INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Namų kvėpinimo ABC: populiariausi kvapai ir jų kvėpinimo būdai

Namų kvėpinimas: nuo ko pradėti?

Nusprendę pradėti kvėpinti namus natūraliais kvapais, pirmiausia apsvarstykite, kokį jausmą namie norite sukurti ar emociją sužadinti. Skirtingi kvapai turi skirtingų „galių“ – priklausomai nuo pasirinkto eterinio aliejaus ar jų mišinio, aromaterapija gali padėti:

  • nurimti (levandų, melisų kvapai), 

  • atsipalaiduoti (gėlių kvapai), 

  • susikaupti (bazilikų, kedrų, vetiverijų kvapai), 

  • praskaidrinti nuotaiką (citrusiniai kvapai), suteikti energijos (spygliuočių kvapai),

  • taip pat eteriniai aliejai gali veikti antibakteriškai (arbatmedžio, laurų, mirtų kvapai). 

Antra, išsirinkite patogiausią namų kvėpinimo būdą. Žemiau apžvelgėme mūsų klientų pamėgtus  namų kvėpinimo būdus: eterinių aliejų garinimą difuzoriais ir kitomis priemonėmis, purškiamus eterinių aliejų mišinius ir namų kvapus. 

Galiausiai, nesvarbu, kokiu būdu pasirinksite kvėpinti namus, visada atkreipkite dėmesį į naudojamų produktų sudėtį ir kokybę. Neretai kitų gamintojų eteriniai aliejai ar namų kvepalai savo sudėtyje turi endokrininei sistemai kenksmingų ftalatų ar kitų priemaišų, yra skiedžiami. Pavyzdžiui, kaip parodė mūsų 2021 m. atliktas tyrimas, net 51 proc. Lietuvoje parduodamų levandų eterinių aliejų yra netikri kvapiųjų medžiagų mišiniai. 

„Kvapų namai“ didžiuojasi savo gaminamų produktų kokybe: Lietuvoje gaminami kvapai yra 100 proc. natūralūs (be sintetikos, ftalatų ir kitų sveikatai pavojingų medžiagų), veganiški (sukurti tik iš augalinių medžiagų). Kiekvienos partijos kokybė tikrinama vienintelėje tokioje Lietuvoje specializuotoje „Kvapų namų“ laboratorijoje, kurioje atliekami tyrimai dėl galimų ftalatų, kitų sintetinių junginių ir priemaišų. 

Eteriniai aliejai – mylimiausias namų kvėpinimo būdas

Socialiniuose tinkluose paklausti, kokiais būdais labiausiai mėgsta kvėpinti namus, „Kvapų namų“ sekėjai dažniausiai išskyrė eterinius aliejus. Kvėpinimą jais pasirinko net 59 proc. apklaustųjų. 

Populiariausias eterinių aliejų naudojimo būdas yra jų garinimas naudojant difuzorių, kuris veiks tiek kaip foninės kvapų terapijos priemonė, tiek kaip namų puošmena. Pagal garinimo būdą skiriami: 

  • Klasikiniai (naudojami be vandens, yra įvairių dydžių – tiek naudojimui namuose, tiek automobilyje ar bet kur, kur yra USB jungtis);

  • Ultragarsiniai (eterinius aliejus garina kartu su vandeniu, taigi kartu drėkina orą, be to, dauguma veikia kaip nedideli šviestuvai ir papuošia namų interjerą);

  • Garintuvai nebulizatoriai (kvapas paskleidžiamas šaltu oru, nekaitinant, dėl ko išsaugomos pirminės terapinės savybės. Oras pripildomas neigiamų jonų, kurie atnaujina, grynina orą). 

Neseniai „Kvapų namų“ asortimentas pasipildė naujais kruopščiai atrinktais ultragarsiniais difuzoriais (žaisminguoju PIPPI, bohemiškuoju OLAKI, kišeniniu veidui skirtu difuzoriumi EVA, konceptualiuoju NEGARA bei keramikiniu ir interjerą puošiančiu OCEANIA), taip pat moderniu nebulizatoriumi ROVE. Tinkamiausią garintuvą išsirinkti padės „Kvapų namai“ parengta atmintinė.

Namų kvėpinimas padės ir peršalus

Aromaterapija namuose, teisingai naudojant natūralias ir kokybiškas priemones, gali ne tik pakelti nuotaiką, tačiau ir padėti saugotis ligų bei palengvinti simptomus susirgus. Ypatingai šaltuoju sezonu aktualus eterinių aliejų naudojimas peršalimo ligų simptomų lengvinimui. 

Nors įprastai garinami eteriniai aliejai pagerins peršalimo metu itin svarbią namų oro kokybę, nepamirškite išbandyti ir kitų naudojimo būdų. Peršalus rekomenduojamos sausos arba drėgnos inhaliacijos (pirmuoju atveju uodžiant, pavyzdžiui, aliejumi pateptus riešus, antruoju – įlašinus kelis lašus į garų vonelę), aromatinės vonios (įlašinus keliolika lašų į vonios vandenį), šiltas kompresas (šiltu vandeniu praskiestame eteriniame aliejuje suvilgytą kompresą dedant ant kaktos, nosies, gerklės ar krūtinės) ar įtrinant vietiškai (prieš tai būtinai eterinį aliejų sumaišius su kitu baziniu aliejumi). 

Kokius eterinius aliejus rinktis pajutus peršalimo simptomus?

  • Peršalimų sezono metu rinkitės arbatmedžių, eukaliptų, ravensarų, kadagių, eglių, čiobrelių, citrinų, pušų ar kėnių eterinius aliejus.

  • Ieškodami visapusiško poveikio, išbandykite šių eterinių aliejų mišinius „Mikrobų mušyklė“ ir „Ginančioji jėga“. 

  • Mažuosius sudominsite specialiai vaikams sukurtais „Kakės Makės mikrobų baidyklės“ eterinių aliejų mišiniais arba jų purškalu – juose gausu eglių, citrinų, eukaliptų, čiobrelių, pražangialapių mirtenių („arbatmedžių“) aliejų.

Difuzorius – patogu, bet nebūtina

Difuzorius nėra vienintelis eterinių aliejų naudojimo būdas. Alternatyviai, orą valančias ir sveikatą stiprinančias eterinio aliejaus savybes galima atskleisti kelis lašus užlašinus ant storesnio audinio (pavyzdžiui, vilnos) skiautės ar rūbo, ant molio keramikos lazdelių ar kankorėžio bei padėjus ant radiatoriaus ar kito šilto paviršiaus (kvapas tokiu atveju sklis nuo šilumos), taip pat vietose, kur yra skersvėjis (judantis oras padės plačiau paskleisti aromatą). Eterinių aliejų (tam puikiai tiks citrinų, apelsinų ar bergamočių kvapai) galima įlašinti į vandenį plaunant grindis – namai kvepės gaiva ir švara. 

Ko vengti? 

Be abejonės, yra būdų, kurių nerekomenduojame norintiems pažinti eterinių aliejų galią. Vienas iš jų – eterinio aliejaus kaitinimas virš žvakės. Tokia praktika daugeliu atvejų baigiasi eterinio aliejaus perkaitinimu ir jo naudos švaistymu. 

Taip pat, eterinis aliejus dažniausiai nėra skirtas vidiniam naudojimui. Šį būdą rinkitės tik pasikonsultavę su gydytoju arba aromaterapeutu. 

Patogi alternatyva – namų kvepalai ir purškiami mišiniai

Ieškantys patogių namų kvėpinimo alternatyvų vis labiau pamilsta naujienas – purškiamus aromatinius mišinius ir namų kvapus.

Mūsų purškiami aromatiniai mišiniai – tai tie patys 100 % natūralūs eterinių aliejų mišiniai, stabilizuoti etilo alkoholiu. Juose, kaip ir kituose produktuose, nėra nei ftalatų, nei palmių riebalų, tik dėl naujos formos juos itin patogu naudoti. Tereikia pasirinkti norimą poveikį (atpalaiduojantį, valantį orą ar kovojantį su mikrobais) ir namus, biurus, salonus ir kitas erdves papurkšti specialiai tam sukurtu mišiniu. Purškiamas kvapas ore išliks ilgiau, jeigu jį purkšite kuo aukščiau į orą. Taip kvapiosios molekulės pasklinda plačiau, prikimba prie įvarių paviršių ir ilgiau skleidžia malonų aromatą.

Ne ką mažiau populiarūs ir purškiami namų kvapai – aromaterapijos ekspertų sukurtus namų kvapus išsirinkti gerokai lengviau nei pavienius aliejus. Tai – specialiai namų atmosferos kūrimui subalansuoti kvepalai, kurie padės kurti norimą nuotaiką. Pavyzdžiui, mėgstantiems brangių prieskonių, medienos ir dervų kvapus, patiks karališki „Crown“ namų kvepalai, o ieškantiems gaivesnių kvapų – „Music“ kvepalai, praturtinti greipfrutų, eglės ir ylang ylang aromatais. 

Kaip juos naudoti? Visi „Kvapų namų“ asortimente esantys namų kvapai yra dviejų formų – lašinami ir purškiami. Kol lašinamus kvapus galima naudoti taip pat, kaip ir eterinius aliejus, purškiamus kvapus tereikia papurkšti.

Susijusios prekės