INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Burnos higiena – natūraliai ir sveikai

Rūta Daunoravičienė, 2023 m.

Dantų valymas

Ar žinote, kad gamtoje yra toks stebuklas, kaip dantų pasta ir šepetėlis viename? Tai miswak/sewak, Persinės salvadoros medžio šaknis.

Jau tūkstančius metų naudojama Artimuosiuose ir Vidurio rytuose, arabų kraštuose, šio augalo šaknis užtrikrina efektyvią ir nebrangią kasdieninę dantų ir burnos higieną, nes plaušelių skersmuo tinkamas kruopščiam kiekvieno danties nuvalymui, tarsi "vieno danties” šepetėlis, o augale esančios bioaktyvios medžiagos ir tinkamas pH padeda palaikyti sveikas dantenas, sveiką burnos mikrobiotos pusiausvyrą, kuo puikiausiai saugo dantis nuo apnašų ir karieso[1],[2]. Nes dantų priežiūroje svarbiausia – mechaninis apnašų pašalinimas, o dantų pastos vaidmuo tik antraeilis.

Tokie dantų šepetėliai - pačios gamtos dovanota natūrali dantų priežiūros priemonė, kurią naudojant nebereikia nei dantų pastos, nei neperdirbamo plastiko šepetėlių. 

Naudojimas: nuo galo nulupti 0,5cm žievės, nuluptą galą pakramtyti, kad pasišiauštų plaušai ir jais valyti dantis iš visų pusių, taip pat ir tarpdančius. Išsivalius nukirpti panaudotą dalį. Kitą kartą vėl nulupti 0,5 cm žievės ir taip kartoti, kol sunaudosite visą lazdelę.

Miswak šepetėlis tikras keliautojų draugas – beveik neužima vietos, labai patogus naudoti žygiuose, ten kur nėra vandens, ir kai kuprinėje kiekvienas gramas yra svarbus.

Tiems, kurie be dantų pastos burnos higienos neįsivaizduoja, atrinkome puikios sudėties ir kokybės dantų pastas su moliais Argiletz (Prancūzija):

  • ekologiškos;
  • pagamintos iš molių, hidrolatų, eterinių aliejų;
  • moliai yra natūralus mineralų šaltinis dantų emaliui;
  • moliai mikronizuoti ir nebraižo emalio, atitinka standartą; puikiai nuvalo apnašas
  • mažai putoja – netrikdo mikrofloros;
  • natūralūs konservantai iš kerpių;
  • saldiklis iš stevijos;
  • be fluorido;
  • eteriniai aliejai suteikia malonios gaivos, veikia antimikrobiškai ir priešuždegimiškai.

 

Higieninė kramtomoji mastika

Padeda palaikyti gera burnos higieną, mažinti dantų apnašas; naudinga kramtyti sergant opalige[3],[4].

Naudojimas. Mastiką patartina kramtyti kaskart po valgio kaip kramtomąją gumą. Paimti į burną gabalėlį, suvilgyti jį seilėmis, iki šiek tiek suminkštės ir kramtyti. Išspjauti arba nuryti, kai nebejausite skonio, t.y. bioaktyvių medžiagų.

 

Liežuvio valiklis

Liežuvio valiklis pagamintas iš vario, tad yra itin higieniškas, nes varis pasižymi antimikrobinėmis savybėmis.

Liežuvio apnašų nugrandymas padeda palaikyti gerą burnos higieną, rekomenduojamas uždegimų ir parodontozės atvejais, halitozės (blogo burnos kvapo) atvejais[5]. Naudoti kasdien.

 

Burnos skalavimas

Hidrolatais žmonės burną skalauja nuo senų senovės, vos tik išradę alembiką ir išmokę distiliuoti. Tad hidrolatai žinomi kaip vertingi aromaterapiniai burnos skalikliai tiek mažiems vaikams, tiek suaugusiems ir ypač jaučiantiems burnoje diskomfortą. Kodėl?

  • tai distiliuoti vaistažolių vandenys, labai derantys su vandenine burnos gleivinės terpe
  • jų pH silpnai rūgštinis, panašus į burnos ertmės
  • veikia raminamai gleivinę, nes sudėtyje turi nedidelį optimalų kiekį eterinių aliejų; veikia raminamai, valančiai, dezodoruoja, o maža jų koncentracija nedirgina jautrios gleivinės, negadina emalio ir netrikdo mikrobiotos
  • švelnus neįkyrus nekoncentruotas skonis

 

 

Burnos skalavimui praktiškai tinka bet kuris hidrolatas, tačiau kai kurių savybės itin palankiai veikia burnos gleivinę, dantenas; naudojami gryni, skiesti nebūtina.

Išmėginkite ir mūsų kurtą bei iškart pamėgtą Kvapų namų BURNOS SKALAVIMO SKYSTĮ iš 4 hidrolatų - pipirmėčių, mastikos, šaltmėčių ir alksnių; be konservantų, be alkoholio. Tobulas gaivos ir švaros pojūtis, tinka visai šeimai ir net patiems jautriausiems!

Ajurvedinis skalavimas nerafinuotais aliejais (“oil pulling”). Sena gera ajurvedinė procedūra. Tam dažniausiai naudojami kokosų, sezamų aliejai, papildomai galima praturtinti ir lašu eterinio aliejaus ar dar geriau – CO2 ekstrakto. Skalavimui rinkitės:

  • sezamų aliejų, nerafinuotą,
  • kokosų nerafinuotą aliejų;

Parodontozės atvejais juos verta praturtinti Kvapų namų Šaltalankių aliejumi[8] (co2 ekstrakcijos); nimbamedžių aliejus ir labai vertingas, ir labai savito intensyvaus skonio bei kvapo.

Skalavimo aliejumi procedūra: gurkšniu aliejaus ar mišinio skalaukite burną 10min, arba jei galite, - ilgiau; išspjaukite.

Eteriniai aliejai gali būti naudojami specifinėms burnos ertmės problemos, po stomatologinių procedūrų, o jei yra tinkamai praskiesti, - ir kasdieninei burnos higienai.

Gvazdikėlių eterinis aliejus tradiciškai nuo seno žinomas kaip danties skausmo malšintojas: vatos tamponėlį reikia pamirkyti gryname eteriniame aliejuje arba 50% tirpale; tamponėlis turėtų būti kuo tiksliau nukreiptas į karieso pažeistą danties dalį, vengiant patekimo ant dantenų; aplikaciją galima pakartoti po 20 min, vėliau kas 2 val.; nenaudoti ilgiau kaip 1 savaitę. Žinoma, tai tik laikina pagalbos priemonė, būtina kuo greičiau kreiptis į odontologą[9].

Kiti ekstraktai ir eteriniai aliejai, naudingi burnos higienai, dažniausiai skaliklių sudėtyje:

  • gvazdikėlių, 1-5% tirpalai skalavimui esant uždegimų burnos ertmėje[10],
  • ciberžolių, dėl priešuždegiminio, antimikrobinio poveikio, saugo nuo apnašų[11],
  • miros, naudinga uždegimų atvejais[12],
  • ajerų, dėl antimikrobinio poveikio, parodontozės atvejais[13],  
  • mastikos[14],[15],
  • ramunėlių[16],
  • šalavijų, dėl priešuždegiminio, antimikrobinio poveikio
  • pipirmėčių – dėl gaivaus aromato
  • šaltmėčių – dėl gaivaus aromato

Naudojant eterinius aliejus svarbu:

  • nenaudoti grynų ea, kad nedirgintų gleivinės
  • vandenyje ea netirpsta, tad reikia praskiesti aliejumi arba natūraliu emulsikliu SOLUBOL (1 lašas ea : 4 lašai Solubol : 20ml vandens ar hidrolato)

 


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35944735/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33513418/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276949/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30296655/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30218226/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276949/

[7] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-matricaria-recutita-l-flos-first-version_en.pdf

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30674068/

[9] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-syzygium-aromaticum-l-merill-et-l-m-perry-floris-aetheroleum_en.pdf

[10] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-syzygium-aromaticum-l-merill-et-l-m-perry-floris-aetheroleum_en.pdf

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22186854/

[12] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-commiphora-molmol-engler-gummi-resina_en.pdf

[13] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X21001030?via%3Dihub

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276949/

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30296655/

[16] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-matricaria-recutita-l-flos-first-version_en.pdf