INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Praradus uoslę – uoslės treniruotės

Irma Vyšniauskienė, Kvapų namų aromaterapeutė

Po virusinių kvėpavimo takų infekcijų anosmiją (uoslės nebuvimą) ar kitus uoslės sutrikimus* patiria 5 – 15 % populiacijos. Anksčiau tam nebuvo skiriamas didelis dėmesys, pacientai neretai nė nežinodavo, kad jų būklė turi pavadinimą. Bet situacija pasikeitė atsiradus SARS-CoV-2 virusui, sukeliančiam Covid-19. Uoslės sutrikimai susirgus/persirgus koronaviruso infekcija yra dažni ir tai vertinama kaip svarbus diagnostinis požymis (uoslė sutrinka iki 80 % susirgusių susirgusiųjų). Didelė dalis pacientų praranda ir uoslę, ir skonį (šie du pojūčiai fiziologiškai susiję) ne vienam mėnesiui. Uoslės praradimas blogina gyvenimo kokybę, kai kurie žmonės dėl to netgi ima vengti socialinių santykių, todėl greitesnis atsistatymas itin aktualus. Medikai rekomenduoja keletą farmakologinių priemonių, bet, deja, užtikrintų rezultatų jos neduoda. Tačiau teigiamo efekto pasiekiama naudojant uoslės treniravimo metodą. Klinikinė uoslės specialistų grupė (Clinical olfactory working group) šiemet išleido susitarimą, kaip reikėtų padėti poinfekcinių uoslės sutrikimų turintiems žmonėms – pirmiausia specialistai rekomenduoja imtis uoslės treniravimo: Clinical Olfactory Working Group Consensus Statement on the Treatment of Post Infectious Olfactory Dysfunction - PubMed (nih.gov)

Pirmąkart apie uoslės treniravimo metodą mokslinėje literatūroje paskelbta 2009 m. (Hummel et al). Tyrimo dalyviams duota uostyti 4 skirtingus eterinius aliejus: rožių, gvazdikėlių, eukaliptų ir citrinų (eteriniai aliejai pasirinkti ne dėl aromaterapinių savybių, bet dėl to, kad priklauso skirtingoms kvapų grupėms). Uostyta dukart per dieną 12 savaičių. Tyrimo rezultatai buvo pozityvūs ir tiriamųjų uoslė pagerėjo. Ir nors iš pradžių medikai į tai žvelgė skeptiškai, tolimesni pakartotiniai ir panašūs tyrimai patvirtino teigiamus rezultatus (tyrimų apžvalga – Kattar et al, 2020).

Nuotrauka: Coronavirus-pixabay

Tai neturėtų stebinti, juk parfumeriai – „nosys“ ar someljė uoslę lavina panašiais būdais. Kuo dažniau ir kuo įvairesnius kvapus sąmoningai analizuosime, tuo uoslė jautrės. Mokslininkų teigimu, uoslės treniravimo metodas gali lemti uodžiamojo stormens padidėjimą (Negoias et al, 2017) ar uoslinio epitelio didesnį jautrumą (Wang et al, 2004). Beje, Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai žurnale Science Advance paskelbtame tyrime teigia, kad Covid-19 nepažeidžia sensorinių neuronų, tik asistuojančias ląsteles. Tai suteikia vilties, kad uoslės praradimas yra laikinas, o uoslės treniruotės gali paspartinti jos atsistatymą!

Kaip treniruoti uoslę?

Uoslės atstymui yra skirtas Kvapų namų UOSLĖS LAVINIMO RINKINYS, kurį sudaro 4 skirtingų kvapų eteriniai aliejai.

Klasikinis metodas (remiamasi Hummel studija): paimkite 4 eterinius aliejus – gvazdikėlių, rožių, eukaliptų ir citrinų; po 2 – 3 jų lašus užlašinkite ant vatos tamponėlių ir įdėkite į švarius stiklinius užsukamus indelius (pvz., nuo kremo). Puikiai šiam tikslui pasitarnautų ir uostukai! Uostykite kiekvieną kvapą po 30 s dukart per dieną ~ 12 savaičių.

Intuicinis metodas: naudokite ne tik minėtus, bet ir kitus eterinius aliejus; keiskite jų intensyvumą, naudojimo trukmę (studijos, kuriose pacientai naudojo intuiciškai pačių pasirinktus eterinius aliejus, patvirtina netgi dar geresnius rezultatus).

Chrissy Kelly, labdaringos organizacijos AbScent, padedančios žmonėms, praradusiems uoslę, įkūrėja teigia, kad uoslės terapija gali stimuliuoti nervų sistemos receptorius ir padėti greičiau atgauti uoslę. Kvapų namai, dalyvaudami tarptautinėje Botanica 2018 konferencijoje, turėjo galimybę išklausyti įdomų Chrissy Kelly pranešimą apie uoslės praradimą po infekcinių kvėpavimo takų negalavimų ir pagalbą ją atstatant uoslės treniravimo metodu. Tuo metu dar kiek mažiau aktualus pranešimas dabar įgavo dar didesnę vertę. Minėtos organizacijos puslapyje galima rasti vertingos informacijos šia tema ir naujausius tyrimus: Latest Research :: AbScent. Facebook puslapyje galite prisijungti prie specialios šios komandos kuruojamos grupės Covid-19 Smell and Taste Loss | Facebook, o Youtube kanale paklausyti vertingų įrašų AbScent Anosmia Support - YouTube.

* Ar žinojote, kad uoslės sutrikimai, dar vadinami parosmija, gali būti įvairių rūšių: anosmija – uoslės nebuvimas, fantosmija – sutrikimas, kai užuodžiami aplinkoje nesantys kvapai, kakosmija – perdėtas nemalonių kvapų jutimas ir kt.

Uoslės treniravimo instrukcija

1. Paimkite 4 popierines ar medžiagines nosinaites, ant kiekvienos jų kasdien šviežiai užlašinkite eterinių aliejų: citrinų, eukaliptų, gvazdikėlių ir rožių (po 2 – 3 lašus);

2. Kiekvieną pakvėpintą nosinaitę uostykite po 30 s, padarydami nedideles pertraukas tarp skirtingų kvapų;

3. Uostykite sąmoningai, analizuodami kvapus. Šalia nosinaičių galite pasižymėti kvapų pavadinimus; kartais prieš uostant juos perskaitykite, o kartais mėginkite atspėti, kurį kvapą uostote;

4. Treniruotes atlikite dukart per dieną bent 12 savaičių. Galite intuiciškai keisti kvapų intensyvumą, naudojimo trukmę, netgi pačius kvapus.

Kvapų namuose galite įsigyti klasikinį uoslės treniruočių rinkinį.

Literatūra:

Daugiau straipsnių apie uoslę: