INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Nerafinuotas aliejus: nauda ir veikimo būdai

2023 m. rugpjūtis

„Nerafinuotas aliejus“ – sąvoka, kurią bent kartą išgirsti tikrai teko ir tiems, kurie nesidomi nei maisto gamybos subtilybėmis, nei kosmetika ar sveikatingumu. Tačiau ar gerai žinote, kas iš tiesų yra nerafinuoti aliejai, kokia jų nauda ir galimi panaudojimo būdai?

Kas yra nerafinuoti aliejai?

Vitaminais ir riebalų rūgštimis gausūs nerafinuoti aliejai – tai aliejai, kurie yra chemiškai neapdoroti, dažnai išgaunami šalto spaudimo arba CO2 ekstrakcijos metu. Jie spaudžiami iš maistingomis medžiagomis praturtintų įvairių sėklų ar riešutų, pavyzdžiui, avokadų, sezamo sėklų, saulėgrąžų, graikinių, lazdyno, migdolo riešutų ir kt.

Priklausomai nuo savo žaliavos, kiekvienas kokybiškas aliejus turi gausybę naudingų medžiagų bei savybių: vitaminų, antioksidantų, riebalų rūgščių. Nerafinuotų aliejų panaudojimo spektras itin platus, todėl neretai juos sutinkame pramoninėje kosmetikoje, kūno priežiūros priemonėse ar masažisto kabinete.

Nerafinuoti aliejai idealiai tinka kaip bazė eteriniams aliejams skiesti bei mišiniams su kitais aliejais gaminti. Nors daugelis aliejų yra nepigūs, efektyviam jų panaudojimui ir norimo rezultato pasiekimui užtenka vos kelių lašų.

Kokia nerafinuotų aliejų nauda ir kur jie naudojami?

Natūralūs aliejai, tokie kaip kokosų, alyvuogių, migdolų, odos ir plaukų priežiūroje yra naudojami ištisus šimtmečius. Jie aprūpina odos ląsteles statybinėmis medžiagomis ir natūraliais drėkikliais, subalansuoja odos riebalų išsiskyrimą ir padeda palaikyti drėgmę.

Šiandieninėje kosmetikos pramonėje šie aliejai yra itin vertinami dėl gero suderinamumo su įvairiais odos tipais bei įprastų odos funkcijų netrikdymo. Su nerafinuotų aliejų nauda ir veiksmingumu spėjo susipažinti ir „Kvapų namų“ klientai, ieškantys, kuo galėtų praturtinti savo grožio bei sveikatinimosi rutiną.

  • Dažnai kosmetikoje sutinkamas migdolų aliejus stangrina odą, minkština ir drėkina saulės bei sūraus vandens išblukintus plaukus, gerai nuvalo makiažą ir nedirgina akių, lygina strijų pažeistą odą. Migdolų aliejus yra gausus vitaminų A ir E, riebalų rūgščių, fitosterolių ir mikroelementų. Kadangi yra labai gerai toleruojamas, jis puikiai tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams.
  • Skystuoju Maroko auksu vadinamas argano aliejus tinka spuogų kamuojamos odos priežiūrai, plaukų glotninimui bei maitinimui, odos stangrinimui bei elastingumo atstatymui. Šis aliejus nepamainomas norint pristabdyti odos senėjimą ir apsaugoti odą nuo neigiamo UV poveikio. Ne veltui auksu vadinamas, šis aliejus itin dažnai yra klastojamas, todėl labai svarbu skaityti etiketes ir iš patikimo pardavėjo įsigyti tik gryną aliejų, o ne mišinį.
  • Itin plačiai kosmetikoje naudojamas šaltalankių aliejus ne tik gerina ir skatina odos ląstelių atsinaujinimą, ramina sudirgusią ar pavargusią odą, bet ir tinka pažeistos ir išopėjusios burnos gleivinės priežiūrai. Svarbu žinoti, kad šaltalankių aliejus dažo odą, todėl tiesiogiai ant odos jį reikėtų naudoti sumaišius su kitais aliejais arba kremais.
  • Štai puikiai veido, kūno ar galvos masažams tinka abrikosų aliejus. Dėl savo savybės kurį laiką išlikti odos paviršiuje, šis augalinis aliejus suteikia slydimo masažuotojo rankoms, atpalaiduoja raumenis. Būdamas subtilios tekstūros bei švelnaus kvapo, jis lengvai susigeria ir nepalieka riebios plėvelės. 

Kaip išsirinkti kokybišką aliejų?

Renkantis nerafinuotą aliejų, būtina atkreipti dėmesį kelis aspektus. Pirmiausia, skaitykite produkto etiketę. Joje ieškokite vieno vienintelio ingrediento – norimą efektą užtikrins tik natūralūs, niekaip neskiesti nerafinuoti aliejai. Ne ką mažiau svarbus ir gamybos būdas. Tik šaltai spaustas ar CO2 ekstrakcijos būdu išgautas aliejus pasižymi geriausiomis savo savybėmis.

Antra, pasinaudokite uosle ir rega. Rafinuoti aliejai yra bekvapiai, o nerafinuotiems produktams būdingas riešutų ar sėklų kvapas. Natūralūs pigmentai nerafinuotus aliejus nudažo įvairiausiais atspalviais.

Galiausiai, rinkitės patikimą tiekėją. „Kvapų namuose“ nerafinuotų aliejų kokybę užtikriname nuosavoje laboratorijoje – čia tikriname kiekvieną žaliavų partiją. Taip užtikriname, kad visi mūsų lentynose esantys produktai yra saugūs  naudoti, o jų sudėtyje nėra priemaišų, teršalų, ftalatų ar pesticidų.