CO2 ekstrakcija – švarus ir efektyvus būdas išgauti vertingas augalų medžiagas
Rūta Daunoravičienė, 2025 m. sausis
Kas yra CO2 ekstraktai, kaip veikia CO2 ekstrakcija?
CO2 ekstrakcija – tai inovatyvi technologija, leidžianti švelniai ir efektyviai išgauti vertingas augalų medžiagas - eterinius aliejus, riebiuosius aliejus, kanabidiolį (CBD) ir kitus, išlaikant jų natūralias savybes. CO2 ekstraktai naudojami maisto, kosmetikos, parfumerijos ir farmacijos pramonėje.
CO2 ekstrakcija remiasi anglies dioksido (CO2) savybe, esant tam tikroms slėgio ir temperatūros sąlygoms (~31 °C, 500 barų) virsti superkritiniu skysčiu. Šioje būsenoje CO2 tampa puikiu tirpikliu, kuris efektyviai ištraukia norimus junginius iš augalinės medžiagos.
Pagrindiniai CO2 ekstrakcijos privalumai:
- Aukšta kokybė, nes gauti ekstraktai yra itin turtingos sudėties, švarūs, be tirpiklio likučių.
- Švelnus procesas, nes žema temperatūra ir didelis slėgis leidžia išsaugoti termiškai jautrius junginius.
- Procese vyksta bedeguonėje aplinkoje, todėl ekstrakte išlieka itin jautrios veikliosios medžiagos, subtilūs skoniniai ir kvapieji junginiai .
- Selektyvumas, nes keičiant slėgį ir temperatūrą, galima tiksliai kontroliuoti, kurie junginiai bus išgauti.
- Netaršus procesas, nes CO2 yra natūralus ir netoksiškas junginys.
Šiuo metodu iš maistinių, vaistinių, aromatinių augalų galima išgauti įvairiausios sudėties ekstraktų – kurių vieni labiau priskirtini eteriniams aliejams, kiti absoliutams, treti – riebiesiems aliejams, ir dar kitokių, pvz CBD.
Supaprastintai CO2 ekstraktus skirstome į:
- Selektyviuosius-atrankiuosius ekstraktus – eterinius aliejus, juose daugiausia kvapių lakiųjų junginių; Kvapų namuose galite rasti frankincenso, rozmarinų, ajerų, jazminaičių, gvazdikėlių eterinių aliejų-CO2 ekstraktų
- Pilnuosius ekstraktus – riebiuosius bazinius aliejus, juose daugiausia riebalų rūgščių ir sudėtingų lipidų; pas rasite granatų, juodgrūdžių, aviečių sėklų, šaltalankių, erškėtuogių, burnočių ir kt. aliejų
Superkritinė CO2 ekstrakcija užtikrina ypatingą kokybę, kurioje išsaugomi jautrūs komponentai. Palyginti su ekstraktais, išgaunamais kitokiais būdais, CO2 ekstraktai stebina natūraliu koncetruotu skoniu, gaivesniu ir autentiškesniu kvapu bei didesniu veikliųjų medžiagų kiekiu.
Išgautas superkritinis CO2 ekstraktas, jei reikia, gali būti apdorojamas švelniais fiziniais metodais, pavyzdžiui, homogenizuojant, filtruojant arba centrifuguojant.
CO2 pilnųjų ekstraktų (riebiųjų aliejų) ypatumai
- Daugiau neapmuilinamų bioaktyvių medžiagų
- Didesnė bioaktyvių junginių įvairovė (daugiau antioksidantų, vitaminų, karotenoidų, fitosterolių, priešuždegiminių junginių etc.)
- Didesnis stabilumas ir ilgesnis tinkamumo naudoti terminas (dauguma stabilizuoti rozmarinų antioksidantu)
- Nėra tirpiklio likučių
- Netarši švari technologija
CO2 atrankiųjų ekstraktų (eterinių aliejų) ypatumai
- Įvairesnė, turtingesnė sudėtis
- Autentiškesnis kvapas, artimas gyvam augalui
- Didesnis stabilumas ir ilgesnis tinkamumo naudoti terminas
- Nėra tirpiklio likučių
- Netarši technologija
Palyginimas su kitais aliejų išgavimo būdais
Be CO2 ekstrakcijos, yra ir kitų aliejų išgavimo būdų, tačiau kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų.
- Šaltas spaudimas - tradicinis metodas naudojamas alyvuogių aliejui ir kitiems ekologiškiems sertifikuotiems aliejams gauti; švelnus, tačiau nėra labai efektyvus, išspaudose lieka nemažai aliejaus.
- Distiliavimas - naudojamas eteriniams aliejams gauti. Jis yra efektyvus, tačiau kai kurie termiškai jautrūs junginiai gali būti prarasti.
- Ekstrakcija cheminiu tirpikliu, dažniausiai heksanu; metodas efektyvus, tačiau galutiniame produkte gali likti tirpiklio likučių; ekologinėje gamyboje yra draudžiamas
- Mišrus būdas – kai riešutai ar sėklos pirma išspaudžiami presu, o aliejaus likutis iš išspaudų dar ekstrahuojamas heksanu; po to abi frakcijos sumaišomos. Tai labiausiai paplitęs aliejų išgavimo būdas, bet ekologinėje gamyboje draudžiamas.
1 lentelė. CO2 ekstrakcijos ir kitų aliejų išgavimo būdų palyginimas