INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kas yra eterinis aliejus? Informacija apie saugų eterinių aliejų naudojimą

Čia pateikiama bendra informacija, su kuria rekomenduojame susipažinti prieš pradedant naudoti eterinius aliejus. Smalsiausius kviečiame išklausyti 1 val. trukmės įvadinę aromaterapeutės dr. R. Aldonytės paskaitą apie pagrindinius aromaterapijos ir eterinių aliejų naudojimo principus. 

Kas yra eterinis aliejus?

Eterinis aliejus yra sudėtingas augalo sukurtų lakių, aplinkos temperatūroje garuojančių aromatinių junginių mišinys, evoliuciškai ištobulintas per milijonus metų, padedantis augalui kovoje už būvį ir rūšies išlikimą.

Eterinis aliejus iš augalų išgaunamas distiliuojant juos vandeniu ar vandens garais, arba spaudimo būdu (iš citrusų žievių); vis dažniau naudojamas ir superkritinės CO2 ekstrakcijos metodas. Aromatinių augalų ekstraktai, išgauti su cheminių tirpiklių pagalba vadinami absoliutais, ir aromaterapijoje naudojami retai.

Eterinis aliejus sudarytas iš vidutiniškai 60–120 skirtingų terpeninių junginių; jame nėra nei vandens, nei riebalų, nei baltymų, nei angliavandenių; jie netirpsta vandenyje (yra hidrofobiški), bet yra tirpūs riebaluose (lipofiliški) ir spirite.

Kvapas – pagrindinė Gamtos žinutė. Todėl eterinis aliejus skirtas tai žinutei – augalo informacijai pernešti.

Eteriniai aliejai kone kasdien mus pasiekia natūraliai – kai vaikštome parke, miške ar sode, uodžiame augalus, juos valgome, naudojame prieskonius, iš kvapnių augalų pagamintą maistą, gėrimus, daiktus ir t.t. Kadangi su augalais žmonija gyvena visą savo buvimo laiką žemėje, eterinius aliejus mūsų organizmas pažįsta ir moka juos perdirbti.

Eteriniai aliejai – tai koncentruota ir neretai brangi medžiaga. Ji gali suteikti daug naudos sveikatinimui, buityje arba taikant aromaterapijos procedūras, tačiau turi būti naudojama atsargiai ir saikingai, pasitelkiant profesionalų patarimus ir rekomendacijas.

Kaip saugiai naudoti eterinius aliejus?

Pagrindinė aromaterapijos taisyklė – mažiau yra geriau; palankiai veikia net ir labai nedidelės, vos užuodžiamos eterinių aliejų koncentracijos. Didesnėmis koncentracijomis eteriniai aliejai naudojami, kuomet reikia kovoti su mikro ar makroorganizmais, valyti orą, puoselėti sveikatą. Nuotaikos gerinimui, emocinei harmonijai, budrumui, koncentracijai, kvapnioms kūno priemonėms pakanka švelnesnių kiekių.

  • ORE eteriniai aliejai paskleidžiami garintuvais (difuzoriais, nebulizatoriais) arba tiesiog pasyviai išgarinami. Įkvėpimas yra dažniausias, efektyviausias ir saugiausias eterinių aliejų naudojimo būdas. Eterinius aliejus mažais kiekiais (1–2 lašus) galima naudoti inhaliacijomis, t.y. įkvepiant kartu su vandens garais arba be jų.
  • ANT ODOS eteriniai aliejai beveik visada naudojami atskiesti aliejuje arba kitose terpėse, pvz., tepale, kreme, pastoje, gelyje (naudojama iki 2 proc. eterinių aliejų). Eteriniai aliejai yra lipofilinės medžiagos, t.y. tirpsta riebaluose, todėl juos lengva naudoti atskiedus augaliniame aliejuje iki norimos koncentracijos.
  • Eterinių aliejų naudojimas VONIOJE. 5-10 lašų sumaišykite su šaukštu medaus, arba stiklinėje riebaus pieno, grietinėlės ar druskos, ir gerai įmaišykite į vonios vandenį. Vanduo turi būti šiltas, nekarštas, 38-40C. Nelašinkite tiesiai į pilną vonią, nes eterinis aliejus plūduriuos paviršiuje netirpdamas ir gali dirginti odą. Galite įsigyti jau pagamintų druskų voniai.
  • Eterinių aliejų naudojimas DUŠE. 5 lašus eterinio aliejaus užlašinkite ant dušo kabinos grindų. Arba užberkite šaukštą pagamintos aromaterapinės druskos. Nuo šilumos kylantys kvapūs garai pasieks nosį, suteiks energijos, žvalumo ir padės išsivalyti kvėpavimo takams. Apie rytinius aromaterapinius ritualus daugiau kvieičame skaityti čia.
  • Eterinių aliejų naudojimas MASAŽO metu ir masažams. Eteriniai aliejai gali būti tik paskleidžiami masažo kambario ore relaksuojančiai atmosferai sukurti arba/ir įmaišomi į bazinį kosmetinį aliejų, dažniausiai kokosų, migdolų, abrikosų arba simondsijų. Koncentracijos priklauso nuo paciento preferencijų, masažo rušies, masažuojamo ploto ir procedūrų dažnio. Masažinį aliejų galima pasiruošti patiems arba įsigyti gatavą masažinį aliejų.
  • Eterinių aliejų naudojimas namų kvėpinimui.
  • Eterinių aliejų naudojimas kvepalų kūrime, KVEPALUOSE, kosmetikoje ir parfumerijoje.
  • Teiraukitės konkrečių vartojimo patarimų pardavėjo(s) konsultanto(ės) arba rašykite info@aromata.lt

Eterinių aliejų naudojimas nėščiosioms ir vaikams: atsargumo priemonės ir įspėjimai

Nėščioms ir žindančioms moterims nerekomenduojama vartoti kai kurių eterinių aliejų. Būtinai infomuokite konsultantantą(ę), jei planuojate pastoti, esate nėščia arba žindote kūdikį. Šiuo laikotarpiu netinka estrogeninių, emenagoginių savybių turintys eteriniai aliejai: anyžių, peletrūnų, kraujažolių ir kiti. 

Kūdikiai ir vaikai – kūdikiams iki trijų mėnesių eteriniai aliejai nerekomenduojami; vėliau, nesant kitoms specialisto rekomendacijoms, juos galima naudoti patalpų oro gryninimui; kuo mažesni vaikai, tuo mažesnės koncentracijos. Nerekomenduojama garinti ilgai, pernakt, dažniausiai pakanka 10–30 min. Ant odos kūdikiams taip pat naudojama tik esant labai svarbiam poreikiui, koncentracijos iki 0.5 procento. Vyresniems vaikams galima pasitelkti įvairesnius vartojimo būdus, galutiniame produkte (kreme, masažo aliejuje, vonios vandenyje) eterinio aliejaus koncentracija neturi viršyti 1 procento (pasinaudokite koncentracijos skaičiuokle). Nei vaikams, nei suaugusiems nerekomenduojame net ir skiestų eterinių aliejų tepti nosies ertmėje.

Asmenims, turintiems kvėpavimo sutrikimų ir mažiems vaikams arti veido nenaudoti eterinių aliejų, gausių mentolio (mėtų, pipirmėčių), cineolio-eukaliptolio (kai kurių eukaliptų, niaoulio, kajeputų, ravintsarų, rozmarinų, kt.) dėl galimo praeinančio kvėpavimo sulėtėjimo. Vaikams saugiau naudoti mišinius.

Asmenys sergantys sunkiomis kepenų ir inkstų ligomis, vėžiniais susirgimais dėl eterinių aliejų vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Retkarčiais kai kurios eterinių aliejų sudedamosios dalys gali būti alergijų, padidėjusio jautrumo priežastis, todėl prieš naudojant naują eterinį aliejų, reikia pasitikrinti, atliekant jautrumo (odos lopo) testą. Tai atliekama patepant vidinę alkūnės linkio odą eteriniu aliejumi (vienu lašu) ir kelias – keliolika valandų (iki paros) stebint, ar neatsiras reakcijų (paraudimo, tinimo, skausmo, bėrimo). Jei atsiranda minėtų pakitimų, šio eterinio aliejaus nenaudokite.

Grynų eterinių aliejų nereikėtų vartoti ant gleivinių (burnoje, nosyje), niekada nevartoti ant akių.

Okliuzinius kompresus su eteriniais aliejais reikia dėti atsargiai, įvertinus odos dirginimo galimybę.

Eteriniai aliejai šunims ir kitiems augintiniams. 

Aromaterapija, eteriniai aliejai plačiai naudojami šunims, arkliams ir naminiams gyvuliams, tačiau pasitarkite su specialistu dėl tinkamų eterinių aliejų ir dozuočių. Eteriniai aliejai netinkami katėms, jų kepenys neturi skaidančių fermentų, tad naudojant tiesiogiai, galima padaryti nepataisomos žalos. Katėms taikomi tik hidrolatai (distiliuoti augalų vandenys). Jei namuose gyvena katės, garinkite kiek atokiau nuo jų, palikite galimybę pasišalinti, vėdinkite patalpas, tuomet bus saugu. Eteriniai aliejai taip pat netinkami graužikams, žuvytėms, mažiems ropliams.

GALIMAS ŠALUTINIS POVEIKIS

Kai kurie eteriniai aliejai sensta ir oksiduojasi greičiau nei kiti (pvz., spygliuočių, citrusų). Pasenęs eterinis aliejus keičia spalvą, gali pakisti jo kvapas, atsirasti drumstumas. Toks aliejus gali sudirginti odą. Todėl pastebėjus eterinio aliejaus pakitimus, jo naudoti nebegalima.

Kai kurie eteriniai aliejai (citrusų, skėtinių augalų) gali sukelti padidintą jautrumą dienos šviesai (fotosensibilizuoti). Tokiais eteriniais aliejais patepta ir saulės apšviesta oda kontakto vietoje gali nudegti, atsirasti ilgai nenykstančių pigmentinių dėmių. Ant odos ar vonioje panaudojus citrusų ar skėtinių augalų eterinių aliejų, į dienos šviesą galima išeiti tik po 12–24 valandų (priklausomai nuo odos jautrumo). Jei planuojate eterinį aliejų naudoti ant odos – būtinai teiraukitės pardavimo vietose apie galimą įjautrinimą šviesai.

Kai kurie eteriniai aliejai turi stipriai veikiančių ir dirginančių fenolinių junginių. Tai raudonėlių, gvazdikėlių, cinamonų žievės, kai kurie čiobrelių eteriniai aliejai. Dėl to, kad gali sudirginti odą, jie dar kartais pavadinami „karštaisiais" arba „raudonaisiais“ eteriniais aliejais. Tokius aliejus ant odos reikia vartoti labai atskiestus (neviršijant 0,5–1 %.).

Jeigu pasireiškė šalutinis poveikis rašykite į info@aromata.lt. Jei šalutinis poveikis pavojingas sveikatai – kreipkitės į gydymo įstaigą (buteliuką pasiimkite su savimi).

ETERINIS ALIEJUS: KAIP JĮ LAIKYTI

  • Eterinius aliejus reikia laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje
  • Eteriniams aliejams labiausiai kenkia šviesa ir oras, todėl juos laikykite tamsioje vietoje, sandariai užsuktuose buteliukuose
  • Nelaikykite pustuščių buteliukų, juose aliejai sensta greičiau
  • Nelaikykite nepaženklintų buteliukų, neperpilkite eterinių aliejų į kitomis etiketėmis paženklintus buteliukus, atidžiai ženklinkite visus gaminamus eterinių aliejų mišinius
  • Prieš naudojimą įvertinkite, ar nėra pakitęs eterinio aliejaus kvapas, spalva, konsistencija, ar neatsirado drumstumas
  • Nepamirškite atlikti odos lopo testą, jei naudosite naują eterinį aliejų

KITA INFORMACIJA

Ši informacija skiriama Kvapų namų eteriniams aliejams.

Susijusios prekės