INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kaip aliejai drėkina odą? Aliejus kaip kremo pakaitalas

 

Aliejų drėkinamosios ir maitinamosios savybės yra tarpusavyje glaudžiai susijusios. Aliejai, balzamai padidina drėgmės kiekį odoje, neleisdami drėgmei išgaruoti arba sumažindami išgarinimą. Todėl šie produktai ir vadinami drėkinamaisiais, sakoma, kad jie „drėkina odą“.  

Kaip tai vyksta? (Tik) kokybiškuose nerafinuotuose aliejuose yra reikšmingas kiekis odą maitinančių vitaminų A, E, riebalų rūgščių ir sudėtingų specifinių lipidų, ceramidų, medžiagų, iš kurių sudarytos odos ląstelių membranos. Šios maitinamosios bioaktyvios medžiagos padeda stipriau "surišti" ląsteles vieną su kita, sustiprina raginio sluoksnio vientisumą ir taip oda neišgarina drėgmės.

Dar svarbiau, kad aliejus aprūpina maisto medžiagomis ir odos mikrobus (mikrobiotą), kurie yra viena iš svarbiausių odos apsauginio sluoksnio dalių, taigi ir mūsų odos sveikatos pamatas.

Nerafinuotame aliejuje yra visko, ko reikia odai ir (svarbu!) nėra nei konservantų, nei kitų pavojingų technologinių priedų, kurių dažniausiai netoleruoja kiek jautresnė oda. Tai puikus kremo ar losjono/pienelio pakaitalas.

KAIP ALIEJŲ NAUDOTI VIETOJ KREMO? Kelis lašus paskirstyti ant šlapios odos, geriausia - sudrėkintos hidrolatu, pvz. levandų vandeniu. Mūsų odos sebumas yra natūralus emulsiklis, surišantis abi medžiagas, ir taip galima susikurti "kremą" tiesiai ant savo veido. Susigeria taip pat greitai, kaip ir bet koks kitas kremas.

Iš kur oda gauna drėgmės? Nepamirškime, kad oda visą reikalingą drėgmę gauna iš organizmo skysčių (kraujo, limfos, audinių skysčių), o ne iš kosmetikos. Tad jei skundžiamės sausa oda, pirmiausia įvertinkime, ar pakankamai skysčių išgeriame, ar ne per daug vartojame šlapimą varančių arbatų (dauguma mėgstamų arbatų skatina skysčių / šlapimo išsiskyrimą), kavos ir alkoholio.

Odos drėgnumas pirmiausia priklauso nuo to, ar organizmas gauna pakankamai skysčių: sausa oda ir džiūstančios lūpos, gleivinės yra pirmas organizmo dehidratacijos požymis. 

 

Odos drėgnumą palaikyti, beje, padeda ir maisto papildai iš rožių žiedų.

Minėdama aliejų, turiu galvoje tik nerafinuotus, šaltai spaustus, kokybiškus augalinius aliejus. Nerafinuotų augalinių aliejų pakaitalai – mineralinė alyva (INCI Mineral oil), frakcionuoti, hidrinti (sukietintieji) riebalai, sintetiniai riebalai (pvz., silikonai), rafinuoti aliejai – minėtų savybių neturi ir jų naudoti niekada nerekomenduoju.

Aliejus aliejui nelygu. Aliejų įvairovė - beveik kaip vynų. Apie savo aliejus mes žinome beveik viską, atliekame daug įvairių cheminių sudėties, stabilumo, mikrobiologinių tyrimų.

 

Ypač drėkina ir maitina šie nerafinuoti aliejai:

  • Avokadų aliejus
  • Migdolų aliejus
  • Arganų aliejus
  • Burnočių aliejus unikalus dėl išskirtinai didelio natūralaus skvaleno kiekio; sausėjanti oda dažnai kenčia būtent dėl skvaleno trūkumo.
  • Juodgrūdžių aliejus – tai multifunkcinė aromaterapinė priemonė, itin rekomenduojama šaltuoju metų periodu. Kaip kosmetinis veido aliejus jis gerai maitina ir drėkina sausą, o ypač probleminę odą. Jame esantis malonaus kvapo eterinis aliejus (apie 2%) veikia antimikrobiškai, aromaterapiškai. Šiuo aliejumi kasdien tepdami veidą, sukuriame mikrobus atbaidančią aplinką ir dar pamaloniname odą.
  • Chia, arba ispaninių šalavijų, sėklų aliejus naudingas dėl nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač alfa linoleno. Jo itin maloni tekstūra ir šiurkščiausią odą padaro lygią ir švelnią it aksomas.

©Rūta Daunoravičienė, Kvapų namai

 

Susijusios prekės