Sviestmedžių aliejus

 
Kalbininkų nustatytas produkto pavadinimas - svíestmedžių aliejus.
Augalas – afrikìnis svíestmedis (lot. Vitellaria paradoxa; syn. Butyrospermum parkii, B. paradoxa)
angl.: shea, shea-buttertree, karite-nut, sheatree; pranc. karité;

Sviestmedis yra Vakarų Afrikos medis. Jo vaisiai turi ploną, aitrų, maistingą minkštimą, kuris dengia pailgą, aliejingą sėklą iš kurios ir gaunamas sviestmedžių aliejus.

Tūkstantmetė technologija

Afrikoje tikras natūralus ir nerafinuotas sviestmedžių aliejus iki šiol gaunamas tokiu pat būdu kaip prieš tūkstantį metų. Išdžiūvusios sėklos sutrinamos medinėje grūstuvėje. Miltai supilami į vandenį ir jame kaitinami tol, kol gaunama žalsva aliejinga masė, plūduriuojanti vandens paviršiuje. Masė išimama iš vandens, keletą kartų perplaunama ir paliekama atvėsti, kol sustingsta. Laikoma ir parduodama luitais it sviestas. Tai ir yra sviestmedžių aliejus. šis “sviestas” naudojamas daugybe būdų. Vakaruose jis labiausiai paplito kosmetikos pramonėje ir medicinoje.

Afrikos tautos sviestmedžių aliejų nuo senų laikų naudoja maistui, gydymui ir odos priežiūrai. Savo gimtinėje sviestmedžių aliejus yra pagrindinis riebalų šaltinis milijonams afrikiečių. Ant jo kepama, dedama į salotas, jis pilamas į aliejines lempeles, juo afrikiečiai įtrina trobeles ir net neutralizuoja dirvožemį.

Afrikiečiai sviestmedžių aliejumi tepa skaudančius raumenis ir sąnarius, gydosi reumatą, žaizdas, jautrią ir pažeistą odą, juo tepa suskirdusias rankas ir kojas, o taip pat išsitepa, kad apsaugotų nuo karščio, šalčio, saulės, džiovinančio karšto vėjo (veidą, lūpas, nosies gleivinę, galvos odą).

Sviestmedis turi augti maždaug 30 metų, kol pasiekia brandą. Afrikiečiams sviestmedis - šventas augalas. Jo riešutus gali rinkti tik moterys. Sviestmedį draudžiama nukirsti. Aliejų jie vadina keletu vardų. Bambarų ir malinkė kalbomis jis vadinamas shítoulou ("shea medžio sviestas"), o Senegale ghariti. Iš pastarojo žodžio kilo prancūzų k. žodis karité. O iš pirmojo anglų k. žodis “shea”, (tarti reiketų ši).

 

Rafinuotas ar nerafinuotas?

 
Sviestmedžių aliejus gali būti visiškai natūralus nerafinuotas, arba rafinuotas. Nerafinuotas, reiškia išgautas tradiciniu būdu, nenaudojant tirpiklių, be cheminių konservantų. Toks aliejus išlaiko švelnų riešutų kvapą (beje, ant odos kvapas greitai dingsta), vos rusvo ar žalsvo atspalvio (nelygu kokie buvo riešutai) ir visas savo gerąsias savybes.

Rafinavimo metu aliejus yra dar kartą kaitinamas, balinamas, filtruojamas, dezodoruojamas, naudojant įvairias chemines medžiagas, kurios suardo arba iš produkto pašalina dalį jo gerųjų veiksmingų medžiagų, todėl nereikia stebėtis, kad baltutėlis sviestmedžių aliejus arba kremas, „pagerintas“ kitomis medžiagomis, siekiant sumažinti produkto savikainą, ir „paskanintas“ kokiais nors, dažnai nenatūraliais, kvapais nebėra toks veiksmingas kaip natūralus nerafinuotas sviestmedžių aliejus. Kosmetikos parduotuvėse dažniausiai parduodamas būtent rafinuotas „kosmetinis“ sviestmedžių aliejus.

Nerafinuoto sviestmedžių aliejaus savybės

 

Drėkina - saugo - maitina

Sviestmedžių aliejus lydosi 42- 45°C, todėl palengva tirpsta ant odos, bet labai gerai ir gana greitai į ją įsigeria. Be to, jei sviestmedžių aliejus yra nerafinuotas, jis turi puikių konservuojančių ir bakterijas naikinančių medžiagų, todėl labai ilgai negenda.

Nors sviestmedžių aliejus yra ganėtinai riebus, įsigėręs ant odos nepalieka nemalonaus riebalų pojūčio.

Tik nerafinuotame aliejuje yra daug muilo nesunaikinamų medžiagų, todėl jis ilgai išsilaiko odos sluoksniuose, nes jį sunkiai nuplauna šarminiai muilai ar vanduo. Jame yra apie 5-11 proc. nemuilinių junginių, kai kiti augaliniai aliejai (pvz., avokado, sojos) jų turi tik 2-5 proc.

Vitaminų A ir E šaltinis. Vitaminas A: skatina ląstelių atsinaujinimą/regeneraciją – stabdo odos senėjimo reiškinius, lygina reljefą; efektyviai maitina ir ramina sausą, šiurkščią, raukšlėtą, spuoguotą odą. Vitaminas E: veikia kaip antioksidantas, atitolinantis senėjimo procesus, galintis sumažinti vėžinių ląstelių atsiradimo galimybę; gerina mikrocirkuliaciją.

Sviestmedis auga tik Afrikoje, ir jo kokybiškas natūralus aliejus yra gana brangus.
 

Naudojimas

 
Sviestmedžio aliejaus reikia labai nedaug - jeigu nesergama odos ligomis, užtenka juo pasitepti kartą per dieną. Oda "sviesto" sugeria tik tiek, kiek reikia, o likutį po 10 minučių galima nuvalyti popierine servetėle.
Naudojant kiekvieną dieną oda bus sveika, minkšta, puikios išvaizdos.
 
Dėl unikalios sudėties ir tekstūros, NERAFINUOTAS(!) sviestmedžių aliejus padeda kone visais atvejais:
  • maitina ir drėkina bet kokio amžiaus odą;
  • tinkamas emolientas dermatitų, egzemų, žvynelinės ir kt. odos ligų atvejais;
  • minkština suskeldėjusią lūpų, sukietėjusią bei suragėjusią rankų, alkūnių, pėdų odą;
  • apsaugo nuo išorės poveikio (šalčio, karščio, saulės, radiacijos...), SPF4-6;
  • padeda atsigauti sausai ir pleiskanojančiai odai po nudegimų saulėje;
  • randų ir strijų prevencijai;
  • mamos sako, kad sviestmedžių aliejus puikiai sugydo nušutusią jautrią kūdikių odelę;
  • nuramina jautrią vyrų odą, ypač po skutimosi;
  • tinka masažui po varginančio fizinio krūvio, gerina kraujotaką.

Nerafinuotas sviestmedžių aliejus – dekongestantas, padeda sergantiems sloga, kai nosis yra užgulta, o kvėpuoti tenka per burną. Patepus kiekvieną nosies landą 2-4g aliejaus, užgulimas praeina per 0.5-1.5min; efektas tęsiasi 5-8val. Jokiu pašalinių reakcijų, dirginimo, džiūvimo, reakcinio paburkimo (Tella A. Br.J. Clin.Pharmac. (1979), 7,495-497)

Sviestmedžių aliejus turi natūralių priešuždegiminių medžiagų, todėl labai naudingas vabzdžių įkandimų, alergijų, nudegimų, nušalimų ar kitų odos pakenkimų atvejais; taip pat esant raumenų skausmams ir patempimams, prieš ir po treniruočių.

„Kvapų namų“ salonuose prekiaujame stabiųjų ir Nilo sviestmedžių aliejais.

Susijusios prekės

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades