INFOLINIJA telefonas: +370 672 97600, el. paštas: info@aromata.lt

Ricinų aliejus Ricinus communis

4,90 €
30 ml
Kodas: 4779040822120
5,30 €
50 ml
Kodas: 4779040822137
7,50 €
100 ml
Kodas: 4779040822144

Ricinų aliejus – natūrali augalinė medžiaga, galinti padėti spręsti daugybę odos ir plaukų problemų. Liaudies medicinoje ricinos aliejų dažniausiai pasitelkdavo žarnyno darbui gerinti. Tačiau istoriškai tai vienas seniausių aliejų naudotas įvairiose srityse: tiek buityje, tiek kosmetikoje, tiek medicinoje. Šiais laikais ricinų aliejus tapo neatsiejamu kosmetikos ingredientu ir išgyvena tikrą renesansą.

Pagrindinės aliejaus savybės odai – intensyviai drėkina, neleidžia išsausėti, ramina, valo, skatina regeneraciją. Tai lemia ypatinga sudėtis. Mat ricinų aliejuje daug unikalios, tik jam būdingos ricinoleino rūgšties. Ricinos aliejus taip pat turi daug vitamino E ir kitų naudingų medžiagų.

Susipažinkime su ricinų aliejumi ir plačiau pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių jo populiarumas šiandien tik didėja.

Kas yra ricinos aliejus?

Ricinos aliejus išgaunamas iš paprastojo ricinmedžio (bot. Ricinus communis) sėklų, dar vadinamų ricinų pupelėmis. Iš Afrikos kilę ricinmedžiai paplitę Viduržemio jūros regione, Artimuosiuose ir Viduriniuosiuose Rytuose, Indijoje. Tai greitai augantis augalas, paprastai krūmas iki 2 metrų ūgio. Be to, jis dažnai auginamas kaip dekoratyvinis augalas soduose ir daržuose.

Visgi tai kartu ir vienas nuodingiausių augalų – toksiškos visos augalo dalys, ypač sėklos. Pavojinga medžiaga yra baltymas ricinas. Tačiau, išgaunant aliejų, ricinas į galutinį produktą nepatenka. Plačiau galimą toksiškumą dar aptarsime pastraipoje apie šalutinius poveikius.

Ricinų aliejaus istorija ilga – įvairiose šalyse jis naudotas ūkio reikmėms, kosmetikoje, kaip pagrindas kvapiųjų tepalų gamyboje. Aprašytas ir naudotas tradicinėse medicinose – Ajurvedos, Unani, Afrikos tautų.

Ricinos aliejus buvo naudojamas briliantino – plaukų tepalo – gamyboje. Taip pat nagų lakui, kietiems kvepalams, dažams gaminti. Rytų šalyse iki šiol išgaunami ir naudojami juodi akių dažai kohl. Jiems išgauti ricinos aliejus deginamas lempose, o jo suodžiais – dažais gražinasi ir moterys, ir vyrai. Lempos pridengiamos variniais ar sidabriniais indais, ant kurių kaupiasi suodžiai. Vėliau tie suodžiai nugramdomi į nedidelius indelius. Štai tokiu kohl‘iu, dar vadinamu surma, apvedamos akys.

  • Išgavimo būdas: šaltas spaudimas
  • Nerafinuotas
  • Plaukams.

Kodėl ricinos aliejus toks naudingas?

Ricinų sėklose paprastai būna apie 45–50 % riebalų (aliejaus). Jo cheminė sudėtis, lyginant su kitais augaliniais aliejais, unikali. Dominuoja ricinoleino rūgštis (85–95 %), kurios nėra jokiame kitame augaliniame aliejuje. Kitos vertingos ricinų aliejaus rūgštys – oleino, linolo, stearino, palmitino, taip pat vertingieji fitosteroliai ir vitaminas E. Tai vienas klampiausių aliejų, stabilus, nelinkęs oksiduotis ir greitai gesti, dažniausiai bespalvis arba šviesiai gelsvas, neryškaus specifinio kvapo. Dėl unikalios riebalų kompozicijos alternatyvų tarp kitų aliejų jis neturi. Na, o kartu su granatų sėklų aliejumi jie yra vieni ypatingiausių.

Kaip ir kam naudojamas ricinos aliejus?

Dėl minėtos vertingosios ricinoleino rūgšties ir kitų komponentų ricinos aliejus yra vienas populiariausių natūralių produktų kosmetikoje.

Pagrindinės sritys, kur ricinų aliejus naudojamas odai ir plaukams puoselėti bei gražinti:

  • Plaukų ir galvos odos priežiūrai
  • Blakstienoms ir antakiams
  • Odai valyti
  • Kaip lūpų balzamas
  • Nagams masažuoti, maitinti, poliruoti
  • Maitinančioms, drėgmę odoje sulaikančioms priemonėms
  • Odą regeneruojančioms priemonėms
  • Sudirgusią, jautrią odą nuraminti
  • Esant aknei
  • Dekoratyvinėje kosmetikoje

Aktualiausias iš šių aliejaus panaudojimo sričių aptarkime plačiau atskirai.

Ricinų aliejaus teikiama nauda plaukams

Ricinų aliejaus pavadinimas dažniausiai girdimas kalbant apie natūralias priemones plaukų priežiūrai. Jis efektyviai maitina išvargintus plaukus ir suteikia jiems žvilgesio. Aliejus ypač naudingas pažeistiems plaukams. Ko gero, visiems žinoma, kokį stiprų neigiamą poveikį daro dažymas, dažnas džiovinimas ir aplinkos veiksniai (pvz., intensyvi saulė, baseino vanduo). Šį aliejų galite naudoti ir kaip kondicionierių, ir kaip kaukę, atstatant plaukus bei saugant juos nuo tolimesnio pažeidimo.

Ricinos aliejus taip pat gali būti nuostabi priemonė galvos odai, mat sulaiko drėgmę, gerina bendrą būklę. Jis ypač tiks, jei galvos oda sausa, sudirgusi, niežtinti, jei kamuoja pleiskanos.

Nors šiai dienai nėra patvirtinančių tyrimų, tai vienas dažniausiai naudojamų aliejų plaukų augimo skatinimui. Kadangi jis teigiamai veikia galvos odos ir plaukų folikulų funkcijas, neatmestina, kad gelbsti ir auginant vešlius plaukus.

Norintiems išbandyti ricinų aliejų plaukams rekomenduojamos kassavaitinės plaukų kaukės. Prieš naudodami aliejų sušildykite jį savo delnuose, įtrinkite į plaukų šaknis, pačius plaukus, pamasažuokite ir iššukuokite. Palikite aliejų mažiausiai 20 minučių (geriausia pernakt) ir išplaukite tausojančiu šampūnu. Papildomai galvą galite uždengti rankšluosčiu ar plėvele. Norėdami, kad aliejus įsigertų geriau, galite prieš procedūrą plaukus sušlapinti. Aliejus gana klampus, todėl galite jį maišyti su kitu, lengvesniu aliejumi – plaukams itin tiks migdolų, simondsijų, marulų, argano aliejai. Į pasirinktus bazinius aliejus dar galima įlašinti ir eterinių aliejų, tarkime, atlasinių kedrų, vetiverijų, ajerų.

Plaukų kaukė su ricinų aliejumi:

20 ml simondsijų aliejaus

10 ml ricinų aliejaus

5 lašai eterinių aliejų mišinio „Šaknų maistas“

Ricinų aliejaus nauda blakstienoms

Apie ilgesnes ir vešlesnes blakstienas svajoja daugelis, tačiau gyvenimo būdas bei nuolat naudojamos dekoratyvinės kosmetikos priemonės neretai jas nualina. Ko imtis, jei blakstienos nusilpusios ir retos?

Ieškant sprendimo, turbūt dažnai išgirstate frazę „o ar bandei ricinų aliejų?“ Ilgametė praktika patvirtina, kad šis aliejus naudingas blakstienoms, tiek pat, kiek ir plaukams. Ricinos aliejus suteikia daugiau vešlumo, stiprina, saugo nuo lūžinėjimo, iškritimo, o jo kaina žymiai mažesnė nei rinkoje siūlomų brangių serumų.

Visgi jautrioje akių zonoje aliejus tepti reikėtų atsargiai, nes jie gali dirginti akių gleivinę. Geriausia vatos tamponėliu ar higieniniu krapštuku atsargiai ištepti blakstienas prieš miegą, o ryte nuvalyti perteklių. Pirmuosius rezultatus galima pastebėti po poros savaičių, o pilnam efektui pasiekti reikės šiek tiek kantrybės – tai gali užtrukti iki kelių mėnesių.

Ricinų aliejaus poveikis odai

Apie ricinų aliejaus naudą odai galima rašyti daug. Pirmiausia jis itin gelbsti turintiems sausą odą. Sudėtyje esanti ricinoleino rūgštis veikia kaip emolientas – tai reiškia, kad padeda sulaikyti drėgmę odos viduje ir neleidžia išsausėti, minkština šerpetojančią odą. Dėl to ricinos aliejus itin dažnas ingredientas kremuose, losjonuose, prausikliuose. Tik jis klampokas, jei tepatės aliejais, galima jį maišyti ir su kitais, lengvesniais, pvz., migdolų, argano, alyvuogių. Kad greičiau susigertų, aliejų tepkite ant šlapios odos. Veidui, plaštakoms pakaks vos kelių–keleto lašų.

Sudėtyje esanti ricinoleino riebalų rūgštis veikia kaip valiklis. Ji tirpdo porose susidariusius dulkių, riebalų, kosmetikos ir negyvų ląstelių kamščius. Ricinos aliejus padeda ir regeneruoti odą. Jis skatina audinių atsinaujinimą. Taip pat dėl drėgmę palaikančių savybių, žaizdelių vietose sukuriama palanki terpė gyti, neleidžiama toms vietoms išsausėti. Veido valymas ricinų aliejumi yra paprastas: veidą sodriai padenkite aliejumi, palaikykite kelias minutes, kad ištirpdytų makiažą ir nuvalykite viską šlapiu vatos tamponu. Dėl valančiomis savybėmis pasižyminčių trigliceridų ricinų aliejus ir ricinoleino riebalų rūgštis yra dažnas komponentas prausikliuose ir veido valikliuose.

Taip pat šis aliejus naudingas ir esant aknei, jaunatviniams spuogams, ypač paauglystėje. Jis pasižymi valančiomis savybėmis, ramina uždegimus, sukuria tinkamą terpę gerai odos mikrobiotai, kas yra vienas pagrindinių veiksnių prižiūrint aknės kamuojamą odą.

Ricinoleino rūgštis, esanti aliejuje, labai tinka jautrios, sudirgusios, uždegimų kamuojamos odos būklei palengvinti. Tai puikus natūralus emolientas, mažina sudirgimą, patinimą, ramina niežulį. Būtent todėl gali būti veiksminga priemonė atopiškai odai, esant dermatitams, psoriazei, sausai, suskeldėjusiai odai.

Gryną ricinų aliejų gera naudoti ir vietoje lūpų balzamo. Jis padengia lūpų odą it plonyte ir pakankamai patvaria „plėvele“, kuri saugo nuo išdžiūvimo, šerpetojimo ir ilgiau laikosi dėl aliejaus klampumo.

Ricinų sėklos – nuodingos

Ricinmedis labai gražus, itin dekoratyvus augalas. Labai gražios spygliuotos sėklų dėžutės, slepiančios margas aptakios formos sėklas-pupeles, kuriomis taip ir maga pažaisti. Nors ricinų aliejų naudoti saugu, vis tik pats ricinimedis – vienas toksiškiausių augalų. Visos augalo dalys nuodingos, ypač sėklų apvalkalai dėl baltymo ricino. Mirtina dozė suaugusiajam yra 10–20 sėklų, o vaikams vos 5–10 sėklų. Dažniausi apsinuodijimo simptomai: pykinimas, pilvo skausmas, vėmimas, viduriavimas, vidinis kraujavimas, ir kt. Žiedadulkės gali turėti alerginių savybių.

Išgaunant aliejų, baltymas ricinas į galutinį produktą nepatenka, todėl naudojamas išoriškai – ant odos, plaukų – aliejus yra saugus. Retais atvejais naudojant gryną aliejų gali dirginti odą. Išbandant aliejų geriausia patepti nedidelį odos plotą ir stebėti reakciją. Taip pat aliejų galima skiesti su kitais aliejais. Didžioji dalis žmonių gryną ricinų aliejų toleruoja puikiai, juolab, kad šis aliejus turi tūkstantmetes naudojimo tradicijas.

Naudojimo į vidų rekomenduoti negalime. Visgi, reiktų žinoti, kad dėl sudėtyje esančios ricinoleino rūgšties, aliejus, vartojant į vidų, pasižymi vidurius laisvinančiomis savybėmis. Tai ypač naudinga esant vidurių užkietėjimui, spazmams. Tačiau toks būdas tinka tik trumpalaikiam naudojimui, o per didelės dozės gali sukelti stiprų viduriavimą ir pykinimą.

Ricinų aliejaus gerti nerekomenduojama nėščiosioms – gali sukelti priešlaikinį gimdymą. Esant reikalui, dėl dozių rekomenduojama visuomet pasitarti su gydytoju. Į vidų nerekomenduotina vartoti ir laktacijos periodu, nes ricinoleinė rūgštis patenka į motinos pieną. Dėl saugumo duomenų trūkumo, nepatartina savavališkai ricinų aliejaus į vidų naudoti vaikams iki 18 metų, atsižvelgiant į aliejaus veikimą, kaip anijoninę paviršiaus medžiagą.

  • buteliukas: stiklas
  • kamštelis: aliuminis
  • etiketė: plastikas PVC

Ekspertai siūlo

Įvertinimai (6)

5 4 3 2 1
100%
0%
0%
0%
0%
6 0 0 0 0

Ši laukelį palikite tuščią

Atsiliepimai

#
Migle
2020-06-17

Sveiki, ar tikrai efektyvu naudoti šį ricinų aliejų blakstienoms? Galbūt maišant su kitais aliejais efektas būtų ryškesnis?

KVAPŲ NAMAI

Ricinų aliejus- vienas dažniausiai naudojamų aliejų blakstienų priežiūrai. Svarbu saugoti, kad nepatektų ant akių gleivinės. Užtenka naudoti ir vieną. 

#
Ruta
2016-11-11

Nepaminetas vienas is panaudojimo budu - odos valymas (jei oda normali/misri, naudoti tik dali, maisant su kitu baziniu aliejum). Galima pasiskaityti ar pasiziureti youtube video "oil cleansing method", man tai didelis atradimas, nors dar tik pradejau ji taikyti sau, bet spejau pajausti efekta.