INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Aromaterapija gerai emocinei savijautai: kaip sau padėti?

Kvapai neabejotinai veikia mūsų savijautą. Kol atsitiktinai užuostas cinamono aromatas sukelia šypseną, primindamas apie vaikystėje ragautas bandeles, kiti kvapai gali padėti nurimti stresinių situacijų metu ar net užmigti. Tereikia žinoti, kaip įdarbinti savo uoslę ir kokius kvapus pasirinkti. 

 

Kvapų įtaka savijautai: kaip tai veikia?

Glaudus ryšys tarp kvapo ir savijautos – visai ne stebuklas. Taip veikia mūsų organizmas: užuodžiamas kvapas aktyvuoja emocinius centrus smegenyse.

Visi užuosti kvapai pirmiausia yra apdorojami uodžiamosiose smegenyse, kurios šią informaciją vėliau perduoda už emocijas atsakingoms smegenų dalims – migdolui ir hipokampui. Čia kvapai išjudina mūsų emocijas ir gali atlikti daugybę funkcijų: nuraminti, atpalaiduoti, įkvėpti ar suteikti energijos. 

Kodėl geriausia rinktis eterinius aliejus?

Natūralūs kvapai mūsų uoslę pasiekia kasdien – kai būname gryname ore, vaikštome gamtoje ar valgome prieskoniais bei žalumynais praturtintą maistą. Per daugybę metų uoslė šiuos kvapus jau spėjo puikiai pažinti, todėl, net ir pirmąkart atidarius eterinio aliejaus buteliuką, uoslę pasitiks tas pats, natūraliai gamtoje aptinkamas kvapas. Kaip tik todėl eterinius aliejus mūsų organizmas pažįsta ir jie organizmui nesukelia jokio papildo streso.

Svarbu nepamiršti, kad kokius kvapus užuosti ir kokias emocijas sukelti galime pasirinkti ir patys. Pavyzdžiui, namus ar privačią darbo erdvę praturtinus natūraliais eteriniais aliejais, galima sau padėti nusiraminti, suvaldyti stresą, atsipalaiduoti prieš miegą ar, atvirkščiai, sužadinti energijos pliūpsnį ir susikaupti darbui. 

Raminantys eteriniai aliejai

Kone populiariausia eterinių aliejų naudojimo paskirtis – nusiraminimui. Tinkamai pasirinktas kvapas gali padėti nuraminti emocijas, valdyti nerimą, sumažinti stresą ar net pagerinti blogą nuotaiką. 

Kokius aliejus rinktis?

  • Subtiliu kvapu pasižymintis levandų eterinis aliejus turi raminančių, nerimą ar dirglumą valdančių ir netgi migdančių savybių. Svarbiausia pasirinkti kokybišką: mūsų atliktas tyrimas parodė, kad net 1 iš 2 levandų eterinių aliejų Lietuvoje yra klastojamas.  
  • Ypatingai kvapnus bergamočių eterinis aliejus padeda greitai atgauti emocinę pusiausvyrą, susilpnina pavojaus jausmą, liūdesį, mažina nuovargį, įtampą.
  • Aristokratišku dar vadinamas nerolio eterinis aliejus dėl savo raminančių savybių rekomenduojamas pavargusiems ir „perdegusiems“ – jis padeda atsipalaiduoti ir sukuria erdvės džiaugsmingoms mintims.
  • Salsvo anyžinio kvapo pankolių eterinis aliejus padės tiems, kuriems apie stresą signalizuoja virškinimo sistema – jis taip pat veikia raminančiai. 
  • Lietuviams puikiai pažįstamo aromato melisų eterinis aliejus dar yra vadinamas antistresiniu aliejumi – jis gali padėti išsklaidyti niūrumą ir neviltį, pagelbėti nerimaujantiems.

Jeigu sunku išsirinkti, visada galite išbandyti mūsų paruoštus eterinių aliejų mišinius, pavyzdžiui Nerimą sklaidantį ar Pykčius raminantį.

Žvalumą ir energiją sužadinantys aliejai

Eteriniai aliejai gali padėti ne tik nurimti. Anaiptol, dalis eterinių aliejų turi stimuliuojantį ir pažadinantį poveikį, todėl puikiai tinka naudojimui darbo aplinkoje.

Ieškodami energijos suteikiančių ir ūpą pakeliančių kvapų, išbandykite šiuos eterinius aliejus.

  • Geros nuotaikos ambasadoriumi yra laikomas kvapnus apelsinų eterinis aliejus – jis gali padėti nuvyti liūdesį, pakelti nuotaiką ir sukurti antistresinę aplinką.
  • Taip pat gaiviai kaip ir šviežia jo šaknis kvepiantis imbierų eterinis aliejus suteikia žvalumo ir energijos, veikia kaip afrodiziakas.
  • Nugalėtojų simboliu laikomų laurų lapų eterinis aliejus gali įkvėpti darbui ir pergalėms – gaivus jo kvapas tonizuoja.
  • Medumi ir vasara kvepiantis čiobrelių eterinis aliejus savo aromatu gali išsklaidyti liūdesį, sušildyti, pakelti ūpą, nuteikti pozityviai.
  • Norintiems susikaupti ir pagerinti dėmesio koncentraciją bei darbingumą pravers citrinų eterinis aliejus.

Jeigu ieškote motyvacijos darbui, rekomenduojame išbandyti mūsų paruoštą eterinių aliejų mišinį Motyvacijai – jo sudėtyje esantys šalavijų, rozmarinų, greipfrutų, kamparmedžių eteriniai aliejai nuteiks darbingai ir įkvėps pasitikėjimo.

Aliejai kokybiškesniam miegui

Eteriniai aliejai gali padėti ne tik pagerinti nuotaiką, bet ir savijautą – ypač, jeigu jų raminančias savybės išnaudosite miego kokybei gerinti.

Kokius eterinius aliejus geriausia rinktis prieš miegą? 

  • Jautriems, sudirgusiems ir emociškai pavargusiems rekomenduojamas Verbenų eterinis aliejus – jis itin tinka emocijoms raminti, atpalaiduoti, migdyti.
  • Ruošiantis miegui atsipalaiduoti padeda ir jau minėtas levandų aliejus
  • Prieš miegą kovojantiems su neramiomis mintimis, susierzinimu, rūpesčiais tikrai patiks eterinių aliejų mišinys „Sapnų gaudyklė“. Jo sudėtyje esantys levandų, verbenų, apelsinų ir kvapiųjų vanilių eteriniai aliejai padeda atsipalaiduoti ir lengviau užmigti.

Daug keliaujant ar norint atrasti naujus miego ritualus, siūlome išbandyti miego dulksnas – raminančių eterinių aliejų ir hidrolatų kompozicijas, kuriomis užteks papurkšti save ar patalynę.  

Kaip naudoti eterinius aliejus nusiraminimui?

Kovojant su stresu, nerimu ar ieškant žvalumo, eteriniai aliejai gali būti naudojami daugybe skirtingų būdų.

Būdami namuose ar privačioje darbinėje aplinkoje, išbandykite garinimą difuzoriuje. Naudojant difuzorių, kvapo paskleidimui užteks jį įjungti 1–2 kartus per dieną, ne ilgesnėms nei 10–15 minučių sesijoms. 

Norėdami raminantį ar stimuliuojantį kvapą užuosti, kad ir kur bebūtumėte, juo pakvėpinkite dėvimą rūbą. Venkite kvėpinti šviesius drabužius – dalis eterinių aliejų gali palikti dėmes. Prieš miegą lašą eterinio aliejaus galite užlašinti ant pagalvės ar savo miego drabužių. 

Jeigu nusimato įtempta diena, eterinio aliejaus buteliuką pasiimkite su savimi. Prireikus, eterinį aliejų galite uosti tiesiai iš buteliuko arba jo užlašinę ant nosinaitės arba rūbų. 

Eterinius aliejus galima naudoti ir ant grynos odos – svarbiausia jį praskiesti migdolų, lazdynų ar simondsijų aliejumi. Norėdami apskaičiuoti tinkamą koncentraciją, pasinaudokite mūsų skaičiuokle.