišinys, tinka ir vaikams;

Kunzėjų (Kunzea ambigua) eterinis aliejus (N. Zelandijos gydytojų asociacijos pranešimas), tinka ir vaikams;

Bitkrėslių (Tanacetum vulgare) eterinis aliejus (Palsson, 2008);

Nimbamedžių (Azadirachta indica) aliejus (Garboui, 2006);

Kokosų aliejus (laurinė riebalų rūgštis) (Schwantes, 2008).

Smilkymas kaip natūrali apsauga nuo kraujasiurbių

Verandoje, pavėsinėje, lauke nepamirškime ir smilkymo. Tinka natūralios smilkalų lazdelės ar dhupos. Ant įkaitintų anglių galima pasmilkyti aromatinių sakų, dervų, grūstų gvazdikėlių, anyžių.

Žvakių su citrinžolių aliejais naudojimas

Yra atlikta tyrimų, bandančių ištirti žvakių su eteriniais aliejais efektyvumą. Vaikams iki 2 m. eteriniais aliejais reikia kvėpinti drabužius arba garinti ore − tepti tiesiai ant odos nerekomenduojama. Jautriausią vietą – galvą – puikiai sergsti skrybėlė su tinkleliu nuo vabzdžių.

Citrinžolių, citronelų žvakes, anot tyrimų, efektyvumu lenkia geraniolio ir linalolio žvakės. Tačiau neskubėkite atmesti citronelos ar kitų citrinžolių žvakių – iš tyrimo neaišku, kokios sudėties / kilmės aliejus buvo naudotas. Žvakės veikia nedideliu spinduliu, tad jų reikės keleto. Beje, vėjuotu oru žvakės lauke bus neefektyvios.

Žvakės su eteriniais aliejais patalpose:

5 % geraniolio žvakės yra dvigubai efektyvesnės už 5 % linalolio žvakes ir 5 kartus efektyvesnės už citronelos (kvapiųjų citrinžolių) žvakes. Patalpų viduje deginamos 5 % citronelos žvakės uodų įkandimų skaičių sumažina 29.0 %, linalolio – 71.1 %, geraniolio – 85.4 % (Muller, 2008).

Žvakės su eteriniais aliejais lauke:

Citronelos žvakės garai 1.0 m spinduliu uodų patelių skaičių sumažina 35.4 %, smėlio musių – 15.4 %, linalolio žvakės – 64.9 % ir 48.5 %, o geraniolio žvakės – 81.5 % ir 69.8 %. 2 m ir 3 m spinduliu žvakių efektyvumas žymiai sumažėja (Muller, 2008).

 

Kaip saugotis įkandimų ir naudoti repelentus

Bendrieji principai, lemiantys tinkamą apsaugą nuo kraujasiurbių:

❀ Jei įmanoma, geriau repelentų nenaudoti, nesvarbu – sintetinių ar natūralių.

Naudoti tinklelius, skrybėles su tinkleliu.

❀ Gamtoje dėvėti laisvus, tankaus audinio, šviesius drabužius, dengiančius galūnes. 

Įsitikinti ar repelentas nedirgina odos. Jei nuo grynų eterinių aliejų oda sudirgsta, juos reikia praskiesti aliejumi, degtine ar spiritu, hidrolatu ar vandeniu.

❀ Repelentus naudoti ant drabužių ir neuždengtų kūno vietų. Nenaudoti repelentų ant odos po drabužiais.

Nenaudoti repelentų ant kūdikių odos ir arti jų kvėpavimo takų. Purkšti ant lopšio, patalo ar rūbų, bet ne arčiau kaip 30 cm nuo kūdikio veido.

Vaikams negalima patiems naudoti repelentų – tai turi padaryti suaugęs žmogus.

Nepurkšti repelentų ant veido: pirma reikia priemone ištepti delnus ir jais švelniai patrinti veidą. Netepti arti akių.

Grįžus namo, nuplauti odą muilu.

Kaip palengvinti įkandimų sukeltą skausmą ir niežulį

Veiksmingiausiai įkandimų vietas n u r a m i n a  varpinių levandų (Lavandula latifolia) ir levandinų (Lavandula intermedia) eteriniai aliejai. Šiam tikslui jie efektyvesni net už tikrųjų levandų aliejų. Bet gelbsti ir kiti po ranka turimi „vaistinėlės“ aliejai – arbatmedžiųšlamučių, eukaliptų, pipirmėčių. Kiekvieną įkandimą reikia tepti gryno eterinio aliejaus lašeliu kas kelias valandas. Jei įkandimų daug – eterinio aliejaus įplakti į levandų ar pipirmėčių hidrolatą ir juo gausiai bei dažnai purkšti pažeistas vietas. 

Rekomenduojame po ranka turėti mūsų gaminamą "IŠKYLAUTOJŲ aliejų po įgėlimų"

Atkreipkite dėmesįrepelento, ypač botaninio - natūralaus, e f e k t y v u m a s, priklauso nuo daugybės faktorių - vabzdžių rūšies ir jų skaičiaus aplinkoje; žmogaus amžiaus, lyties, fzinio aktyvumo ir asmens fzinio-biocheminio „patrauklumo“ kandantiems vabzdžiams; aplinkos temperatūros, drėgnumo ir vėjo greičio; taip pat eterinio aliejaus koncentracijos. Taigi, tas pats repelentas neveiks visų vartotojų visada visur vienodai.

Tegul kraujasiurbiai Jus aplenkia iš tolo!

Dėmesio: šiame skyriuje minimi Kvapų namų produktai ir eteriniai aliejai nėra registruoti kaip biocidai.

Susijusios prekės