INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Peroksidai ir aromaterapija. Ar girdėjote apie pavojus?

Ar jums yra buvę taip, kad, atsukus eterinio aliejaus buteliuką ir tikintis malonaus kvapo, į nosį trenkia kažkoks keistas, rūgštus ar aštrus kvapas?

Kodėl taip atsitinka?

Deja, bet eteriniai aliejai sensta – jie oksiduojasi, reaguodami su deguonimi, t.y. juose susidaro peroksidai.

Kaip atskirti?

Oksiduoti aliejai pasižymi pakitusiu kvapu (gali įgauti nemalonų, rūgštų kvapą), gali tapti tamsesni arba drumstesni, gali tapti tirštesni ir sunkiau garuoti.

Kur bėda?

  • Prarastos savybės - dėl peroksidų sumažėja aromaterapinis efektyvumas - kai kurie veiklieji junginiai susiskaido ir yra prarandami, dėl to aliejus tampa mažiau veiksmingas.
  • Odos ir kvėpavimo takų dirginimas - oksiduoti aliejai gali sutrikdyti odos barjerą, sukeldami odos paraudimą ar net alerginę reakciją, gali dirginti kvėpavimo takus. Ypač tam jautrūs yra vaikai.
  • Toksinis poveikis - nors rizika apsinuodyti per odą ar įkvepiant yra gana maža, visgi geriausia vengti peroksidų turinčių aliejų. Kai kurie peroksidai gali būti toksiški, jei į organizmą jų patenka dideliais kiekiais.

Turbūt visiems jau žinoma, bet primename: kad oksidacija vyktų kuo lėčiau, laikykite eterinius aliejus sandariai užsuktuose buteliukuose tamsiose, vėsiose vietose (tiesioginiai saulės spinduliai ir šiluma gali pagreitinti oksidaciją). Tikrinkite, ar nesibaigė galiojimo laikas. Oksidacija pagreitėja, kuomet buteliuke jau yra likę nedaug aliejaus, yra daugiau oro.

Būkite saugūs su Kvapų namų aromaterapiniais produktais! Daugumą eterinių aliejų įsigyjame tiesiai iš patyrusių augintojų-distiliuotojų, tikrų savo amato meistrų, tad mūsų aliejai ne tik švarūs, bet ir švieži, pasižymi puikia kvapo kokybe.