Frankincenso, ladano derva iš Omano

5,0/5
Omanas
3,40 €
10 g
šviesiai ruda, Omanas.
4,70 €
10 g
šviesioji, Omanas.
10,50 €
10 g
aukščiausios kokybės (Virgin Tree), žalioji, Omanas.

Tai bosvelijų medžių, bot. Boswellia sacra, derva (sakai), kuriuos tradiciškai priimta vadinti frankincensu arba ladanu, kai kur - olibanu. Derva ir jos ekstraktai kvepia smilkalais, sakais, bažnyčia; tai ir liturginis kvapas, nes būtent frankincenso derva tūkstančius metų smilkoma bažnyčiose apeigų metu. 

Legendiniuose Omano Dofaro "smilkalų slėnyje" kasmet renkama ypatingai kvepianti bosvelijų derva. Derva kruopščiai perrenkama ir surūšiuojama:

  • dalis jos distiliuojama, ir gaunamas nepaprastai gaivaus, skaidraus, tiesiog slėpiningo kvapo Omano frankincenso eterinis aliejus; 
  • pati kokybiškiausia ladano derva, parduodama gryna gabalėliais, naudojama kramtymui, smilkymui;
  • iš smulkiausių dervos likučių, kurie yra sugrūdami į miltelius ir sumaišomi su vandeniu bei įvairiomis kvapnios medienos dulkėmis, gaminama vienalytė pasta iš kurios daromi smilkalai.

Omano frankincensas, arba ladanas

Dofaro dykumos frankincenso derva yra žinoma nuo pačių seniausių laikų, kai ji karavanais buvo gabenama į aplinkines šalis: Babiloną, Egiptą, Kipro salą, Graikiją, o vėliau ir Romą. 

Ji buvo naudojama kone viskam — karališkoms iškilmėms ir religinėms apeigoms, faraonų kūnams balzamuoti, žaizdų ir vidaus organų gydymui, kosmetikai, kvepalams ir maistui bei gėrimams kvėpinti.

Aukščiausios kokybės šviesioji frankincenso derva Omane ir kitur naudojama ir kramtymui, omaniečių teigimu, tai geriausia higieninė kramtomoji guma. Vieno ar dviejų gabalėlių pakanka ilgam laikui. Teigiama, kad frankincenso kramtymas padeda ir virškinimui.

Omane dažnas dvi ar tris frankincenso ašaras vakare pamerkia į stiklinę vandens, o ryte tą vandenį išgeria. 

Dofaro dykumos bosvelijų derva turi ypatingą žalsvą gelsvą spalvą ir ypatingą, itin skaidrų ir lengvą kvapą. 

 


 

Išskirtiniai smilkalai iš frankincenso dervos 

Smilkalai pagaminti iš unikalios Dofaro dykumos bosvelijų (Boswellia sacra) dervos (frankincenso). 

Dervos miltelių pasta specialia mašina (anksčiau tai buvo daroma rankomis) padengiamos plonos bambuko lazdelės. Tada smilkalų lazdelė paliekama maždaug parą džiūti, o po to dar nudailinama rankomis.

Šios omaniečių frankincenso lazdelės neturi anglies, kuri paprastai dedama į daugelį indiškų smilkalų (ir praktiškai į visus sintetinius smilkalus, kurie gaminami chemikalų mišinyje išmirkant anglies lazdelę).

Šių itin švelnių ir maloniai kvepiančių frankincenso lazdelių dūmas ramina, nuskaidrina mintis, todėl jos deginamos maldos vietose, atliekant dvasines pratybas ir per įvairias religines šventes. Pagarba svečiui irgi reiškiama paduodant pakvėpinti smilkyklę su frankincensu.

Pasak Dofaro slėnio smilkalų rinkėjų ir Omano sostinės Muskato gyventojų, frankincenso smilkalai ir dervos dar naudojami namams, gyvenamajai aplinkai kvėpinti ir taurinti, taip pat kasdienėje buityje, ypač drabužiams ir drabužių spintoms smilkyti. Viešose vietose statomos didelės smilkyklės.

Be to, su frankincenso lazdelėmis galima nuslopinti nemalonius virtuvės kvapus, atbaidyti vabzdžius.
Frankincensu įprasta pasismilkyti — tai ypač mėgsta moterys — ir pirtyse, nes jis gražina ir stangrina odą, gerina plaukus.


Keli klausimai Dofaro slėnio smilkalų rinkėjui...
Dofaro slėnio gyventojai itin saugo ir prižiūri bosvelijas, nes jos jau tūkstančius metų šiems žmonėms ir jų šeimoms teikia pragyvenimą, palaiko dykumos ekosistemą.

Vienas omanietis, pelnantis duoną iš bosvelijų ir jų frankincenso dervos, sutiko atsakyti į kelis mano klausimus. 

L. Kodėl viena jūsų frankincenso derva yra žalia, o kita — skaidri ir šviesi?

M. Žalioji derva, dar vadinama skaistmedžio (Virgin tree) derva, yra unikali. Ją gauname vienintelį kartą, kai pirmą sykį yra nukerpama jauno bosvelijos medelio viršūnė. Kitas savybes lemia aplinka, kurioje medelis auga, oro sąlygos, dirva ir paties augalo genetika.

L. Kada renkate dervą, pavasarį ar rudenį?

M. Dervą renkame vasarą. Šiluma padeda lengviau tekėti medžio syvams.

L. Ar rinkimo laikas turi įtakos dervos kokybei, kvapui, spalvai?

M. Ne. Viskas priklauso nuo aplinkos sąlygų. Renkant kitu metų laiku tiesiog būtų mažas derlius.

L. Kvapu ir išvaizda jūsų frankincenso smilkalų lazdelės labai skiriasi nuo indiškų smilkalų. Kas tai lemia?

M. Dažnai į Indijos smilkalus dedama anglies, kad jie geriau smilktų, o neretai Indijos smilkalai gaminami iš įvairių medienos pudrų, o kvapas išgaunamas eteriniais aliejais. Mūsų smilkaluose nėra nei anglies, nei eterinių aliejų, tai visiškai unikalūs smilkalai pasaulyje.


Kalbėjosi Laimė Kiškūnė,
Kvapų namai, 2012
 

Daugiau apie dervas ir jų poveikį skaitykite straipsniuose "Kvapiosios dervos- šventų medžių ašaros" ir "Dervos ir jų smilkymas".

Nuotraukos Veronikos Gribauskaitės

  • Laukinių augalų
  • 100 % natūralūs ingredientai
  • Raw & Vegan.

Dervos, kurias gamina bosvelijų, mirų medžiai, pušys, eglės, kėniai turi savybių, kurios apsaugo medį nuo infekcijų ir užpuolikų, užgydo jo žaizdas, pagreitina sužalotos žievės gijimą, o taip pat veikia kaip feromonai – siunčia kvapo signalus apdulkinantiems vabzdžiams ir kenkėjus puolantiems vabzdžiams.

Kai kurios frankincenso dervos ir eterinių aliejų savybės:

Kadangi frankincenso derva yra viena seniausiai žmonijos istorijoje naudojamų medžiagų, kuri žinoma kaip panacėja nuo pačių įvairiausių problemų, tai nenuostabu, kad ji žadina ir šiuolaikinių mokslininkų smalsumą. Frankincenso derva nuo seno plačiai naudojama kaip higieninė kramtomoji guma ir prieskonis, arabų ir kitose šalyse su ja gaminami saldumynai.

Kosmetika, oda

Anot mokslininkų, bosvelijų derva teigiamai veikia odos ląsteles t.y. aktyvina sveiką ląstelių augimą ir odos ląstelių atsikūrimą, tad smilkalų medžių dervos gerai tinka pažeistai odai. Tradiciškai buvo naudojama derva, kuri įmaišoma į įvairius tepalus ir balzamus. Dabar tiems tikslams dažniau naudojamas eterinis aliejus.

Frankincenso derva ir jos eterinis aliejus turi nesuskaičiuojamą pritaikymą tiek modernioje, tiek tradicinėje kosmetikoje. Sumaišyta su bičių vašku frankincenso derva nuo senų laikų naudojama nuo pajuodusių paakių ir "maišų" po akimis. Frankincenso dervos ištraukos ir aliejus naudojamas odą atjauninančioms kaukėms ir kremams nuo raukšlių; jis pagerina sausos ir senstančios odos būklę.

Sezonų kaitos problemos

Frankincenso eterinis aliejus yra  tinkamas naudoti, garinti patalpose keičiantis sezonams, žiemą. Tačiau būtina žinoti, kad naudojimas vaikams kiek skiriasi nuo suaugusių - kaip naudoti, ir sąrašą kitų eterinių aliejų, tinkamų naudoti vaikams sezonų kaitos metu, rasite čia. 

Vabzdžiai

Kaip ir bet kokie dūmai (prisiminkime bites ir bitininkus su dūminiais smilkytuvais), dervos smilkymas nepatinka vabzdžiams.

Sąnariai ir raumenys

Frankincenso eteriniai aliejai puikiai tinka masažiniams mišiniams praturtinti tiems, kuriems norisi palepinti raumenis ar sąnarius po fizinių apkrovų, ar esant kitiems nemaloniems pojūčiams, todėl mėgstamas ir sportuojančių, ir pagyvenusių žmonių.  Ypač tam tinka pluoštinių bosvelijų (Boswellia serrata) eterinis aliejus. 

Nuotaika

Kai norisi vidinės ramybės, pasiekti atpalaiduotą proto būklę, frankincensais galima kvėpinti patalpas esant liūdesiui, nerimui ir dvasiniam negatyvumui.

Parfumerija

Dėl savo charakteringo, grakštaus, paslaptingo, liturginio kvapo frankincensas labai mėgstamas kvepalų ingredientas. Jį yra pamėgę tiek klasikinės, tiek nišinės parfumerijos kūrėjai. 

 

Literatūra:

1. Essential oils of frankincense, myrrh and opopanax. Flavour Fragr. J. 18, Baser, KHC., Demirci, B, Dekebo, A, Dagne, E, 2003.

2. Furanosesquiterpenes from Commiphora sphaerorocarpa and related adulterants of true myrrh, Fitoterapia, Dekebo A, Dagne E, Sterner, O., 2002.

3. Flavours and fragrances of plant origin, Non-Wood Forest Products, 1, FAO, Rome. Coppen, J.J.W., 1995.

4. Analgesic effects of myrrh. Nature 379, Dolara, P., Luceri, C., Ghelardini, C., Monserrat, C., Aiolli, S., Luceri, F., Lodovici, M., Menichetti, S., Romanelli, M. N., 1996.

5. Frankincense and Myrrh. Economic Botany 40, Tucker A.O., 1986.

6. A safe, effective, herbal antischistosomal therapy derived from myrrh. Sheir Z, Nasr AA, Massoud A, Salama O, Badra GA, El-Shennawy H, Hassan N, Hammad SM.

Laimė, 2010 gegužė

(C) Kvapų namai

Ši laukelį palikite tuščią

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades