INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Greitoji hidrolatų ir eterinių aliejų pagalba žaizdoms, sumušimams, nudegimams

Viktorija Janauskienė, Kvapų namų konsultantė, mama, Watsu terapijos praktikė, sertifikuota kūno ir judesio terapeutė

Ten, kur vaikai, ten ir judesys. Aktyvi vaikų kasdienybė susijusi su daugybe smulkių sužalojimų. Tai ir nubrozdinimai, gumbai, pjautinės žaizdelės, rakštys ar net nudegimai.
Kai sužeidimai yra nedideli, aromaterapija gali labai padėti, o kartu ir nuraminti išsigandusį nuotykių ieškotoją, padėti jam įveikti kliūtis.

Papasakosiu apie aromaterapijos naudojimą esant lengviems, nedideliems sužeidimams. Paminėsiu eterinius aliejus, hidrolatus, bazinius aliejus, kuriuos vertėtų turėti savo namų vaistinėlėje kaip galimas priemones pirmajai pagalbai.

Svarbu! Vaikui susižeidus, įsitikinkite, kokio stiprumo yra sužalojimas, ir kreipkitės į gydytoją, jei:

  • Įsipjovus kraujavimas stiprus ir tęsiasi ilgiau nei 10 min., įpjovimas gilesnis nei 1 cm, žaizdos kraštai nelygūs, nepavyksta jos tinkamai išvalyti. Į gydytoją reikėtų kreiptis per 8 val.;
  • Žaizda negyja, prasideda infekcija, ima pūliuoti, tinti, paraudimas plečiasi ir skausmas sužeistoje vietoje didėja;
  • Nudegimo plotas didesnis nei 10 % skaičiuojant pagal tai, kad delniuko plotas yra 1 %; jei nudegė veidelis. Jei labai skauda, smarkiai parausta, tinsta, iškyla daug pūslių. Sunkiausio trečio laipsnio nudegimo atveju oda tampa ne raudona, o ruda ar juoda. Toks nudegimas labai pavojingas, nes vaikas dėl pažeistų nervinių galūnių gali nejausti skausmo. Nedelsiant kreipkitės pagalbos;
  • Susižeidusiam vaikui pakyla temperatūra.

Toliau pasiūlysiu aromaterapijos priemonių ir būdų, kai sužeidimai yra nedideli, kasdieniai.

Nubrozdinimai, įdrėskimai

Nusibrozdinus iš žaizdos gali sunktis skaidrus skytis ar atskiri taškeliai šiek tiek kraujuoti, nes į kietą paviršių nudrėkstas viršutinis odos sluoksnis. Šiuo atveju būtina žaizdą gausiai praplauti. Padės levandų ar pražangialapių mirtenių hidrolatai ir kajeputų (smulkialapių mirtenių) eterinis aliejus. Į 100 ml hidrolato lašiname 25 lašus kajeputų ar tikrųjų levandų eterinių aliejų ar bendro jų mišinio, kaskart prieš naudojimą suplakame. Sužeistą vietą reikia purkšti gausiai, kad išsivalytų smėlio ar purvo krisleliai. Jei vaikui nemalonu, kai purškiate, tuomet tiesiog pilkite srovele. Tada švarią žaizdą patepkite keliais lašeliais kajeputų ar tikrųjų levandų eteriniu aliejumi. Jei klijuojate pleistrą, galima lašelį užlašinti ant pleistro minkštosios dalies ir užklijuoti nubrozdinimą ar sužeidimą.

Kai žaizdelė apsitrauks ir nebebus šviežia, papildomai galite pasitelkti ypač regeneruojantį bazinį puiklapių aliejų, į jį dar galima įlašinti kajeputų ir tikrųjų levandų eterinių aliejų. Tepti, kol pažeista vieta sugis.

Sumušimai, gumbai, mėlynės

Esant sumušimams, gumbams, mėlynėms, gali padėti ryškaus kvapo italinių šlamučių eterinis aliejus. Jis stebuklinga priemonė šiais atvejais. Šlamučių eterinis aliejus atvėsins, nuramins pažeidimą. Jis pasižymi ypatinga chemine sudėtimi, kuri leidžia pasiekti stulbinamų rezultatų regeneruojant pažeistus audinius.

Galimi keli naudojimo būdai, pagal situaciją ir patogumą:

  1. Sumušimo vietą tepkite italinių šlamučių eteriniu aliejumi, skiestu baziniu aliejumi iki 1-5 %, t. y. į 100 ml bazinio aliejaus lašiname 25-40 lašų šlamučių eterinio aliejaus.
  2. Sumuštą vietą purkškite šlamučių hidrolatu, sumaišytu su šlamučių eteriniu aliejumi (tos pačios proporcijos).

Jei italinių šlamučių eterinį aliejų panaudosite iškart po sumušimo, tikėtina, kad mėlynė net neatsiras.

Rakštys

Rakštys – dažna vaikų žaizdelė. Jei yra galimybė, dezinfekavus pažeistą vietą, verta pincetu rakštį ištraukti. Tada pažeistą vietą patepti kajeputų eteriniu aliejumi. Jei rakšties ištraukti nepavyksta, kūnas dažniausiai pats išstumia svetimkūnį lauk. Svarbu stebėti, ar uždegimas nesiplečia (uždegimui ryškėjant patinsta audiniai, gali parausti oda, ji pasidaro karšta, atsiranda baltai gelsvų dėmelių – pūlių). Jei uždegimas stiprėja, reikia kreiptis į gydytoją. Vis patepkite tą vietą kajeputų ar tikrųjų levandų, vaistinių ramunių, miros eteriniais aliejais, kurie mažina karščio, patinimo simptomus. Mano sūnūs mėgsta drožinėti, todėl medžio rakštys yra dažnos jų delnuose, o vasarą ir pėdose, tad kajeputo pavadinimą ir kvapą jie puikiai atpažįsta. Mūsų šeimoje šis eterinis aliejus gavo savo vardą – Kajeputas Mirtenis.

Nudegimai

Nudegimai – neretas įvykis virtuvėje ar prie laužo čiupinėjant karštą pagaliuką. Jei vaikas nudegė  ar apsiplikė karštu vandeniu ar daiktu, eterinius aliejus, hidrolatus reikėtų naudoti pakaitom su šaltu vandeniu. Vanduo turėtų būti kuo vėsesnis. Jei galima, nudegimo vietą pakiškite po silpna šalto vandens srovele. Jei tokios galimybės neturite, įdėkite į dubenį ledukų, o į jį įstatykite kitą dubenį su vandeniu ir vėsinkite. Gausiai lašinkite gryno tikrųjų levandų eterinio aliejaus. Taip pat galite naudoti kajeputų eterinį aliejų, dėti drėgnus kompresus su cistų (gauruotųjų švytrūnų), šlamučių hidrolatu ir arnikos tepalu.

Tokiais atvejais dar padeda ir nuostabus augalas – alavijas. Tik gaila, kad ne tas, kurį auginame ant palangės, būtų gerai jį turėti po ranka. Vertingas yra savo gimtuose kraštuose saulėje užaugęs ir drėgmės prikaupęs alavijas. Naudojama želė pavidalo lapo vidinė dalis (parenchima). Ji išpjaunama aštriu peiliu ir dedama griežinėliais ant probleminės odos vietos: įbrėžimų, įtrūkimų, nudegimų, nubrozdinimų ir pan. Alavijų griežinėliai it kompresai sandariai uždengiami nepralaidžiu tvarsčiu ir gali būti laikomi iki paros. Nuėmus tvarstį, alavijų griežinėliai atsargiai nuimami (jei pridžiūvo, geriau ne plėšti, o atmirkyti hidrolatu, nuoviru ar fiziologiniu tirpalu). Jei reikia, procedūrą pakartokite.
Jei po nudegimo, nubrozdinimo ar kito sužeidimo jaučiamas tempimas, karštis, oda raudonuoja, galima pasigaminti gelį su eteriniais aliejais ir hidrolatais. Užtruksite kelias minutes.

Nupjaukite odelę nuo kelių alavijo griežinėlių, sutrinkite elektriniu maišytuvu. Į gautą masę galima įpilti truputį cistų (švytrūnų) ar šlamučių hidrolato, įlašinti eterinių aliejų.

Receptas:

99 dalys alavijo gelio ir 1 % eterinių aliejų mišinio:

Levandų 4 d. – 50 %

Vaistinių ramunių 3 d. – 30 %

Rozalinų 2 d. – 20 %

Šlamučių 0,1 d. – 1 %

Gelio ilgai nelaikykite, geriausia pasiruošti šviežio. Būtinas sterilumas.


Mano vyresnysis sūnus, būdamas aštuonerių, apsiplikė verdančiu vandeniu pilvą, nupildamas makaronus. Klyksmo ir išgąsčio buvo ir jam, ir man, nes tokia situacija mus ištiko pirmą kartą. Buvau ne kartą pati nusideginusi ranką ir visada naudojau tikrųjų levandų eterinį aliejų, todėl žinojau, kaip jis veikia: skausmas nepraeina iškart vos užlašinus. Reikia vis palašinti ir po gerų 5–10 minučių nelieka ne tik skausmo, bet ir jokios žymės, kad kažkas nutiko. Mano pačios patirtis padėjo išlikti ramiai ir padėti sūnui ištverti tas ilgas minutes. Nebuvo kaip pakišti pilvo po vandeniu, o ir veikti reikėjo staigiai, tad tiesiog iškart lašinau gausiai levandų eterinio aliejaus ant pilvo ir mes kartu iškvėpinėjome, išpūtinėjome skausmą ir karštį. Laikas slinko lėtai, levandų eterinio aliejaus sulašinau apie 3–4 ml, bet netrukus Aras nurimo (levandos atliko ir stresą mažinantį, raminantį darbą), nes karštis ir skausmas atlėgo. Beliko stebėti, ar atsirado pūslelių. Buvo kelios mažutės, jas tepiau kajeputo eteriniu aliejumi ir stebėjau, ar nekyla infekcija (pūliavimas, tempimas, odos paraudimai, karštis). Oda pasidengė šašiukais. Nieko daugiau nedariau, nes tikiu, kad vaiko oda greitai regeneruojasi. Požymių, jog pilvo oda buvo nudeginta, nėra. Svarbu paminėti ir tai, kad bazinius augalinius aliejus esant nudegimams galima tepti tik kai pažeidimas pradeda gyti, yra atvėsęs. Tuomet kaip bazė eteriniams aliejams tinka regeneruojantys puiklapių, ėrškėtuogių aliejai, juos sumaišius su šlamučių eteriniu alieju, tikėtina, išvengsite randelio.

O mano mažasis prasiskėlė antakį. Žaizda nebuvo gili. Ją praploviau levandų hidrolatu, atsargiai, saugodama, kad nepatektų į akį, vos vos patepiau kajeputų eteriniu aliejumi, o tada suspaudžiau žaizdos kraštus, patepiau šlamučių eteriniu aliejumi ir užklijavau pleistru. Kartojau procedūrą kelis kartus per dieną, kol žaizda pasidengė šašu. Ir tvarkingai sugijo. Sūnui tuo metu buvo treji.

Noriu pasidalinti žaizdų gijimą skatinančiu ir odos regeneraciją gerinančiu aliejų ir eterinių aliejų mišiniu.

100 ml mišiniui reikės:

Italinių šlamučių eterinio aliejaus – 1 ml

Puiklapių aliejaus – 1 ml

Erškėtuogių sėklų aliejaus – 15 ml

Bazinio aliejaus (pvz., lazdynų riešutų) – 83 ml

Nedideles žaizdas, mažus randus tokiu mišiniu pakanka tepti du kartus per dieną.

Anksčiau minėtas šlamučių eterinis aliejus puikiai regeneruoja odą.

Puiklapių aliejus nuo seno naudojamas tradicinėje medicinoje ir kosmetikoje. Jis dar vadinamas tamanu aliejumi ir pasižymi ypač regeneruojančiomis, žaizdas užgydančiomis ir randus naikinančiomis savybėmis.

Erškėtuogių sėklų aliejuje esančios nesočiosios rūgštys stiprina ląstelių membranas. Todėl kartu su smarkiai regeneruojančiais puiklapių aliejumi ir šlamučių eteriniu aliejumi sudaro galimybę žaizdoms gyti ir nepalikti randų ar tik neryškius.


Vaikui susižeidus labai svarbi ir šalia esančio žmogaus reakcija. Kuo mes, suaugusieji, esame ramesni, tuo vaikas gali saugiau jaustis. Man atrodo, kad labai svarbu pasitikrinti, ar esu pakankamai tvirta, žinau, ką darau, ar pasitikiu savo aromaterapiniais įgūdžiais, kai vaikas nusibrozdina, nudega, susimuša. Jei jums kyla abejonių, kreipkitės į specialistą.
Aromaterapijoje svarbi sinergija ne tik tarp eterinio aliejaus komponentų ar tarp kelių eterinių aliejų, bet ne mažiau svarbu, kaip dera eterinis aliejus ir jį naudojantis žmogus, „klientas“ ir „terapeutas“, mūsų atveju – mama ir susižeidęs vaikas.

Pabandykite išvardytas priemones naudoti, kai įdrėskimai yra maži, pratinkite vaiką prie šių kelių kvapų, tvirtinkite savo žinias ir pasitikėjimą, įgytą remiantis patirtimi, kai matysite, jog nedidukas įbrėžimas sugyja į pagalbą pasitelkus kajeputų, o mėlynė išnyksta panaudojus šlamučių eterinį aliejų.

Smagių nuotykių Jūsų vaikams!