INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Rožių aliejus ir klastočių problema: ką reikia žinoti

parengė Rūta Daunoravičienė

Kai kalbame apie rožių aliejų ar produktus su juo, neišvengiamai susiduriame su kainos ir klastočių problema. Naujausiame JAV herbalistų asociacijos botaninių ingredientų klastojimo prevencijos programos biuletenyje pabrėžiama, kad damaskinių rožių eterinio aliejaus klastojimas yra dažnas reiškinys. Remiantis pastarųjų metų autentiškumo tyrimų duomenimis, padirbtų rožių aliejų randama nuo 56% iki net 100% atvejų.

Kokių klastočių esama?

  • Rožių aliejus praskiedžiamas sintetine alyva ar baziniu aliejumi, šio fakto nedeklaruojant etiketėje ar aprašyme.
  • Įvairūs pigesnių rožių, pelargonijų ir imbierinių citrinžolių ekstraktų, absoliutų ar eterinių aliejų mišiniai parduodami kaip distiliuotas „rožių eterinis aliejus“.
  • Vyraujantys rožių eterinio aliejaus junginiai – citronelolis, geraniolis, fenetilalkoholis – pakeičiami susintetintomis medžiagomis arba išgrynintais junginiais iš kitų pigesnių šaltinių.
  • Rožiško kvapo sintetinių junginių mišiniai su kvapą fiksuojančiais ftalatais ar sintetiniais muskusais (kuo pavojingi ftalatai, skaitykite čia). 

Eterinių aliejų kainas nulemia ekstrakcijos išeiga, t. y. kiek kilogramų eterinio aliejaus galima išgauti iš tonos vaistažolių žaliavos. Damaskinių rožių (Rosa × damascena) eterinis aliejus yra vienas brangiausių pasaulyje, o rožių absoliutai yra perpus pigesni dėl keliskart didesnės išeigos.

PATARIMAS

Mažesnės kainos gali lengvai suvilioti, bet stebuklų, kaip rodo mūsų 16 metų patirtis, deja, nebūna. Kaip neprarasti budrumo?

Jei rožių eterinis aliejus kainuoja apie 10 eurų, įjunkite įtarumo lemputę. Tikėtina, kad aliejus yra skiestas, siūlomas labai mažas kiekis arba tai klastotė. Įdėmiai perskaitykite aprašymą ir etiketę. Jei sudėtis nenurodyta, geriau atsisakykite tokio produkto.

 

 

 

 

 

Informacijos šaltiniai:

  • Rose (Rosa x damascena) Essential Oil: Botanical Adulterants Prevention Bulletin, June 2024 www.botanicaladulterants.org
  • UAB Kvapų namai eterinių aliejų GC-MS tyrimų protokolai