INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Peršalimų sezonui atėjus: „sudie“ sintetiniams namų kvėpikliams; „labas“ eteriniams aliejams

2023 m. spalis

Rūta Daunoravičienė, visuomenės sveikatos specialistė, KVAPŲ NAMŲ laboratorijos vadovė

Vos tik rudeniop sugrįžtame į namus, klases, darželius ir biurus, sugrįžta ir virusų sukeliamos slogos, kosuliai ir panašūs peršalimų nemalonumai. Jau senovėje išmintingi žmonės įtarė, kad užkrečiamų ligų priežastis slypi miazmoje – nesveikame ore. Ir jie buvo labai arti tiesos. Šiandien jau žinome, kad kvėpavimo takų infekcijas sukelia oro lašeliniu keliu plintantys virusai, o jų „darbą“ palengvina ir bloga oro kokybė, ir susilpnėjusi organizmo apsauga. Čia pateiksiu kelis patarimus, kaip neleisti virusams įsisiautėti.

Atverkite langus. Kambarių vėdinimas ir oro valymas infekcijų sezono metu – ypatingai svarbu. Šiuolaikinių namų langai labai sandarūs ir deguonis iškvėpuojamas itin greitai, sparčiai didėja iškvepiamo CO2 ir mikrobų koncentracija. Auga rizika užsikrėsti infekcine liga, lėtėja smegenų veikla, krinta nuotaika, vaikai darosi irzlūs, negeba susikaupti. Atsiradus nemalonių kvapų juos dažnai norima maskuoti kvepalais. Tiesiog atidarykite langus ir įsileiskite oro! Tai taip paprasta ir elementaru, kad pernelyg dažnai pamirštama. Vaikų ir kitus kambarius vėdinkite bent dukart per dieną po 10–15 min. plačiai atvėrę langus, net ir žiemą. Jei gyvenate arti judrių gatvių, vėdinkite tuomet, kai eismas mažiausias, kad į vidų nepatektų kietųjų dalelių ir transporto išmetalų.

Pašalinkite iš namų aplinkos sintetinius kvėpiklius, ypač tuos, kurie kvapus skleidžia nepertraukiamai – talpas su lazdelėmis, į elektros lizdą jungiamas kvapiųjų skysčių talpykles, kvapnius skalbiklius ir minkštiklius. Sintetinės aromatinės medžiagos dirgina jautrius mažylių (ir augintinių) kvėpavimo takus, todėl virusai ir kiti mikrobai juos lengviau pažeidžia. Be to, sintetinių namų kvėpiklių sudėtyje naudojami sintetiniai muskusai, tirpikliai ir ftalatai iš lėto ardo organizmo hormonų pusiausvyrą, prisideda prie lėtinio uždegimo ir lėtinio streso.

Peršalimų sezonu verta pasitelkti aromatinių vaistažolių eterinius aliejus. Kodėl? Nes natūralūs augalų eteriniai aliejai ne tik maloniai kvepia. Jie apsupa mus biologiškai būtinomis Gamtos molekulėmis ten kur jų labai trūksta ir, priešingai nei sintetiniai kvapai, padeda sukurti antistresinę raminančią biologiškai palankią aplinką. Tai labai svarbu miestiečiams, gyvenantiems ir dirbantiems sintetinėje betoninėje miestų aplinkoje, ir ypatingai – jautresnei besiformuojančiai vaikų psichikai.

Dar daugiau – priklausomai nuo augalo, eteriniai aliejai pasižymi antimikrobinėmis, priešuždegiminėmis, atsikosėjimą gerinančiomis, antioksidacinėmis, raminamosiomis atpalaiduojamosiomis savybėmis.

Didelė mažų lašų galia. Kaip pasinaudoti eterinių aliejų galiomis?

Eteriniai aliejai vaikams naudojami 3-imis pagrindiniais būdais:

  • Individualiomis inhaliacijomis.
  • Difuzijos kambario ore metodu (t.y. garinant pasyviai arba prietaisų pagalba).
  • Naudojant ant odos kremų, tepalų, kompresų, masažinių aliejų pavidalu.

Individualios inhaliacijos

Sezono metu kasdien užlašinkite kelis eterinio aliejaus lašus ant rūbo krūtinės, pižamos ar patalo sau ir vaikams – garuojančios bioaktyvios molekulės pasieks kvėpavimo takus ir smegenis, ir dirbs savo gerą darbą  (beje, kūdikiams iki 1 metų profilaktinis eterinių aliejų naudojimas nerekomenduojamas dėl galimo kvėpavimo takų dirginimo; jiems geriausias vaistas ir profilaktika nuo visų ligų yra mamos pienas, tad žindyti patartina kuo ilgiau).

  • Duokite uostyti uostukus su eteriniais aliejais.
  • Kol namuose nėra sergančių, vadovaukitės taisykle „mažiau yra geriau“ – vaikams efektas bus net ir tada, kai eterinių aliejų kvapas patalpoje vos juntamas.
  • Kai namuose atsiranda sloguojančių ir kosinčių, eterinių aliejų naudokite daugiau ir dažniau – keletą kartų per dieną. Visada verta pasitarti su aromaterapeutu ar aromatologu, arba su savo gydytoju.

Difuzijos metodas

Įlašinkite eterinių aliejų į grindų plovimo tirpalą; eteriniai aliejai pakils nuo grindų iki nosių; „nušausite“ net keturis zuikius vienu metu – ir grindys bus švarios nuo dulkių (itin aktualu vaikams, kurie yra visad arčiau žemės), ir oras sudrėkintas. Alsuodami pravalysite kvėpavimo takus aromatinių vaistažolių molekulėmis, o namai maloniai kvepės.

Jei nusprendėte eterinius aliejus garinti: 4-ios taisyklės

  1. Pirmenybę teikite švelniems „vaikiškiems“ aliejams: mandarinų, bergamočių, levandų, palmarozų ar ramunėlių.
  2. Stiprius antimikrobinius aliejus garinkite tik tuomet, kai vaikų nėra. Po to patalpą išvėdinkite ir pakvieskite vaikus; tokį higieninį antimikrobinį garinimą galima atlikti ir vakare arba anksti ryte.
  3. Vadovaukitės taisykle „mažiau yra geriau“ – kvapas patalpoje turi būti vos juntamas; garinkite ne nuolat, o sesijomis po 10–20 min. keliskart per dieną.
  4. Garintuvus ir eterinius aliejus laikyti vaikams ir augintiniams nepasiekiamoje vietoje.

Kaip išsirinkti garintuvą-difuzorių?

Patalpoms, kuriose yra vaikų, verta rinktis patvarius ir saugius garinimo prietaisus, kurie nedūžta ir nekelia sužeidimų pavojaus. Populiarieji įvairiausių dizainų ultragarsiniai prietaisai, kuriuose naudojamas vanduo vaikų atveju nėra geriausias pasirinkimas. Geriausia rekomendacija – ventiliatoriniu principu veikiantys garintuvai, pvz. „Aromastream“, „Peri“. Juose niekas neišsipils ir neapsipils, jie praktiškai nereikalauja priežiūros. Tačiau – dėmesio – net ir jie kartu su eterinių aliejų buteliukais saugumo sumetimais turi būti laikomi vaikams (ir augintiniams) nepasiekiamoje vietoje.

Eterinių aliejų naudojimas per odą

Pagrindinė taisyklė: eteriniai aliejai ant odos beveik niekada nenaudojami gryni. Kelis lašus įmaišykite į 1 v.š. augalinio aliejaus ir tik tada tepkite. Išimtis – nedideli buitiniai nudegimai, ant kurių kaip pirmąją pagalbą galima užlašinti kelis lašus gryno tikrųjų levandų eterinio aliejaus (bet tik tuomet, jei esate įsitikinę, kad aliejus tikrai autentiškas ir tikras).

Nosies landas ir prieangį sutepkite nerafinuotu (!) sviestmedžių sviestu. Šildymo sezono metu namų orui išsausėjus, džiūsta ir nosies gleivinė, susilpnėja jos galimybės apsisaugoti nuo infekcijų, atsikratyti užkrato. Nerafinuoto sviestmedžių sviesto bioaktyvios medžiagos padeda palaikyti drėgmę ir sustiprinti apsauginį nosies landų barjerą.

Vakarais kartu su vaikais darykite kojų voneles su jūros druska. Vyresniems galima įmaišyti ir eterinių aliejų, tačiau atminkite, kad eteriniai aliejai netirpsta vandeny, plūduriuoja paviršiuje ir gali sudirginti odą. Todėl prieš supildami į vandenį, eterinį aliejų emulguokite grietinėlėje arba su emulgatoriumi Solubol. 10L vandens imame 200 g druskos ir 2–4 lašų eterinio aliejaus, įmaišyto į 50 ml grietinėlės; kojas mirkome apie 10 min iki vanduo atvės, po to dar šlapias įtriname Vaikišku aliejumi su ramunėlėmis, apmauname vilnonėmis kojinėmis ir – į lovą. 

Be galo vertingas dalykas yra lengvas mažylio nugaros, krūtinės ar padukų masažas, įtrynimai. Tam galima naudoti balzamą ar aliejų su eteriniais aliejais. Prisilietimai, lėtas glostymas ir skirtas laikas gydo ne mažiau negu bet kokios vaistažolės.

Kurie eteriniai aliejai rekomenduojami vaikams?

Rinkitės eterinius aliejus, kurių kvapai malonūs jūsų mažylių nosims, pavyzdžiui, mandarinų, bergamočių, levandų, didramunių (dar vad. romaniškų ramunėlių), imbierinių cintrinžolių (dar vad. palmarozų), mišinius „Vaikiški citrusai“, „Vaikų mikrobų baidyklė“, „Harmonija“, „Sapnų gaudyklė“.

Siaučiant virusams verta pagalvoti apie stipresnių antimikrobinių eterinių aliejų pasirinkimą; Tam tinkami pražangialapių ar kitokių mirtenių (dar vad. arbatmedžių, niaouli), rozmarinų, varpinių levandų, mišiniai „Eukaliptų giraitė“, „Čiobrelių pieva“.

Naudokite šiuos eterinius aliejus mišinius inhaliacijoms, masažams arba garintuvuose. Taip pat galite užlašinti 1–2 lašus ant patalo (toliau nuo veido!)

Kaip pasirinkti kokybiškus eterinius aliejus

Augant eterinių aliejų populiarumui, auga eterinių aliejų klastojimo mastai. Bėda ta, kad net ir įgudusi nosis negali užuosti ftalatų, pesticidų ar mineralinės alyvos. Mūsų tyrimo duomenimis, Lietuvoje net 50 % levandų eterinių aliejų yra suklastoti. Praskiesti, sintetiniais pakaitalais ir teršalais sugadinti, pasenę eteriniai aliejai ne tik neturės laukiamo aromaterapinio poveikio, bet gali pridaryti žalos – sukelti alergiją, sutrikdyti hormonų sistemą, prisidėti prie lėtinių negalavimų, yra ypač pavojingi mažiems vaikams.

Autentiškus ir kokybiškus eterinius aliejus įsigysite KVAPŲ NAMUOSE – vienintelėje eterinių aliejų ir aromaterapijos įmonėje Baltijos šalyse, turinčioje modernią specializuotą laboratoriją. Mūsų kompetentingi, ilgametę patirtį sukaupę specialistai kruopščiai tikrina vaistažolių eterinių aliejų, kitų ekstraktų ir jau paruoštų produktų autentiškumą, kokybę ir saugą. Garantuojame, kad į mūsų asortimentą nepatenka ftalatų, pesticidų ir kitų taršalų turinčių gaminių. Kasdien dirbame tam, kad Jūs ir Jūsų mažyliai būtumėte sveikesni ir saugūs.