INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kaip prižiūrėti odą šaltuoju sezonu?

Apie įsibėgėjusią žiemą praneša ne tik storesni drabužiai ir šventinė muzika – kartu su jais dažniausiai užklumpa sausa ir besišerpetojanti oda. Gera žinia, kad šių žiemos simptomų kentėti visai nebūtina. Atnaujinę savo šaltojo sezono odos priežiūros rutiną ir išmokę kelis paprastus triukus, jų galite išvengti.

 

Kodėl žiemą oda prašosi papildomos pagalbos?

 

Šaltuoju sezonu mūsų oda patiria nuolatinį stresą – žvarbus žiemos oras silpnina už drėgmės sulaikymą atsakingą lipidinį barjerą. Kaip tik dėl to oda dar greičiau ima šalinti drėgmę iš epidermio ir nuolat sausėja. 

 

Šildymo sezonas taip pat nepadeda. Šildomos patalpos dažniausiai yra itin sausos – drėgmės lygis jose nesiekia Lietuvos nacionalinis visuomenės ir sveikatos centro rekomenduojamų 35-60 procentų. Odą vargina ir nuolatinis temperatūrų kontrastas: nuolat laviruojant tarp maloniai šilto vidaus ir žvarbaus lauko, oda papildomai vargsta bandydama adaptuotis prie temperatūrų pokyčio. 

 

Galiausiai, šaltuoju sezonu mėgstame susišildyti karštame duše ar vonioje. Karšta vonia ar dušas kartais gali sukelti tokią pat reakciją kaip nudegimas saulėje – karštas vanduo sutrikdo drėgmės balansą, pašalina natūralius odos aliejus, todėl oda yra tik dar labiau sudirginama. 

 

Veido oda: 3 pagrindinės taisyklės

 

Kol oro sąlygų kontroliuoti negalime, belieka pasirūpinti tuo, kas mūsų valioje – papildomu odos drėkinimu ir tvirtu jos apsauginiu odos sluoksniu.

Žiemą odai reikia gerokai daugiau drėgmės nei vasarą. Šaltuoju sezonu rinkitės kremus, aliejus ar losjonus, kurių sudėtyje rasite odai palankių aliejų. Sviestmedžių, migdolų, graikinių riešutų ar simondsijų aliejai kremų sudėtyje sukurs papildomą barjerą ir neleis drėgmei taip greitai išgaruoti.

Odą žiemą puikiai apsaugo mūsų bestseleris – migdolinis sviestmedžių balzamas, kuris tinka ir kūdikių, ir suaugusiųjų veido odai. Sviestmedis veikia kaip natūralus apsauginis emolientas jautriai odai, todėl saugo nuo išsausėjimų, paraudimų, pleiskanojimų. Šį balzamą ar gryną nerafinuotą sviestmedžių aliejų galite tepti ant odos prieš ilgesnius pasivaikščiojimus šaltyje.

Veido odai šaltuoju sezonu taip pat labai patiks kremai su bičių vašku. Bičių vaškas pasižymi apsauginėmis savybėmis, todėl nedidelis jo kiekis pridengs odą nuo šalčio, karščio bei UV spindulių. Bičių vaškas turi ir antiseptinių galių, kurios saugo patį kremą – taip jam nereikia jokių papildomų konservantų.

Šaltuoju sezonu rekomenduojama atsisakyti aršių, alkoholiu ar sintetiniais kvapikliais prisodrintų priemonių, šveitiklių su grūdeliais. Kasdien laviruojant tarp šiltos ir šaltos temperatūros, oda ir taip turi daug darbo, todėl žiemą geriau jos papildomai neapkrauti ir rinktis natūralias priemones. Pavyzdžiui, užuot rinkęsi kosmetikos produktus su aktyviaisiais ingredientais, prieš miegą veidą tepkite natūraliu simondsijų aliejumi, kuris sustiprina tarpląstelinius odos lipidus ir barjerinę funkciją.

Galiausiai, atkreipkite dėmesį į produktų naudojimo laiką. Drėkinamąjį kremą tepkite likus ne mažiau nei 20 minučių iki išėjimo į lauką. Kitaip kremas nespės įsigerti ir jame esantis vanduo gali imti neigiamai reaguoti su minusine temperatūra ar žvarbiu vėju. Ši taisyklė galioja ir hidrolatams. Juos geriau naudokite dienomis, kai ilgai būnate šildomose patalpose – hidrolatai odai suteiks papildomos drėgmės.

 

Tiek pat rūpesčio nusipelno ir kūno oda

 

Šaltuoju sezonu jau tapo įprasta visą rūpestį nukreipti veido odai – juk kaip tik ji apie dehidrataciją pirmoji praneša šerpetojimusi ar tempimo pojūčiu. Visgi kūno oda mūsų rūpesčio nusipelno taip pat.

Norėdami išvengti odos sausėjimo, nepersistenkite su karštu vandeniu. Kad ir kaip po žvarbios dienos norėtųsi susišildyti duše ar vonioje, karšta vandens temperatūra griauna apsauginį odos barjerą. Ši taisyklė itin aktuali rankų odai – parėję iš šalto lauko, rankas plaukite kūno temperatūros vandeniu.

Kalbant apie drėkinimą, tiek veido, tiek kūno odai galioja tos pačios taisyklės. Oda padėkos už natūraliais aliejais prisodrintus kremus, kūno sviestus ar tiesiog grynus aliejus. Mūsų asortimente rasite net keturis skirtingus migdolų, sviestmedžių ir kupuasù aliejais praturtintus kūno sviestus. Visi jie pamaitins odą, suteiks jai elastingumo, nuramins sudirgimus, šerpetojimus ir džiugiai nuteiks savo kvapais.

Daugiau meilės parodykite ir probleminėms šaltojo sezono vietoms –  plaštakoms, alkūnėms ir kulnams. Dezinfekantų ir dažno plovimo nuvargintą rankų odą pamaitins riebus abrikosų kremas-balzamas – jame savo darbą atlieka nerafinuotas sviestmedžių ir šviežių kokosų aliejus. Itin išsausėjusias alkūnes ir kulnus pirmiausia geriau nušveisti natūraliais kūno šveitikliais, o tada pamaitinti stipriąja artilerija – 100 proc. sviestmedžių aliejumi

 

Svarbi ne tik išorinė priežiūra

 

Nors norėtųsi tikėti, kad keli tinkamai pasirinkti produktai padės išspręsti visas odos problemas, mūsų odai dažniausiai reikia ne tik išorinio drėkinimo. Tiek pat svarbūs yra kasdieniai įpročiai, gyvenimo būdas ir mus supanti aplinka.

Nepamirškite gerti pakankamai vandens. Net jeigu troškulį ir jaučiame gerokai rečiau, šaltuoju sezonu mūsų organizmui vandens reikia tiek pat. 

Patikrinkite drėgmės lygį namuose. Įsibėgėjus šildymo sezonui, namuose drėgmės lygis dažnai nukrenta net iki 20 procentų –  gerai savijautai užtikrinti rekomenduojami bent 35-60 procentų. Papildomai orą drėkinti lengva difuzoriais – kartu galėsite išbandyti ir aromaterapijos malonumus.

Galiausiai, nepamirškite aktyvaus laisvalaikio. Patepkite odą ją apsaugančiu sviestmedžių aliejumi ir net žiemą žygiuokite, bėgiokite ar užsiimkite kitu sportu lauke. Aktyvus laisvalaikis lauke padės suaktyvinti kraujo cirkuliaciją, mažinti stresą, gauti vitamino D, o už tai padėkos ir jūsų oda.