INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Natūrali apsauga nuo erkių eteriniais aliejais

Natūrali apsauga nuo erkių eteriniais aliejais

Irma Vyšniauskienė, aromaterapeutė (Kvapų namai, Lietuvos aromaterapeutų asociacija), lektorė (SMK kolegija), žoliautoja ir žygių su šunimis mėgėja

Įprastai erkės aktyviausios gamtai bundant, kovo – balandžio mėnesiais, kai būna išalkusios po žiemos, ir rudenį, kai turi prisimaitinti prieš šaltąjį sezoną. Deja, klimatui šylant, šių gyvių tenka saugotis ištisus metus. Šiemet tikros žiemos beveik neturėjome, o tai reiškia erkių puotą šį sezoną... Taigi kovai su jomis reikės pasitelkti visas amunicijos priemones. Šunų augintojų grupės internete šiuo metu mirga nuo įrašų apie dešimtis erkių gyvūnų kailyje... Aš gamtoje praleidžiu labai daug laiko: visą vasarą žoliauju pievose, keliaujam su šunimis į žygius ir kt. Kadangi erkių tema man itin opi, jau kelerius metus ieškau informacijos, kaip nuo jų gintis efektyviai, o kartu ir patiriant kuo mažiau žalos sveikatai (klausimas nelengvas!).

Lietuvoje pavojingiausios, t. y. labiausiai paplitusios, ir infekcines ligas perneša miškinės (Ixodes ricinus), pievinės (Dermacentor reticulatus) ir taiginės erkės. Žmonėms reikia saugotis jų visų, o šunims didžiausią grėsmę kelia pievinės erkės (daugiausia jų pievose, kur nenupjauta žolė; jos didelės, nemalonios išvaizdos, bet lengviau surandamos). Bėda dar ir ta, kad saugotis reikia ne tik subrendusių erkių, bet ir jų lervų bei nimfų, o pastarąsias pastebėti labai sunku... Kartais erkių pernešama liga žmonės suserga nė nežinodami apie įsisiurbimą.

Su erkėmis kovoti sudėtinga, nes tai voragyviai, jų jutimo sistema visai kitokia nei vabzdžių: jos turi specialų Halerio organą, kuris padeda pajusti artėjančio žmogaus ar gyvūno išskiriamą šilumą, CO2, prakaitą, amoniaką (pavojinga net pritūpti gamtoje), chemines medžiagas ore, judėjimą. Erkės laikosi ant žolės stiebelių, lapų, šakelių, budi ir laukia, kol praeis koks nors iškylautojas ar gauruotas keturkojis, ir prikimba.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) svetainėje galite rasti informacijos apie erkių paplitimą, pernešamas ligas ir apsaugą.

Oficialiai preparatais nuo erkių gali būti vadinami tik registruoti biocidai – repelentai. Lietuvoje natūralių registruotų repelentų nuo erkių nėra (2020 m. gegužės mėn. duomenys), vis dėlto pasaulyje atliekama nemažai eterinių aliejų repelentinių savybių tyrimų, ir čia pateiksiu jų apžvalgą (nuorodos į tyrimus straipsnio pabaigoje).

Svarbu: neteigiame, kad eteriniai aliejai 100 % apsaugos nuo erkių, tačiau kai kuriuos jų galime pasitelkti papildomai – juk efektyviausia derinti įvairius metodus.

BAZINIAI ALIEJAI

  • Nimbamedžių aliejus (angl. neem oil; veiklioji medžiaga – azadirachtinas, veikia kraujasiurbių hormonų sistemą)
  • Kokosų aliejus (veikia riebiosios rūgštys – laurinė, kaprio, kaprilo)

ETERINIAI ALIEJAI

Šias priemones keliaudami į gamtą galite išbandyti kaip papildomas. Net ir panaudojus apsauginius purškalus, labai svarbu grįžus kruopščiai apžiūrėti save, vaikus ir augintinius. Žygiuose rekomenduojama dėvėti šviesius drabužius, būti ypač atsargiems šiltu ir drėgnu oru.

Kaip naudoti aromaterapines priemones?

SUAUGUSIESIEMS IR VAIKAMS

Grynu nimbamedžių arba kokosų aliejumi (dar geriau sumaišyti juos lygiomis dalimis) tepkite atviras odos vietas, plaukus. Papildomai galite įmaišyti eterinių aliejų (iki 3 %): norint tepti ant odos, saugiausia rinktis pelargonijų, imbierinių citrinžolių arba vetiverijų. Recepto pavyzdys: 15 ml kokosų aliejaus + 15 ml nimbamedžių aliejaus + 20 lašų imbierinių citrinžolių eterinio aliejaus. Jei į tepalą įmaišysite gvazdikėlių, raudonėlių ar timolio tipo čiobrelių eterinių aliejų, jį naudokite tik ant drabužių arba plaukų. Saugokite akis, ypač, kad vaikai neprisitrintų.

ŠUNIMS

Iš trejų metų praktikos – šunims vienas veiksmingiausių yra nimbamedžių aliejus. Naudokite jį santykiu 1:10 su kitu augaliniu aliejumi (geriausia kokosų), papildomai galite įlašinti pelargonijų, imbierinių citrinžolių, vetiverijų eterinių aliejų (1–2 %). Pvz., 5 ml nimbamedžių + 50 ml kokosų aliejaus + 20 lašų pelargonijų eterinio aliejaus.Tepkite augintinio kojas, papilvę, kaklą, venkite srities aplink nosį ir akis. Gvazdikėlių, cinamonų, raudonėlių ir timolio tipo čiobrelių eteriniai aliejai šunims yra per intensyvūs ir nerekomenduojami.

Kvapų namuose turime jau paruošto Iškylautojų balzamo su nimbamedžių, kokosų aliejais ir nedideliu kiekiu vetiverijų eterinio aliejaus. Jis tinkamas suaugusiems, vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, galima naudoti ir šunims.

KATĖMS

Eteriniai aliejai katėms netinka, bet jas galima patepti kokosų aliejumi, papurkšti pelargonijų arba imbierinių citrinžolių hidrolatais. Stebėkite reakcijas, mat katės vis laižo savo kailį.

Jei erkė visgi įsisiurbė, jokiu būdu nenaudokite internete paplitusio būdo užpilti ant tos vietos eterinio aliejaus – taip, erkė pati išlįs, bet tokiu būdu tik padidinsite tikimybę užsikrėsti infekcine liga, nes palikdama auką erkė išskirs pavojingas medžiagas. Ištraukite ją specialiu įrankiu ar sukamuoju judesiu, sunaikinkite, o pažeistą vietą dezinfekuokite. Jei neturite dezinfekcinės priemonės, naudokite antimikrobinius eterinius aliejus. Remiantis V. A. Worwood, tokiu atveju pažeistą vietą geriau patepti bet kuriuo turimu eteriniu aliejumi nei jokiu. Saugių žygių gamtoje!

Literatūra:

http://www.ulac.lt/lt/erkes

http://npic.orst.edu/factsheets/neemgen.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17103083

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26852009

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28370810

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145915/

https://www.nature.com/articles/s41598-018-32373-7

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28645519

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31578646

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16360943

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16892632

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23025188

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23528036

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28278656

Dr. D. Janeš, Dr. N. Kočevar Glavač „Modern Cosmetics“ (2020)

V. A. Worwood „Aromaterapija vaikams“ (2017)