INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Naujas mokslininkų tyrimas atskleidžia rožių eterinio aliejaus naudą smegenų sveikatai

Tyrimo esmė

2024 metais „Brain Research Bulletin“ paskelbtas Japonijos mokslininkų tyrimas atskleidė, kad rožių eterinio aliejaus įkvėpimas gali teigiamai veikti smegenų sveikatą. Tyrėjai nustatė, kad kasdienis rožių eterinio aliejaus garinimas aplinkoje padidina pilkosios medžiagos tūrį moterų smegenyse ir gali užkirsti kelią smegenų atrofijai bei demencijai – simptomams, būdingiems Alzheimerio ligai.

(Paaiškinimas: smegenys susideda iš pilkosios ir baltosios medžiagų; pilkąją medžiagą sudaro neuronų ląstelių kūnai, o baltąją – neuronų ataugos, kuriomis keliauja impulsai. Pilkoji medžiaga apdoroja informaciją, kontroliuoja judėjimą, atmintį ir emocijas.)

Kaip vyko tyrimas?

Tyrime dalyvavo 50 moterų, suskirstytų į tiriamąją ir kontrolinę grupes. Tiriamosios grupės moterys mėnesį kasdien kvėpino nešiojamus drabužius rožių eteriniu aliejumi, atskiestu iki 0,5%. Naudodami magnetinio rezonanso tomografiją (MRT), mokslininkai matavo visų tiriamųjų smegenų vaizdus prieš tyrimą ir po mėnesio. Rezultatai parodė, kad rožių aliejų naudojusių moterų pilkosios smegenų medžiagos tūris padidėjo, kas gali reikšti geresnes pažintines funkcijas ir bendrą smegenų sveikatą.

Kuo svarbus šis tyrimas?

Tyrimas atskleidė, kad rožių eterinis aliejus yra ne tik malonus natūralus kvapas, bet ir naudingas terapinis įrankis smegenų sveikatai gerinti. Jis patvirtino seniai žinomą aromaterapijos teigiamą poveikį tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai, įskaitant streso mažinimą ir nuotaikos gerinimą.

Kaip naudoti rožių eterinį aliejų?

Damaskinių rožių eterinis aliejus

Norėdami pasinaudoti šio tyrimo atradimais, galite kvėpinti drabužius rožių eteriniu aliejumi (nenaudokite gryno ant odos – skieskite aliejumi arba spiritu; „Kvapų namuose“ galite įsigyti iki 10% atskiesto rožių aliejaus), arba naudoti jį difuzoriuje. Tyrime neatskleista, kokios rožių veislės eterinis aliejus buvo naudotas, bet tikėtina, kad damaskinių rožių otas (kitų veislių aromatinių rožių eteriniai aliejai yra retesni ir vertingi). Svarbu naudoti tik kokybišką, neužterštą eterinį aliejų – siūlome įsigyti „Kvapų namuose“.

Smegenys gali tapti sveikesnės, o protas šviesesnis tiesiog mėgaujantis maloniu rožių kvapu! Tyrimas dar kartą įrodo, kad aromaterapija gali pasiūlyti nuostabių sprendimų mūsų sveikatai – tereikia jais pasinaudoti.

Keisuke Kokubun, Kiyotaka Nemoto, Yoshinori Yamakawa. Continuous inhalation of essential oil increases gray matter volume. Brain Research Bulletin, Volume 208, 2024, 110896, ISSN 0361-9230, https://doi.org/10.1016/j.brainresbull.2024.110896.