INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: klausimai@aromata.lt

Bruknuolių eterinis aliejus (Wintergreen oil) Gaultheria procumbens L.

Kinija
6,90 €
5 ml
Kodas: 47732018

Charakteringo, aštraus kvapo bruknuolių eterinis aliejus yra labai vertingas ir ganėtinai unikalus dėl savo sudėties. Mėtomis, žalumu, vaistiškai kvepiantis aliejus gali asocijuotis su sportui skirtais tepalais arba kramtoma guma - ten jis dažniausiai ir naudojamas. Eterinio aliejaus spalva vyrauja nuo skaidrios iki tamsiai raudonos, priklausomai nuo rūšies. Daugiausiai šis eterinis aliejus naudojamas aromaterapiniuose mišiniuose persidirbusiems raumenims, raiščiams ir sąnariams masažuoti. 

  • Sportuojantiems.

Praktikoje su bruknuolių eteriniu aliejumi dirbantys aromaterapeutai akcentuoja, kad joks kitas eterinis aliejus neturi tokio stulbinančio greito efekto skausmo kamuojamiems, pervargusiems raumenims ir sąnariams, todėl naudojamas įvairiuose tepaluose, pamėgtuose sportuojančių žmonių ar pagyvenusių asmenų, norinčių palengvinti sąnarių ir raumenų darbą, nuraminti juos po sunkios dienos ar apkrovos.  

Visgi kai preparatas toks veiksmingas ir stiprus, neretai su tuo „keliauja“ ir rizikos. Žiūrint į bruknuolių eterinio aliejaus cheminę sudėtį, pagrindas yra esteriai – eteriniame aliejuje net iki 99 % dominuoja metilsalicilatas. Mums gerai pažįstamas vaistas aspirinas yra acetylsalicilatas, jiedu kartu su metilsalicilatu priklauso salicilatų rūgštims. Mokslinėje literatūroje teigiama, kad 1 g bruknuolių eterinio aliejaus gali prilygti 1,4 aspirino tabletės.

Tačiau vartojimo į vidų mes nerekomenduojame, tai turite aptarti su savo gydytoju. Bet net ir išorinis bruknuolių eterinio aliejaus naudojimas turi būti itin atsargus ir atsakingas.

Šis eterinis aliejus chemine sudėtimi itin panašus į beržų (Betula lenta) eterinį aliejų – abiejuose itin dideliu procentu dominuoja metylsalicilatas. Nors tai nėra giminingi augalai, jų vartojimo kryptis ir saugumo gairės itin panašios.

Aromaterapeutai praktikoje naudoja nedideliems odos plotams 1 – 2 % tepalus.

Bruknuolių eterinis aliejus rekomenduojamas:

  • masažams aliejiniuose mišiniuose esant pavargusiems raumenims ir sąnariams;
  • kosmetikos produktuose, nes teigiamai veikia odą, gali mažinti pažeidimus, įtrūkimus, nuolatinį odos pleiskanojimą;
  • garinti peršalimo sezono metu, arba kai norima nušviesinti mintis,pataisyti nuotaiką ir maloniai atpalaiduoti.

Taip pat kvapnus bruknuolių eterinis aliejus naudojamas kramtomųjų gumų, dantų pastų, alaus, gaiviųjų gėrimų ir saldainių gamyboje.

  • Nenaudoti ant odos gryno, gali dirginti; skieskite su augaliniu aliejumi arba sviestu; maksimali koncentracija naudojimui ant odos – 2.4 % (R. Tisserand, R. Young „Essential Oil Safety“); pasinaudokite mūsų koncentracijų skaičiuokle;
  • Tepti tik lokaliai, nedidelius odos plotus;
  • Saugoti akis;
  • Nenaudoti nėštumo ir žindymo metu;
  • Nenaudoti kūdikiams ir vaikams;
  • Nepaisant aukštos fito - , aromaterapinės šio aliejaus kokybės, aromaterapeutų bendruomenė negali rekomenduoti vartojimo į vidų gydymo tikslais, tačiau toks naudojimas galimas, jei paskyrė gydytojas fito/ aromaterapeutas;
  • Dėl sudėtyje esančio didelio methyl salicylato kiekio, naudoti tik nedidelėmis koncentracijomis, trumpą laiko tarpą; naudojant keliskart per dieną didelėmis dozėmis (išoriškai ar į vidų), gali sąveikauti su vaistais, pernelyg skatinti kraujo krešėjimą, gali būti toksiškas;
  • Vengti žmonėms, turintiems jautrumą salicylatams;
  • Nenaudoti augintiniams;
  • Kvapų namai įspėja, kad šis eterinis aliejus nėra registruotas kaip vaistas;
  • Kvapų namai įspėja, kad šis eterinis aliejus nėra registruotas kaip biocidas;
  • Laikyti sandariai uždarytą, tamsioje vėsioje vietoje.

Bruknuolių eterinis aliejus paprastai distiliuojamas iš Gaulteria procumbens arba Gaulteria fragrantisima rūšių augalų.  Gimtinė – daugybė regionų, bet pagrindas Šiaurės Amerika, Azija, Naujoji Zelandija. Amerikos čiabuviai gydytojai naudojo stiprią bruknuolių arbatą karščiuojantiems pacientams. Nė nežinodami jie praktiškai naudojo šiuolaikinį aspiriną natūralia jo forma. Svarbu nepamiršti, kad daugybės šiuolaikinių vaistų ištakos yra gamtiniai preparatai. 

Ekspertai siūlo

Įvertinimai (3)

5 4 3 2 1
100%
0%
0%
0%
0%
3 0 0 0 0

Ši laukelį palikite tuščią

Atsiliepimai

#
EGLĖ
2020-09-03

Svaiginuosi šiuo kvapu:) Smagu pora lašiukų su sauja druskos įsipilti į karštą vonią. Ryte jausmas, kaip naujai gimus:)

#
Vilija
2016-01-19

Puikai nuima skausmus

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades