INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Plaukų priežiūra žiemą: pagrindinės taisyklės

Visai kaip ir mūsų oda, šalčio taip pat nemėgsta ir plaukai, kuriems šaltuoju sezonu būtinas tausojimas bei papildoma priežiūra. Atsiliepti į plaukų pagalbos šauksmą bei pasirūpinti savo plaukais ir galvos oda žvarbiuoju metų laiku padės keli paprasti mūsų patarimai.

Maitinkite plaukus prieš galvos plovimą

Šaltais žiemos vakarais plaukų spa procedūras išbandykite namuose, savo šalčio varginamus plaukus palepindami riebiomis aliejinėmis kaukėmis.

Joms produktų greičiausiai turite ir namuose – tam puikiai tiks plataus naudojimo ekologiški kokosų, simondsijų ar argano aliejai. Į 30 ml vieno iš šių bazinių aliejų įlašinkite 10-15 lašų cirkuliaciją ir galvos odos būklę gerinančių bei plaukų augimą skatinančių eterinių aliejų – rozmarinų, atlasinių kedrų, kvapiųjų šalavijų, pipirmėčių arba specialiai mūsų sukurto eterinių aliejų mišinio „Šaknų maistas“. Dar daugiau naudingųjų savybių turi specialiai plaukams sukurtas maitinamasis aliejus „Plaukams“ – šį aliejų praturtinome ne tik eteriniais aliejais, bet ir vitaminu E. 

Likus bent kelioms valandoms iki galvos plovimo, įmasažuokite šiuos aliejus į galvos odą, šaknis bei tepkite per visą plaukų ilgį. Dar geresniam efektui laikykite per naktį. Norintiems pasijusti lyg tikrame spa salone siūlome išbandyti plaukų kvepalais vadinamus baltų jazminų, aksominių vanilių ar švelniųjų levandų aliejus – kol jie rūpinsis jūsų plaukais, jūs galėsite mėgautis aromaterapijos malonumais. 

Galvą plaukite rečiau

Stenkitės neplauti plaukų per dažnai. Leiskite plaukams pailsėti, tarp plovimų išlaikydami bent kelių dienų tarpą. Šampūnas pašalina natūralų galvos odos sebumą – šydą, laikantį plaukų drėgmę bei saugantį plaukus nuo sausėjimo ir šakojimosi. Išplovus natūralų sebumą, galvos oda reaguoja pagamindama daugiau aliejaus, kad tai kompensuotų. Taigi, „treniruokite“ plaukus, pradėdami juos plauti rečiau. 

Kai jau plaunate galvą ir plaukus, nedarykite to bet kaip. Labai svarbi yra vandens temperatūra – plaukai nemėgsta ne tik šalčio, bet ir karščio, todėl geriausia plaukus trinkti drungnu ar net šaltu vandeniu. Vėsus vanduo „uždaro“ plauko kutikules, dėl ko jie atrodo glotnesni ir labiau žvilgantys. 

Jei visgi žiemą negalite pagalvoti apie vėsų vandenį, drėgmės plaukuose trūkumą kompensuokite sunkesnėmis ir riebesnėmis priemonėmis. Kaip nenuplaunamą kondicionierių galima naudoti ypatingomis drėkinamosiomis savybėmis pasižymintį ir augaliniu silikonu vadinamą murumuru sviestą

Išplovę plaukus, skirkite dėmesio pažeidžiamiausiai vietai – plaukų galiukams. Pamaitinkite bei apsaugokite juos plaukų galiukų  balzamu ar kupuasù sviestu, kurie veiks kaip nenuplaunamas kondicionierius. 

Išsitraukite galvos apdangalus

Išsiplovę galvą, neskubėkite. Jokiu būdu neikite šlapiais plaukais į lauką ar kur vėsu. Drėgni plaukai yra labiausiai pažeidžiami ir jautrūs aplinkos veiksniams – nuo šalčio jie gali sušalti ir lūžinėti. 

Svarbu ir tai, kaip plaukus džiovinate. Jei tik turite laiko, palikite plaukus išdžiūti natūraliai. Venkite karštų prietaisų, nes iš plaukų jie išstumia visą drėgmę. Jei juos naudojate, stenkitės rinktis žemesnę prietaisų temperatūrą. Taip pat, kai džiovintuvo išvengti nepavyksta, prieš džiovinimą ant drėgnų plaukų galiukų tepkite nedidelį kiekį ricinų aliejaus – jis plaukuose sulaiko drėgmę. 

Išeidami iš namų, net ir sausus plaukus pridenkite bei laikykite šiltai – kepurės saugo plaukus nuo tiesioginės sąveikos su šaltu oru. Visgi kepurė kepurei nelygi: rekomenduojama rinktis natūralių medžiagų (pavyzdžiui, vilnos ar kašmyro) galvos apdangalus, kadangi sintetiniai audiniai gali prisidėti prie plaukų elektrinimosi ir pažeidžiamumo. Vengiantiems kepurių plaukus siūlome stilizuoti taip, kad kuo daugiau jų apgaubtumėte žieminiu paltu – sukite į žemą kuodą ar pinkite į kasą. 

Prieš išeidami į lauką plaukus galite apsaugoti ir riebesniais balzamais ar aliejais – jie sukurs plaukus saugantį šydą. Pavyzdžiui, sausus plaukus tepkite nedideliu kiekiu plaukų galiukų balzamo (venkite tepti šaknis, tačiau galiukais neapsiribokite). 

Svarbi ne tik išorinė priežiūra

Šildymo sezonas reiškia kur kas sausesnį namų orą, kuris džiovina tiek odą, tiek plaukus. Kaip tik todėl, norint užtikrinti plaukų ir odos drėgmę, patartina imtis papildomų priemonių namų oro drėkinimui ir nepamiršti gerti pakankamai vandens.

Efektyviai ir greitai rekomenduojamą namų drėgmės lygį atstato oro drėkintuvai, taip pat drėkinimo funkciją turintys galingesni ultragarsiniai difuzoriai. 

Drėgmę galima didinti ir buitinėmis priemonėmis. Tarp jų – drabužių džiovinimas ne el. džiovyklėje, o kambaryje, naminiai augalai, kurie nemažą dalį šaknimis sugertos drėgmės išgarina į orą, ar žuvelės akvariume. 

Žinoma, rūpinkitės savo plaukais ne tik žiemą, bet ir visus metus. Ne ką mažiau nei išorinė priežiūra svarbi yra tinkama mityba, pakankamas vitaminų, mineralų kiekis, miego kokybė ir streso valdymas. Kaip tik todėl pirmiausia pasirūpinkite savimi – plaukai už tai tik padėkos.