Jazminų ekstraktas (arabinių jazminaičių) Jasminum sambac

5,0/5
įvairių šalių
10,60 €
5 ml
absoliutas 10% simondsijų al, Indija.
15,80 €
1 ml
absoliutas grynas, Indija.
17,20 €
5 ml
CO2, 10% simondsijų al, Kinija.

SVARBU. Jazminaičių eterinio aliejaus išdistiliuoti neįmanoma, toks ekstraktas neegzistuoja. Tačiau yra kitokių aromatinių ekstraktų - gaminamas CO2 ekstraktas ir absoliutas. 

Nepalikite Kvapų namų, nepauostę mūsų kolekcijos perlo! Arabinių jazminaičių CO2 ekstraktas – retas ir idealiai tinkamas aromaterapijai, neturi nė pėdsako cheminių tirpiklių. Charakteringas grakštus, elegantiškai skaidrus gyvų žiedų kvapas. Jis gaivesnis, mažiaus saldus nei absoliutas. Atpalaiduojantis ir kartu jausmus kutenantis. Pakylėjantis nuo žemės ir išvaduojantis nuo slegiančios realybės.

Kvapų namų kolekcijoje turime ir puikų stambiažiedžių jazminų absoliutą, kuris yra plačiau naudojamas ir geriau žinomas, nuo 18 a. auginamas Pietų Europoje, o jo žiedų švelnus aromatas užkariavo subtilių kvepalų mėgėjų širdis. Taip pat puikūs jazminaičių absoliutai gaminami Indijoje, iš kur ir paplito. Pirmasis stambiažiedžio jazminaičio kvapo įspūdis kitoks – jis daug minkštesnis ir saldesnis, labiau eteriškas ir lengvas. Stambiažiedžio jazminaičio šiluma ir saldumas labiausiai išryškėja ryto šviežume, jo pumpurai skleidžiasi kartu su aušra, kai kvapas stipriausias.  Absoliutą rasite čia.

Jazminaičiai – vieni iš pagrindinių augalų naudojamų parfumerijoje. Jų kvapo (kaip ir rožių) kol kas nepavyksta kokybiškai susintetinti, todėl nepaisant brangumo tenka naudoti natūralias substancijas. Sintetinis jazminaičių kvapas yra toks liguistai saldus, kad jo niekaip kitaip negalima įvardinti kaip tik „pigus“. Toks jis iš tikrųjų ir yra. Vakarų parfumerijoje vyrauja tiesa, kad nėra kokybiškų kvepalų be jazminaičių. Jazminaičių absoliutai - vieni iš pačių brangiausių karališkų kvapiųjų substancijų. Paguodžia nebent tai, kad jos tokios koncentruotos, jog jų, kaip ir rožių absoliuto, reikia labai mažai.

Beveik nėra abejingų nuostabiam malikos kvapui... Paminėjus arabinį jazminaitį daugeliui kyla asociacijos su baltais jazmino žiedais, kurių kvapas likęs kaip malonus vaikystės prisiminimas, tačiau kaimo darželiuose nuo seno auginamas mūsų darželinis jazminas, yra visai kitos, hortenzijinių šeimos astovas.  

Arabinis jazminas dar vadinamas naktiniu jazminu, mat pumpurai iš tikrųjų išsiskleidžia apie 11 valandą vakaro ir pilniausiai kvapas persmelkia atmosferą pačiu tamsiausiu nakties metu. Jazminų žiedai renkami prieš aušrą.

Visai neseniai naktinės malikos (Jasminum sambac) absoliutas atsirado vakarų parfumerių paletėse ir aromaterapeutų krepšeliuose.

Indų vestuvės dabinamos nesuskaičiuojamu kiekiu malikos žiedų. Svarbiausioje ceremonijos dalyje jaunieji apsikeičia vainikais, nupintais iš malikos, rožių ir tuberozų. Gėlės - dviejų sielų sąjungos liudininkės. Dedant ant kaklo vainiką, žmogus turi palenkti galvą. Jaunieji natūraliai nulenkia galvas vienas prieš kitą ir tai reiškia, kad visą gyvenimą žmonės įsipareigoja gerbti ir tausoti tarpusavio santykius, kurie laikomi tiltu į dvasinį gyvenimą. Jaunųjų miegamasis irgi puošiamas jazminų žiedais. Šito aromato prisiminimas, sakoma, išlieka visam gyvenimui.

1g absoliuto pagaminti reikia 8000 žiedų. Žydėjimo sezono metu vienas krūmelis išskleidžia iki 350 g žiedų per dieną. Jei augalai gerai prižiūrimi ir žemė tinkama malikai augti iš vieno akro per metus gali būti surenkama iki 2000 kg žiedų. Labai patyrusi rinkėja arba rinkėjas gali surinkti 1 kg žiedų per 2 valandas, t.y. iki 80 žiedų per minutę ir 5000 per valandą. Koks milžiniškas darbas įdedamas į to dieviško aromato atsiradimą.

Jazminaičių kvapą nulemia indolo, benzeno acetato, benzeno benzoato santykis su šimtais kitų gamtos nuostabiai subalansuotų subtilių kvapiųjų junginių, kuriuos gamina augalo žiedai.

 

 

Laimė Kiškūnė, 2009 (C)

Straipsnis apie jazminaičius žurnale "Žolynai"

(Laimės Kiškūnės nuotr. iš Indijos, 2009 ).

  • Be ftalatų
  • Afrodiziakas
  • Parfumerinė nata: vidurinė.

Arabinio jazminaičio naudojimas aromaterapijoje ir parfumerijoje

  • stimuliuoja smegenų sritis, atsakingas už kūrybą, originalių idėjų gimimą
  • sustiprina savigarbos jausmą, suteikia gerovės pojūtį, padeda prisitaikyti prie nepažįstamos aplinkos
  • ramina, maloniai atpalaiduoja, mažina nerimą, šalina nuovargį, tinka masažui esant raumenų įtampai, mobilizuoja rezervines organizmo galias
  • rekomenduotinas užsitęsus liūdesiui, apatijai, kai trūksta pasitikėjimo savimi arba kada žmogui trūksta gebėjimo įveikti esančias problemas
  • uostyti jazminus patartina kai esate pasimetę, nežinote ko griebtis, praradote situacijos kontrolę, patyrėte emocinį ar nervinį šoką, ištiko panikos priepuolis
  • jazminaičių aromatas gražina pusiausvyrą, viltį ir pasitikėjimą, padeda pamatyti naujas galimybes ir susigrąžinti ryšį su aplinka.
  • teigiamai veikia odą, ją atgaivina, jaunina, skaistina, tonizuoja; ramina suerzintą, sudirgintą odą, ypač nervinės kilmės; tinka sausai odai, karštai, jautriai odai; naudoti saikingai, nes dideli kiekiai gali sukelti priešingą efektą. Tačiau stiprus kvapas padeda suvokti kiek jų reikia.
  • tinka esant spazmams, PMS, skausmingų menstruacijų metu.
  • afrodiziakas - sustiprina jausmingumą, seksualinį patrauklumą, padeda esant lytiniam šaltumui; pravartu prisiminti, kad kvapiosios substancijos veikia ne tik fizinį kūną, bet ir emocinį, mentalinį, dvasinį lygmenį, o seksualinės problemos kyla ne iš fizinio lygmens - jų priežastis dažniausiai yra įtampa, nerimas, depresija arba baimė, ir atpalaiduojantis jazminaičių kvapas tuomet iš esmės gali padėti esant seksualinėms problemoms. Taip jis ir gavo nuostabaus afrodiziako titulą.
  • tonikas asteniškiems, apatiškiems, nusilpusiems, bejėgiškiems, chroniškai nervingiems ir negalintiems užmigti žmonėms.
  • jazminų aliejus naudojamas kvapų terapijoje dirbant su psichologinėmis traumomis.

Naudojimas:

  • Raminančiam ir atpalaiduojančiam masažui naudokite 2 – 3 lašus į 20 ml bazinio kosmetinio aliejaus.
  • Jeigu nėra laiko ar galimybės atlikti viso kūno masažą, tuomet tuo mišiniu patepkite išilgai stuburo, saulės rezginį ir riešus.
  • Jazminaičių ekstraktai dera su bergamočių, citrinų, santalų ir daugeliu kitų ea.
  • Įlašinkite 1 lašą jazminaičių ekstrakto į savo kremą ar aliejų veidui - sušvelnins ir suminkštins odą, nuramins suerzinimus, sureguliuos sebumą, sumažins odos sausumą.
  • Įlašinkite lašą jazminaičių absoliuto į šampūną ar balzamą, plaukai pagražės ir ims blizgėti.
  • Nepakartojamos aromatinės vonios su jazminaičių substancijomis.
  • Inhaliacijoms: 1-2 lašai jazminaičių ekstrakto ar jazminaičių absoliuto ant nosinaitės arba į šiltą vandenį (apie 60C), ir pakvėpuokite 3 min.

ĮSPĖJIMAI: svarbu, kad jazminaičių absoliutai būtų aukštos kokybės, be tirpiklio likučių. Vartoti reikėtų trumpais periodais ir nedideliais kiekiais. Nuo ilgo vartojimo ir didelių kiekių gali atsirasti pykinimas ir galvos skausmai. Nerekomenduojamas nėštumo metu ir kūdikiams.

Laimė Kiškūnė, 2009 (C)

Bibliografija:
Monier-Williams' 'Sanskrit-English Dictionary';
"L'Aromathérapie exactement" du P. Franchomme et Dr D. Pénoël;
G. Mojay, "Aromatherapy for Healing the Spirit", 1997;

Ši laukelį palikite tuščią

Atsiliepimai

#
5
2019-01-18

CO2 ekstraktaas – toookio skaidrumo arabinių jazminaičių kvapų dar nebuvau uosčiusi...pavergė visiškai, nieko panašaus nesu uosčiusi (na, neskaitant tikrų žiedų). Betje, tai kažkas labai labai arti gyvų žiedų. Kvepalai, taškas.

#
A.
5
2018-06-20

Vasariškai lengva, žaismingai gaivi, saldžiai švelni arabinio jazminaičio išraiška prieš kvapu gerokai sudėtingesnį stambiažiedį jazminaitį..

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades