INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Atostogos veido odai - odos detoksikacija

Rūta Daunoravičienė, Kvapų namų vadovė 

Daugybė moterų yra nepatenkintos savo išsausėjusia, papilkėjusia, dėmėta ar nelygia veido oda, todėl kasdien ją slepia po pudros sluoksniu. Diagnozė: kosmetogeninis odos išsekimas. Tai reiškia, kad jūsų oda tiesiog pavargo nuo kosmetikos priemonių  kremų su konservantais, maskuojančių priemonių, džiovinančių valiklių ir juose esančių įvairiausių gaminio grožiui, o ne odai reikalingų medžiagų. 

Odos detoksikacijai nuo sintetikos ir taršalų,  kviečiame naudoti  a u g a l i n e s priemones. Netikėkite mitais ir klaidinančiomis nuomonėmis, išmėginkite pačios ir  patirsite didžiulį malonumą – naujos gaivios odos jausmą.

Tai stebuklai, kuriuos mums dovanoja paslaptingas ir neįtikėtinai galingas Augalų pasaulis.

Daugiau žalos, nei naudos

Daugiausia n e p a g e i d a u j a m ų šalutinių poveikių sukeliantys ingredientai:

K o n s e r v a n t a i. VUL Santaros klinikose atlikto tyrimo duomenimis, beveik 13,5 % tiriamųjų buvo alergiški populiariam konservantui metilizotiazolinonui MI.  

K v a p i k l i a i. 5 Europos šalyse atliktas tyrimas parodė, jog 2,6 % tiriamųjų buvo alergiški kvapikliams.

E m u l s i k l i a i. Sintetiniai ir perdirbti riebalai įsigeria į viršutinį odos sluoksnį, padengia jį it plastiko plėvele, neleidžia odai natūraliai atsinaujinti ir valytis porų. Tuomet tenka dažnai rūpintis giliuoju veido odos valymu, sustorėjusio negyvo keratino sluoksnio gremžimu įvairiais eksfoliatoriais-šveitikliais, bet pagerėjimas būna tik laikinas.

Dažniausiai kremų ir emulsijų gamyboje naudojami technologiniai priedai: Emulsikliai; Konservantai; Kvapikliai; Purikliai; Tirštikliai; Silikonai; Chelatoriai; Stabilizatoriai; Antistatikai; Surišikliai; Dispersantai; Putų stabilizatoriai; Putokliai; Lubrikantai; Plastikatoriai.

Kremai yra tarpusavyje nesimaišančių skysčių – vandens ir riebalų – mišinys, vadinamas emulsija. Kad abi medžiagos susijungtų ir emulsija išliktų stabili, o kremas būtų purus, akimirksniu susigeriantis, tobulos tekstūros ir žvilgesio, naudojami vadinamieji technologiniai – funkciniai ingredientai, reikalingi kremo formai išlaikyti ir tekstūrai suteikti, pirmam estetiniam įspūdžiui sudaryti. Tačiau odai jie nereikalingi, dažniau – žalingi. Šios medžiagos kaupiasi paviršiniame odos sluoksnyje ir, jei yra naudojamos nuolat, gali sutrikdyti normalią medžiagų apykaitą bei odos funkcijas. Oda praranda skaistumą, pilkėja, užkemšamos poros – sutrinka ląstelių atsinaujinimas, regeneracija ir kiti savireguliacijos mechanizmai.

Vertinga pagalba odai

Kaip mūsų kūnui reikia kuo daugiau natūralaus neperdirbto maisto, taip ir odai reikia kuo mažiau surogatų bei sintetinių pakaitalų ir daugiau galimybių tvarkytis pačiai. Yra priemonių, kurios gali padėti jūsų odai pasveikti, natūraliai funkcionuoti ir valytis kasdien, atgauti natūralų skaistumą. Tai – pirmapradžiai a u g a l ų   e k s t r a k t a i: aliejai ir hidrolatai. Juose nėra jokių funkcinių priedų, konservantų ar emulsiklių, tik odai reikalingos bioaktyvios medžiagos. Šių pirmapradžių ekstraktų medžiagos ir energija veikia holistiškai, t. y. padeda ne tik lokaliai pagražinti odą, bet ir paveikti priežastis, sukėlusias nepageidautinas reakcijas odoje – harmonizuoti kūno funkcijas, sustiprinti atsparumą ligoms ar palengvinti sveikimą.

Odos detoksikacijos dieta

 Išmėginkite „Odos detoksikacijos dietą“ – suteikite veidui 28 dienas ekologiškų atostogų!  4 savaičių ekologiška minimalistinė dieta padės sugrąžinti odai sveikatą ir natūralų lygumą, sustiprinti jos atsparumą ir atstatyti natūralias funkcijas.

„Odos detoksikacijos dietos“ esmė: minimalizmas; pramoninės kosmetikos, prausiklių, valiklių atsisakymas. Odos poreikiai tenkinami susikuriant kremą tiesiai ant veido – purškiant hidrolatą ir tepant kelis lašus aliejaus.

Reikalingos priemonės:

H i d r o l a t a s (turi būti be konservantų ir alkoholio);

❀ Riešutų arba sėklų a l i e j u s, šalto spaudimo, nerafinuotas.

Trukmė: 4 savaitės, arba iki gyvenimo pabaigos.

Nieko daugiau nereikia! Oda greičiau atsigaus, naudojant tik jai naudingas medžiagas – augalų ekstraktus, todėl šios detoksikacijos dietos metu nerekomenduojama naudoti jokios papildomos veido kosmetikos.

 

Veido prausimas ir drėkinimas hidrolatais

Hidrolatai yra vieni seniausių aromaterapinių ir kosmetinių produktų pasaulyje. Tai – vandeniniai ekstraktai, gaunami distiliuojant augalų žiedus, lapus, medieną ar dervą vandeniu ar vandens garais. Natūraliame hidrolate yra ištirpęs nedidelis kiekis augalo eterinio aliejaus – vandenyje tirpstančių aromatinių ir bioaktyvių medžiagų. Dėl nedidelės ištirpusio eterinio aliejaus koncentracijos hidrolatai:

  • yra s a u g i naudoti kosmetinė – aromaterapinė priemonė;
  • dažniausiai yra rūgštinės pH reakcijos, sukuria p a l a n k i ą aplinką odos mikroflorai ir audinių funkcijoms;
  • s u r e g u l i u o j a uždegimines reakcijas, sumažina odos jautrumą;
  • r a m i n a ne tik odą, bet ir nervų sistemą, s u b a l a n s u o j a nuotaiką, mintis;
  • t o n i z u o j a, suaktyvina mikrocirkuliaciją ir regeneraciją;
  • n e g e n d a dėl jame ištirpusių eterinio aliejaus komponentų;

Hidrolato naudojimas

Kaip p r a u s i k l i s: jei oda jautriai reaguoja į vandentiekio vandenį, prauskitės hidrolatu: papurkškite veidą ir nuvalykite sudrėkintu vatos tamponu; pakartokite, jei reikia; papurkškite paskutinį kartą ir leiskite išdžiūti.

Kaip d r ė k i k l i s: purkškite ant odos ir, kol nenudžiūvo, tepkite kelis lašus kosmetinio aliejaus.

Kaip g a i v i k l i s ir t o n i k a s: hidrolatu pasipurkškite bent kelis kartus per dieną, kad jūs ir jūsų oda gautų pakankamą porciją švelnių bioaktyvių medžiagų ir augalo energijos.

Kaip s v e i k a t i n i m o priemonė: kompresų, pavilgų, maisto papildų pavidalu.

Aliejus odos maitinimui, drėkinimui ir funkcijų palaikymui

Ant hidrolatu sudrėkintos odos paskirstykite kelis lašus nerafinuoto a l i e j a u s. Odos sebumas čia veikia kaip emulsiklis, atidžiau pažiūrėjus net galima matyti susidariusią balkšvą emulsiją. Štai ir turite natūraliausią kremą be jokių technologinių priedų ir konservantų. Nerafinuotas augalų sėklų / riešutų aliejus – pati natūraliausia veido odos priežiūros priemonė. Naudojančios aliejų tvirtina, kad geros kokybės kosmetiniam nerafinuotam aliejui, naudojamam kartu su hidrolatu, efektyvumu neprilygsta jokie kremai ar kitokios emulsijos tipo priemonės.

Vertingiausi odai yra augaliniai aliejai – iš ekologiškai augintų augalų sėklų ar riešutų, kuo mažiau apdoroti – N e r a f i n u o t i,  š a l t a i   s p a u s t i,  n e p e r d i r b t i, kad juose būtų išlikę kuo daugiau pirmapradės augalo energijos ir aktyviųjų medžiagų. Priešingai nei rafinuotuose (t. y. chemiškai apdorotuose), NErafinuotuose aliejuose yra daug odai naudingų vitaminų, ypač vitamino E ir karotenoidų (provitamino A), fermentų, specifinių lipidų, fitosterolių, keramidų, uždegimą malšinančių medžiagų.

Gryni nerafinuoti sėklų ar riešutų aliejai:

lengvai įsigeria, ypač tepami ant šlapios odos;

nekemša porų – natūraliai išvalo poras, nes gerai maišosi su odos riebalais bei greitai suskyla;

nesikaupia negyvajame viršutiniame epidermio sluoksnyje, todėl nestabdo odos ląstelių atsinaujinimo (regeneracijos); taip palaipsniui sumažėja odos šveitimo ar giluminio valymo poreikis, oda tampa skaistesnė;

❀ tiekia maistą ir sukuria palankią terpę geriesiems odos mikrobams;

aprūpina odą trūkstamomis „statybinėmis“ ir apsauginę hidrolipidinę plėvelę sudarančiomis medžiagomis: l riebalais, l riebalų rūgštimis, l vitaminais ir antioksidantais, saugančiais nuo nepalankių aplinkos veiksnių (UV spindulių, užterštumo, cheminių medžiagų etc.) ir stabdančiais odos senėjimą.

atstato odos barjerinę funkciją, nesutrikdo natūralios apsauginės mikrofloros, todėl mažiau „kimba“ spuogus sukeliančios bakterijos; oda tampa atsparesnė išorės poveikiams ir dirgikliams;

padeda išlaikyti odos drėgnį, apsaugo nuo išdžiūvimo – taip palaikomas odos stangrumas;

sureguliuoja odos riebalinių liaukų veiklą;

saugo odą nuo šalčio, karščio, UV spindulių;

❀ veikia kaip emolientas – suminkština odą ir daro ją švelnią lyg aksomas.

Kaip išsirinkti kokybišką kosmetinį aliejų?

S k a i t y k i t e etiketę ir u o s t y k i t e:

Produkto sudėtis etiketėje. Ingredientų saraše pagal INCI turi būti tik vieno aliejaus lotyniškas – angliškas pavadinimas, pvz. „Cocos nucifera oil (kokosų aliejus)“ ir nieko daugiau. Ką tai parodo? Kad aliejus grynas, neskiestas. Ko tai neparodo? Aliejaus kokybės.

Kokybė – Etiketėje ieškokite papildomos informacijos apie aliejaus kokybę – žaliavos kokybę, gamybos būdą, rafinavimą. Antioksidacinėmis, senėjimą stabdančiomis ir uždegimą mažinančiomis savybėmis pasižymi TIK 1) š a l t a i išspaustas ir 2) n e r a f i n u o t a s. Beje, kai kurie itin vertingi aliejai išgaunami ir senoviniais tradiciniais būdais ar modernia CO2 ekstrakcija. Jei nerandate tai patvirtinančių užrašų, aliejus nevertas jūsų dėmesio ir pinigų.

Kvapas –  Patikrinkite aliejų praktiškai: patepkite rankos odą lašu aliejaus ir pauostykite – turi būti juntamas būdingas šviežių riešutų / sėklų kvapas. Rafinuoti aliejai yra bekvapiai.

Spalva – Nerafinuoti aliejai yra spalvoti, nuo šviesiai gelsvos iki raudonos ar tamsiai žalios spalvos, – dėl pigmentų antioksidantų.

Pudra – tik išskirtinėms progoms

Pudra ir maskuojamieji BB, CC ir panašūs kremai Lietuvoje yra tapę kasdieninio naudojimo produktu, nors juos nuolat turėtų naudoti tik specifinių profesijų žmonės. Kasdienis pudros naudojimas gilina odos problemas, nes gali užkimšti poras, stabdyti fiziologinį odos valymąsi ir atsinaujinimą, dirginti ir sendinti odą. Taip sukuriamas uždaras neišsprendžiamų odos problemų ratas, ir moterys tampa kosmetikos gamintojų įkaitėmis. Be abejo, geros sudėties ir aukštos kokybės pudra tikrai pravers vakariniam makiažui, fotografuojantis ar filmuojantis. Tik reikia skaityti etiketes ir sudėtį.

Visi aliejai greičiau susigeria, tepami ant šlapios odos. Jie yra skalsūs – veidui pakanka kelių lašų.

Susijusios prekės