INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Eteriniai aliejai: ir langams valyti, ir drabužiams lyginti!

Neringa Butkienė, Kvapų namų Kauno salono konsultantė

Man patinka, kai namuose kvepia, kad ir ką daryčiau: ar dirbčiau kompiuteriu, ar mėgaučiausi vonios ritualais, ar tvarkyčiausi. O tvarkant namus visada svarbu ir tai, kad priemonė būtų veiksminga. Eteriniai aliejai buityje gali padėti daugeliu atvejų, be to, juos pasitelkus išvalyti namai tampa ne tik švarūs, bet ir gaiviai kvepia. Taip pat gali būti garantuotas, kad natūralios medžiagos nepadarys žalos sveikatai, o priešingai – duos naudos dėl jų harmonizuojančio poveikio.

Namams valyti ir įvairiems darbams atlikti naudoju daug skirtingų eterinių aliejų: arbatmedžių (nes šis eterinis aliejus ir švara – lyg sinonimai), įvairių citrusų (jie puikūs valikliai, be to, gaiviai kvepia ir taip padeda sukurti švaros pojūtį), skirtingų rūšių levandų, kurių Kvapų namuose yra net 9 rūšių, kamparinių cinamonų lapų, rozmarinų ir kitus.

Noriu pasidalinti keliais savo receptais.

  • Langams valyti sumaišau po 15 lašų arbatmedžių ir levandų bei 10 lašų apelsinų eterinių aliejų. Gautą mišinį supilu į šaukštą acto, o tada viską – į 200 ml vandens buteliuką su purkštuku. Tokiu valikliu nuvalyti langai ne tik švariai blizga, bet ir kurį laiką dar gaiviai kvepia.
  • Dušo kabiną, vonią ir kriauklę valau tuo pačiu mišiniu, tik į jį įpilu daugiau acto, o kempinę vis apibarstau soda.
  • Kad išplauti skalbiniai kvepėtų, į džiovinimo mašiną įmetu medžiagos skiautę, prikvėpintą japoninių laurenių, tikrųjų citrinžolių ar citrininių pipirmėčių eteriniais aliejais. Intensyvus „citrininis“ jų kvapas kurį laiką išsilaiko ant skalbinių, suteikia gaivumo.
  • Net ir lyginti galima mėgaujantis, jei drabužius apipurški vandeniu, sumaišytu su eteriniais aliejais. Mano lygintuvas yra su garais ir jau visai senas, tad eterinius aliejus lašinu tiesiai į vandens talpą. Nebūtų labai gaila, jei ir sugestų ar koks kampelis išsilydytų. Nustebote? Taip, aš irgi buvau priblokšta, pamačiusi, ką gali eteriniai aliejai. Pavyzdžiui, užtiškęs ant plastiko, apelsinų eterinis aliejus jį išlydo. O vos prilietusi prie nosies aitriųjų paprikų ekstraktą, nosį ploviau pusę dienos, ir galiausiai vis tiek oda nusilupo. Taigi eteriniai aliejai – ne šiaip „kvapnūs nekalti aliejukai“, kaip daugelis galvoja. Šiose esencijose slypi visa augalo sukaupta galia. Tad grįžtant prie lyginimo, nutarusiems išbandyti mano siūlomą būdą patarčiau naudoti vandens purkštuvą, į kurį galite įsilašinti kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus (prieš naudojant reikėtų kaskart supurtyti, nes eteriniai aliejai su vandeniu nesimaišo). Drabužius lyginti mėgstu naudodama kamparinių cinamonų lapų (Ho leaf)  arba sevilinių levandų eterinius aliejus. Juos renkuosi tik dėl kvapo, nes jų aromatas man – kaip tikrų kvepalų, taigi nuteikia maloniai ir padeda lengvai atlikti nelabai mėgstamą darbą.
  • Su maistinėmis kandimis virtuvėje kovoti padės pačiulių eterinis aliejus. Šių skraiduolių namuose atsiradus, pirmiausia reikia rasti, kokiose kruopose, miltuose ar kitame maiste jos įsikūrė. Panaikinusi šaltinį, ant medinių rutuliukų prilašinu pačiulių eterinio aliejaus ir sudedu į spinteles ar stalčius. Kvepia ilgai, sodriai, paslaptingai, o ir kandžių nelieka.
  • Dar viena dažna bėda namuose – dulkių erkutės. Nemažai žmonių jiems alergiški. Nevargina manęs ši problema, tačiau patalynę ir čiužinius profilaktiškai mėgstu išpurkšti eterinių aliejų mišiniais, kurių dulkių erkutės nemėgsta. Užsienio aromaterapeutų straipsniuose skaičiau, kad šiems padarėliams labai nepatinka geraniolis, viena iš eterinių aliejų sudedamųjų dalių. O Kvapų namų imbierinių citrinžolių eteriniame aliejuje – daugiau nei 73 proc. geraniolio! Galite patys tuo įsitikinti pasižiūrėję DCMS/GCMS analizę, kurią rasite po daugelio eterinių aliejų aprašymu. Taigi sumaišau po 10 lašų imbierinių citrinžolių ir tikrųjų citrinžolių (jose taip pat yra nemažai geraniolio), dar pridedu 5 lašus arbatmedžių eterinio aliejaus (jie niekada nepamaišys ten, kur reikia ką nors išvalyti). Visa tai supilu į 100 ml vandens buteliuką ir gerai pakračiusi išpurškiu čiužinius, patalynę, kilimus.
  • Prastam virtuvinės kempinės kvapui panaikinti šalia kriauklės turiu pasidėjusi buteliuką mišinio: 90 ml vandens, šaukštas spirito, kuriame ištirpinta 15 lašų žaliųjų citrinų (arba citrinų, pagal tai, ką turiu) ir 5 lašai rozmarinų eterinių aliejų. Dienos pabaigoje šiuo mišiniu nupurškiu kempinę ir naudotas pjaustymo lenteles – neatsiranda blogas kvapas arba jis išnyksta.

 

Išbandykite ir jūs – gyvenkime švariai, sveikai ir... kvapniai! :)