INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: klausimai@aromata.lt

Apie sviestmedžių aliejų, kosmetinių aliejų ir emolientų "karalių"

Sviestmedžių aliejus ar taukmedžių sviestas? Kalbininkų nustatytas produkto pavadinimas yra svíestmedžių aliejus.
Tai afrikoje augančio medžio – afrikìnio svíestmedžio (lot. Vitellaria paradoxa; syn. Butyrospermum parkii, B. paradoxa) riešutų riebalai (aliejus), angl.: shea, shea butter; pranc. karité;

Koks sviestmedžių aliejus geriausias?

Skirtingai nuo daugumos aliejų, geriausios sudėties ir kokybės sviestmedžių aliejus yra gaunamas ne šalto spaudimo, o tradiciniu rankiniu būdu. Tai galime atsakingai patvirtinti, nes įvairiausių sviestmedžių aliejų kokybinę sudėtį Kvapų namuose tyrinėjame jau >10 metų.

Tūkstantmetė aliejaus tradicija ir technologija

Sviestmedis yra Vakarų-Centrinės-Rytų Afrikos medis. Jo vaisiai turi ploną, aitrų, maistingą minkštimą, kuris dengia pailgą, aliejingą sėklą iš kurios ir gaunamas sviestmedžių aliejus. Geriausios kokybės natūralus ir nerafinuotas sviestmedžių aliejus iki šiol gaunamas tradiciniu rankiniu būdu. Tai galime atsakingai patvirtinti, nes sviestmedžių aliejaus kokybinę sudėtį tyrinėjame jau >10 metų. tokiu pat kaip prieš tūkstantį metų: išdžiūvusios sėklos sutrinamos medinėje grūstuvėje; miltai supilami į vandenį ir jame kaitinami tol, kol gaunama vientisa aliejinga masė, plūduriuojanti vandens paviršiuje; tada masė išimama iš vandens, keletą kartų perplaunama ir paliekama atvėsti, kol sustingsta. Laikoma ir parduodama luitais it sviestas. Tai ir yra sviestmedžių aliejus. Šis “sviestas” naudojamas daugybe būdų, o pas mus jis dažniausiai naudojamas kosmetikos pramonėje ir netikro šokolado gamyboje (kaip kakavos sviesto pakaitalas).

Afrikos tautos sviestmedžių aliejų nuo senų laikų naudoja maistui, gydymui ir odos priežiūrai. Savo gimtinėje sviestmedžių aliejus yra pagrindinis riebalų šaltinis milijonams afrikiečių. Ant jo kepama, jis pilamas į aliejines lempeles, juo afrikiečiai įtrina trobeles ir net neutralizuoja dirvožemį.

Afrikiečiai sviestmedžių aliejumi tepa skaudančius raumenis ir sąnarius, gydosi reumatą, žaizdas, jautrią ir pažeistą odą, juo tepa suskirdusias rankas ir kojas, o taip pat išsitepa, kad apsaugotų nuo karščio, šalčio, saulės, džiovinančio karšto vėjo (veidą, lūpas, nosies gleivinę, galvos odą).

Sviestmedis turi augti maždaug 30 metų, kol pasiekia brandą. Afrikiečiams sviestmedis - šventas augalas. Jo riešutus gali rinkti tik moterys. Sviestmedį draudžiama nukirsti. Aliejų jie vadina keletu vardų. Bambarų ir malinkė kalbomis jis vadinamas shítoulou ("shea medžio sviestas"), o Senegale ghariti. Iš pastarojo žodžio kilo prancūzų k. žodis karité. O iš pirmojo anglų k. žodis “shea”, (tarti ši).

Rafinuotas ar nerafinuotas? 

Jei ieškote efektyvaus raminančio emoliento sausai, jautriai, atopiškai odai, rinkitės tik nerafinuotą. Daugiausiai naudos odai suteikia nerafinuotas aliejus, nes jame išlieka net 4-7% bioaktyvių medžiagų (vadinamoji neapmuilinamų medžiagų frakcija). Toks aliejus pasižymi švelniu riešutų kvapu (dėl antioksidantų polifenolių; beje, ant odos kvapas greitai dingsta), yra gelsvo atspalvio (dėl karotenoidų, kiekis priklauso nelygu kokie buvo riešutai).

Kodėl nerekomenduojame naudoti rafinuoto aliejaus? Nes rafinavimo procesų matu aliejus praranda savo prigimtines vertingąsias savybes, gali kimšti poras ir pasitarnauja nebent tik kaip odos minkštintojas. Tie, kurie nusivilia kosmetinių alieju poveikiu, dažniausiai būna būtent nekokybiško rafinuoto aliejaus "aukos". Rafinavimo metu aliejus yra dar kartą kaitinamas, balinamas, filtruojamas, dezodoruojamas, naudojant chemines medžiagas. Tai suardo didžiausią dalį bioaktyvių nesumuilinamų medžiagų, rafinuotas aliejus yra bespalvis, bekvapis, lipnus, sunkiau susigeria ir, žinoma, toli gražu nėra toks veiksmingas. Prekybos centruose, kosmetikos parduotuvėse, vaistinėse dažniausiai parduodamas būtent rafinuotas „kosmetinis“ sviestmedžių aliejus arba mišiniai su juo, ir tokių produktų kaina yra gerokai mažesnė negu tikro rankinės gamybos nerafinuoto aliejaus.

Nerafinuoto sviestmedžių aliejaus savybės

Minkština - drėkina - maitina - saugo. Ilgam

Sviestmedžių aliejus yra puikus emolientas dėl specifinės riebalų rūgščių sudėties ir dėl didelės bioaktyvių neapmuilinamų medžiagų frakcijos.

Dėl vyraujančių sočiųjų augalinių riebalų, yra kieto sviesto konsistencijos, lydosi 35-45°C, todėl ant odos tirpsta palengva, bet susigeria gana greitai. Sukuria plastišką natūralią hidrolipidinę plėvelę, suteikdamas odai atsparumo, aksominio minkštumo ir švelnumo. Nors pažiūrėti yra ganėtinai riebus, nepalieka nemalonaus riebalų pojūčio ar lipnumo.

Tik nerafinuotame aliejuje yra 4-7 proc. muilo nesunaikinamų medžiagų (dauguma kitų augalinių aliejų jų turi tik  ~1% proc). Todėl poveikis ilgalaikis, jis ilgai išsilaiko odos sluoksniuose, nes jį sunkiai nuplauna šarminiai muilai ar vanduo.

Vitaminų A ir E šaltinis. Vitaminas A (tiksliau provitaminas A): skatina ląstelių atsinaujinimą/regeneraciją – stabdo odos senėjimo reiškinius, lygina reljefą; efektyviai maitina ir ramina sausą, šiurkščią, raukšlėtą, spuoguotą odą. Vitaminas E: veikia kaip antioksidantas, atitolinantis senėjimo procesus, galintis sumažinti vėžinių ląstelių atsiradimo galimybę; gerina mikrocirkuliaciją.

Naudojimas

Sviestmedžio aliejus skalsus, jo reikia labai nedaug, rankoms pakanka lęšio dydžio gabalėlio. Oda "sviesto" sugeria tik tiek, kiek jai reikia, o perteklių po 10 minučių galima nuvalyti popierine servetėle.
Naudojant kiekvieną dieną oda bus sveika, minkšta, puikios išvaizdos.
 
Dėl unikalios sudėties ir tekstūros, NERAFINUOTAS(!) sviestmedžių aliejus padeda kone visais atvejais:
  • maitina ir drėkina bet kokio amžiaus odą - rankų, veido, kojų ir bet kurios kitos vietos;
  • tinkamas emolientas dermatitų, egzemų, žvynelinės ir kt. odos ligų atvejais;
  • minkština suskeldėjusią lūpų, sukietėjusią bei suragėjusią rankų, alkūnių, pėdų odą;
  • apsaugo nuo išorės poveikio (šalčio, karščio, saulės, radiacijos...), SPF4-6;
  • padeda atsigauti sausai ir pleiskanojančiai odai po nudegimų saulėje;
  • randų ir strijų prevencijai;
  • puikiai atstato ir apsaugo sušutusią jautrią kūdikių odelę;
  • nuramina jautrią vyrų odą, ypač po skutimosi;
  • atgaivina nušiurusius plaukų galus; apskritai - puikus plaukų kondicionierius, itin mėgiamas pačių afrikiečių ir afro-amerikiečių;
  • tinka masažui po varginančio fizinio krūvio, gerina kraujotaką;
  • nerafinuotas sviestmedžių aliejus – dekongestantas, padeda kai nosis yra užgulta slogos. Patepus kiekvieną nosies landą 2-4g aliejaus, užgulimas praeina per 0.5-1.5min; efektas tęsiasi 5-8val. Jokiu pašalinių reakcijų, dirginimo, džiūvimo, reakcinio paburkimo (Tella A. Br.J. Clin.Pharmac. (1979), 7,495-497)
  • turi natūralių priešuždegiminių medžiagų, todėl labai nuramina odos sudirginimą vabzdžių įkandimų, alergijų, nudegimų, nušalimų ar kitų odos pakenkimų atvejais; 

KVAPŲ NAMUOSE siūlome stabiųjų ir ekologišką NILINIŲ SVIESTMEDŽIŲ aliejus.

Susijusios prekės

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades