INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Pavasario aromaterapija: nuotaikai gerinti ir alergijos simptomams mažinti

Ar pastebėjote, kad skirtingais metų laikais mus traukia skirtingi kvapai? Kol žiemą šilumą ir jaukumą bandome prisikviesti sodriais vanilės, cinamono ar imbiero aromatais, pavasarį natūraliai ieškome gaivumo ir energijos. Kodėl taip nutinka ir kaip eterinius aliejus išnaudoti savo naudai besikeičiant sezonams? Visi atsakymai – tinklaraščio įraše. 

 

Kodėl pavasarį norisi kitų kvapų nei žiemą?

Keičiantis orams bei pražystant gamtai, keičiasi ne tik mūsų nuotaika. Tyrimai rodo, kad kartu su pavasariu atsinaujina ir mūsų kvapų pojūčiai.

Daugiausia tai susiję su kylančia oro temperatūra lauke. Šylant orui, kvapo molekulės ima judėti gerokai greičiau, todėl visi kvapai atrodo intensyvesni. Tada sunkūs – pavyzdžiui, medienos, prieskonių ar odos – aromatai ima varginti, o uoslė pradeda ieškoti švelnesnių, gaivesnių ir saldesnių kvapų. Ši taisyklė galioja ne tik parfumerijoje, bet ir natūralios aromaterapijos pasaulyje.

Žinoma, įtakos turi ir bundanti gamta. Sužaliavus pievoms ir sužydėjus medžiams, mumyse atgimsta natūralūs instinktai tuos kvapus prisijaukinti. Būtent todėl šių kvapų imame ieškoti ne tik gamtoje, bet ir kasdieniuose aromaterapijos ritualuose.

 

Eteriniai aliejai pavasariškai nuotaikai

Svarbu nepamiršti, kad natūralūs eteriniai aliejai derinasi ne tik prie gamtos pokyčių – sąmoningas jų pasirinkimas gali turėti įtakos mūsų nuotaikai ir emocijoms. Dėl šios priežasties pavasarį rekomenduojame rinktis kvapus, kurie pabudina iš žiemos miego, pakylėja ir energizuoja naujiems užmojams.

Spygliuočių eteriniai aliejai dažnai yra vadinami energijos ir jėgų teikėjais. Pavyzdžiui, eglių eterinis aliejus yra vertinamas dėl energijos lygį keliančių savybių – šis aliejus gerina nuotaiką, sužadina kūrybingumą, jėgą ir valią. Panašiai veikia ir kėnių eterinis aliejus, kuris savo kvapu geba išbudinti, motyvuoti ir praskaidrinti nuotaiką.

Pavasarį energijos suteiks ir citrusai. Citrinų eterinis aliejus namų aplinkai suteikia šviežumo bei gaivumo, padeda sukurti darbingą nuotaiką. Bergamočių eterinis aliejus prisideda prie emocinės pusiausvyros atgavimo, gali gerinti atmintį bei mažinti nuovargį. Apelsinų eterinio aliejaus skleidžiamas aromatas padės išsklaidyti melancholiją, sukurs stresą mažinančią aplinką. Galiausiai, greipfrutų eterinis aliejus dar yra vadinamas „saulėtu“ aromatu – jis padės nuvyti liūdesį, pakels nuotaiką ir aktyvins protinę veiklą. 

Saldūs ir turtingi gėlių aromatai pasižymi ne tik energijos suteikiančiomis, bet ir afrodiziakinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, saldus, turtingas, vaisiškas pelargonijų eterinis aliejus sustiprina pasitikėjimą savimi, gerina susikaupimą ir koncentraciją, padeda subalansuoti emocijas. Rožių absoliutas padeda pasitikėti savo žavesiu ir energijos ištekliais. Gėlių jūroje pasimesti neleis eterinių aliejų mišinys „Jausmingas atsipalaidavimas“: turtingas, šiltas, sunkus, vaisiškas, intensyviai gėlinis jazminų aromatas sukelia gilius jausmus ir žadina vaizduotę. Negalintiems gyventi be lietuviškos gamtos šį pavasarį siūlome išbandyti eterinių aliejų mišinį „Čiobrelių pieva“ – šis mišinys tonizuoja, suteikia jėgų ir net atlaisvina kvėpavimo takus.

 

Eteriniai aliejai kovai su alergijos simptomais

Niekas taip negadina pavasario džiaugsmų, kaip ore tvyrančios žiedadulkės ir dėl jų varginanti sezoninė alergija. Aromaterapija gali padėti sušvelninti su metų laikų kaita susijusių negalavimų – alergijų, galvos skausmų ar nosies užgulimo – simptomus.

Kamuojant sezoninei alergijai, pirmiausia rekomenduojame pasirūpinti švariu namų oru. Išvalyti ir maloniai pakvėpinti patalpų orą padės ispaninių čiobrelių ar švitrūnų eteriniai aliejai. Eukaliptų eterinis aliejus pasižymi antivirusinėmis bei antibakterinėmis savybėmis, todėl jis atliks dvigubą darbą – išvalys orą, pakvėpins namus ir apsaugos nuo nepageidaujamų bakterijų. 

Eteriniai aliejai gali palengvinti ir jau pasireiškusius alergijų sezono simptomus. Laurų lapų eterinis aliejus, kurio sudėtyje gausu eukaliptolio, rekomenduojamas tada, kai kamuoja kosulys, sloga, gerklės dirginimas. Pipirmėčių eterinis aliejus jau nuo seniausių laikų siejamas su galvos skausmo mažinimu. Eterinių aliejų mišinys „Kvėpavimo džiaugsmas“ yra kone sukurtas pavasariniam žydėjimo laikotarpiui, nes padeda atpalaiduoti ir palengvinti kvėpavimą. Galiausiai, levandųeukaliptų ir arbatmedžių eteriniai aliejai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl jie padės kovoti su bendru silpnumu. 

Kovai su sezonine alergija pravers ne tik eteriniai aliejai. Savijautą gerinti gali ir geriausias augalų savybes įkūnijantys hidrolatai. Pavyzdžiui, mirtų hidrolatas padės nuraminti sudirgusią odą ir jautrias akis –  juo užteks keliskart papurkšti veido odą. Alergijų sezonu taip pat rekomenduojame išbandyti šlamučių hidrolatą.

 

Eteriniai aliejai kovai švariems namams ir mintis

Eteriniai aliejai kone kasdien mus pasiekia natūraliai – kai vaikštome parke, miške ar sode, uodžiame augalus, naudojame prieskonius ar skanaujame iš kvapnių augalų pagamintą maistą. Aromaterapija visus šiuos malonumus gali padėti perkelti į namus nelaukiant geresnio oro ar tinkamo laiko.

Kvapniu pavasariu pasimėgaukite išbandydami mūsų aromaterapinius receptus namų ir minčių švarai. Eteriniais aliejais praturtintus receptus namų valymui rasite šiame tinklaraščio įraše, o gaivų bei citrusais kvepiantį eterinių aliejų mišinį minčių švarai – nuorodoje.