INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Receptai odos, minčių ir namų detoksikacijai

Ineta Matuzevičiūtė, konsultantė aktyviai gyvenanti pagal zero waste filosofijos principus

Ar kada teko patirti džiaugsmą išsivalius visus namų užkaborius? Mane tai veikia kaip terapija. Pastebiu, kad jei jaučiu tvarką išorėje, tai ir vidinė būsena tampa rami, mintys aiškiai susidėlioja, tampa paprasčiau spręsti iškilusias problemas ar užduotis. Kartu atsilaisvina vietos naujiems dalykams, juk yra ir posakis – nėra laisvės be tvarkos. Todėl, jei norite sukurti erdvės naujoms idėjoms, įkvėpti ramybės ar atnaujinti namus, siūlau pabandyti man pasiteisinusius tris detoksikuojančius ritualus. Aš juos pavadinau pavasariniu apsivalymu.

Namų švara

Man labiausiai patinka pradėti nuo švaros išorėje, todėl nepamaišys puikus nusiteikimas ir kvepiančios valymo priemonės su eteriniais aliejais.

Reikės:

1 valg. šaukšto muilo drožlių;

15 lašų citrinžolių eterinio aliejaus;

15 lašų citrinų eterinio aliejaus;

10 lašų arbatmedžių eterinio aliejaus;

100 ml buteliuko su purkštuku;

Distiliuoto arba virinto vandens.

Tarkuotą muilą ištirpinu mažame kiekyje karšto vandens, sulašinu eterinius aliejus, viską supilu į buteliuką, užpilu distiliuotu vandeniu ir gerai suplaku. Šiuo valikliu nuvalau visus virtuvės paviršius, vonią, o tada dar kartą viską pakartoju tik švaria šluoste. Po kurio laiko užėjus į kambarius dar juntami citrusai… Namai kvepia švara.

Minčių švara

Antrasis žingsnis – švarios mintys. Pasitaiko, kai tą pačią dieną užklumpa visi darbai, projektai, susitikimai ar egzaminai. Mintys tampa tarsi susiraizgiusių siūlų kamuoliu, todėl šiai situacijai turiu specialų mišinį:

20 lašų greipfrutų eterinio aliejaus;

3 lašai pipirmėčių eterinio aliejaus;

3 lašai citrinžolių eterinio aliejaus.

Kelis lašus mišinio įsilašinu į inhaliatorių, o jei jo neturiu, tada – lašelį tiesiai į delnus, patrinu ir giliai įkvepiu. Greipfrutas puikiai išvalo protą nuo neigiamų minčių ir skatina kūrybiškumą. Pipirmėtė padeda sutelkti dėmesį, aktyvina ir pabudina. Citrinžolė padeda sumažinti vidinį kritiką, skatina pozityvų mąstymą! Šį mišinį visada turiu su savimi.

Odos švara

Paskutinis žingsnis – odos valymas. Kai namuose jau kvepia švara, o po darbų jaučiu lengvą nuovargį, metas atsipalaiduoti ir skirti laiko sau. Norėdama sukurti ypatingą nuotaiką, įsijungiu lengvą muziką, uždegu kelias žvakes ir kol į vonią pilu vandenį, susimaišau molio kaukę.

Receptas:

14 lašų apelsinų eterinio aliejaus;

10 lašų mairūnų eterinio aliejaus;

8 lašai pelargonijų eterinio aliejaus;

Šaukštelis (su kaupu) gasulo molio;

Damaskinių rožių vanduo.

Iš pradžių iš recepte nurodytų eterinių aliejų susikuriu sinergiją, kurios užteks ilgesniam laikui. Mairūnų eterinis veikia kaip emocijas atpalaiduojanti natūrali priemonė, tinka į spuogelius linkusiai odai. Apelsinų eterinis aliejus nuteiks pozityviai, pasižymi odą skaistinančiu ir valančiu poveikiu. O pelargonijos turi odą tonizuojančių, sutraukiančių ir regeneruojančių sąvybių. Du lašus mišinio sulašinu į gasulo molį (tinka visiems odos tipams), įpilu rožių vandens, kad sumaišytas mišinys būtų grietinės konsistencijos. Man ši kaukė labiausiai patinka dėl gėliško ir vaisiško kvapo. Jis nuneša mintis toli nuo kasdienybės ir rutinos… Užsitepusi kaukę, mėgstu atsigulti į vonią ir mėgautis maloniu pojūčiu. Jei  pajuntu, kad molis pradeda džiūti ir tempti odą, pasipurškiu rožių vandeniu ir dar truputį palaikau.

Patarimas: šią kaukę naudoti vakare, nes apelsinų eterinis aliejus reaguoja su saule, gali įjautrinti odą.

Viskas! Detoksikacija baigta – metas pradėti kažką naujo.