INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Burnos priežiūra natūraliomis priemonėmis

Kaip mastika, miswak šepetėlis, hidrolatai ir kitos augalinės priemonės prisideda prie sveikesnės burnos ir švaresnės gamtos?

Taip jau nutinka, kad vaikystėje suformuoti ir išmokti kūno priežiūros ritualai taip prigyja, kad laikomės jų ir suaugę, net nekvestionuodami, nei kodėl tai darome, nei kodėl vienas ar kitas priemones renkamės.

Burnos higienai dažniausiai naudojame įprastą dantų šepetėlį, pastą, skaliklį. Dažnai to paties pavadinimo ir gamintojo. Tačiau laikai keičiasi, iš naujo atrandame natūralias priemones, kurios veikia švelniai, neagresyviai ir - svarbiausia - holistiškai. Tad pakalbėkime apie tai, kaip galime pagerinti burnos higieną naudojant natūralias priemones.

Įprastų burnos ir dantų priežiūros priemonių trūkumai

Galbūt nustebsite, bet dantų higienai palaikyti dantų pastos reikia mažiausiai. Dantų sveikatą pirmiausia lemia mechaninis dantų valymas šepetėliais ir tarpdančių siūlais ar vieno danties šepetėliais. Dantų pasta yra kosmetikos produktas, suteikiantis viso labo tik šviežumo ir gaivos jausmą burnoje, ją naudojame iš įpročio, net nesusimąstydami apie jos sudėtines dalis. O juk pastoje esantys putokliai, konservantai-biocidai gali sukelti nepageidaujamų poveikių - būti burnos jautrumo priežastis, gali ilgainiui sukelti alergiją, sutrikdyti burnos ertmės mikrobiotą ir sukelti dantų, dantenų, gleivinės ir net skrandžio problemų. Dantų šepetėliai dažniausiai gaminami iš neperdirbamo plastiko, pakuojami į plastikines pakuotes, tad juos naudodami didiname plastiko atliekų kiekį.

Dantų pasta ir šepetėlis viename - miswak

Natūrali alternatyva dantų pastai – dantų valymas su miswak šepetėliu, persinės salvadoros medžio (bot. Salvadora persica) šaknimiTai šepetėlis ir dantų pasta viename. Ši augalo šaknis užtikrina puikią dantų ir burnos higieną, nes plaušelių skersmuo yra tinkamas kruopščiai nuvalyti kiekvieną dantį (tinkamas kaip „vieno danties šepetėlis“), o augale esančios bioaktyvios medžiagos ir reikiamas pH padeda palaikyti sveiką burnos mikrobiotos pusiausvyrą. Tokie dantų šepetėliai – tvari pačios gamtos dovanota alternatyva sintetinėms ir plastikinėms dantų pastoms ir šepetėliams. Sveika burna ir švaresnė gamta!

Natūrali dantų pasta

Na, o jei įprotis naudoti dantų pastą itin stiprus, rekomenudojame geros sudėties ekologiškas ECOCERT sertifikuotas natūralias ARGILETZ dantų pastas su mikronizuotais moliais ir eteriniais aliejais! Be fluoro, SLS, parabenų, dirbtinių saldiklių, etilo alkoholio.

Natūrali higieninė kramtomoji guma - mastika

Burnos ertmei labai naudinga kramtyti ir pačius mastikos sakus, - tai natūrali higieninė kramtomoji guma. Chijo saloje renkama mastika jau antikos laikais plačiai garsėjo savo kvapiosiomis, prieskoninėmis ir gydomosiosmis savybėmis, senovės turguose ja buvo prekiaujama greta frankincenso ir miros. Ją kramtyti naudinga - tai natūrali burnos higiena po valgio. Mastika dezinfekuoja ir dezodoruoja, atgaivina burnos ertmę, sustiprina dantenas ir dantis. Reguliarus kramtymas gali būti naudingas ėduonies profilaktikai, nes mastika užmuša svarbiausią ėduonies procese dalyvaujančią bakteriją (Staphylococcus mutans) ir stabdo dantų apnašų bei akmenų formavimąsi. Tai praktiška priemonė, kai neturime dantų šepetėlio ar skalavimo skysčio. Tinka net mažiems vaikams, nes ją saugu praryti. Mastikos kramtymas naudingas turintiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos problemų.

Natūralūs burnos skalikliai - hidrolatai

Ir kaipgi be burnos skalavimo! Tam itin tinka hidrolatai - vertingi natūralūs burnos skalikliai tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, ir ypač - turintiems burnos problemų ir jaučiantiems burnoje diskomfortą. Hidrolatai – distiliuoti vaistažolių vandenys, labai derantys su vandenine burnos gleivinės terpe. Hidrolatų sudėtyje yra nedidelis optimalus skalavimui kiekis eterinių aliejų, kurie veikia raminamai, valomai, dezodoruoja, o maža jų koncentracija nedirgina jautrios gleivinės, negadina emalio ir netrikdo mikrobiotos.

Labiausiai rekomenduojami hidrolatai burnos higienai: pipirmėčių, mastikos, rožių, frankincenso, šlamučių, pušų. Skalaukite grynais arba praskiedę vandeniu santykiu 1:2.

Išmėginkite ir mūsų sukurtą bei daugelio iškart pamėgtą KN Burnos skalavimo skystį, kurį sudaro 4 hidrolatai: pipirmėčių, mastikos, šaltmėčių ir alksnių. Tobulas gaivos ir švaros pojūtis, tinka visai šeimai!

 

Burnos ertmės problemoms - eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai dažniau naudojami specifinėms burnos ertmės problemoms, po stomatologinių procedūrų, o tinkamai praskiedus, – ir kasdieninei higienai. Ypač naudingi ir veiksmingi gali būti pipirmėčių, šaltmėčių, arbatmedžių, ramunėlių, citrinų ir kt.

Naudojant eterinius aliejus s v a r b u:

  • nelašinti į vandenį, nes eteriniai aliejai vandenyje netirpsta, plūduriuoja paviršiuje;
  • kad nekenktų emaliui ir nedirgintų gleivinės, skiesti dantų pastoje / augaliniame aliejuje / alavijų gelyje (iki 1 %).

Jei turite dantenų ar kitokių burnos problemų, išmėginkite seną gerą ajurvedinę procedūrą – burnos skalavimą nerafinuotais aliejais („oil pulling“). Tam tinkamiausi kokosų, sezamų aliejai, o papildomam pageidaujamam efektui galima įlašinti ir eterinių aliejų.

Gaiviam burnos kvapui - aromaterapinis Burnos gaiviklis su mastika, propoliu, šaltmėtėmis ir ksilitoliu

 

 

 

 

 

Kaip pasigaminti dantų pastos? RECEPTAS

Natūralios dantų pastos visai nesudėtinga pasigaminti pačiai/pačiam. NATŪRALIOS DANTŲ PASTOS RECEPTAS:

Gerai išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite į švarų stiklinį užsukamą indelį. Naudokite kaip įprastą dantų pastą.