INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Aromaterapija žiemą: kokius eterinius aliejus rinktis ir kaip juos naudoti?

Aromaterapija žiemą: kokius eterinius aliejus rinktis ir kaip juos naudoti?

Žiemą žmogaus organizmas patiria daug iššūkių: trūksta saulės šviesos, žalumos, šilumos, darganotas oras ir šaltis neigiamai veikia odą, susilpnėja imunitetas. Laimei, turime aromaterapiją – natūralią priemonę, kuri gali padėti kūnui žiemos sezonu jaustis komfortabiliai ir žvaliai.

Kaip kvapai veikia kūną?

Eteriniai aliejai – iš augalų lapų, vaisių, žiedų, medienos, šaknų ar žievės išgaunamos aromatinės substancijos, pasižyminčios ne tik kvapniomis, bet ir organizmo veiklą žadinančiomis savybėmis. Jie yra ne tik malonūs, bet ir fiziologiškai naudingi kūnui.

Pirmiausia, jie veikia žmogaus nervinę sistemą. Kadangi uoslė – viena iš jautriausių kūno pojūčių, pajustas aromatas akimirksniu stimuliuoja galvos smegenų veiklą ir teigiamai veikia savijautą. Maloniais aromatais galime pagerinti nuotaiką, sumažinti nerimą, atsipalaiduoti ar net įsikvėpti motyvacijos. Taip pat uodžiant eterinius aliejus teigiamai veikiamos kvėpavimo takų funkcijos, o tai ypač aktualu žiemos sezonu.

Eteriniai aliejai taip pat patenka į kraujotaką ir endokrininę sistemą. Tai vyksta eterinius aliejus ne tik uodžiant, bet ir tepant ant odos. Augalų ekstraktuose, iš kurių jie ir gaminami, yra vitaminų, antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų. Taigi, dauguma eterinių aliejų pasižymi sveikatinančiomis, raminamosiomis, maitinamosiomis ir drėkinamosiomis savybėmis. Kadangi eteriniai aliejai suaktyvina kraujotaką ir endokrininę sistemą, kurios yra atsakingos už daugelį organizmo funkcijų, galima tikėtis teigiamos įtakos stiprinant imunitetą,  rūpinantis oda, raumenimis ir sausgyslėmis bei jau minėta emocine savijauta.

Kokius eterinius aliejus rinktis?

Gamta mus apdovanoja augalų gausa, o su ja – ir skirtingomis eterinių aliejų veikliosiomis medžiagomis. Dėl šios priežasties juos rekomenduojame rinktis tikslingai, pasidomėjus jų naudingomis savybėmis. Žiemos sezonu pastebime kelis pagrindinius tikslus, kuriems ir paruošėme eterinių aliejų rekomendacijų sąrašą.

Kovoti su virusais ir išvalyti namų orą geriausia su antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčiais gvazdikėlių, čiobrelių, cinamono, eukaliptų, rozmarinų ir arbatmedžių eteriniais aliejais arba jau pagamintais Kvapų namų mišiniais, tarp kurių – MIKROBŲ MUŠYKLĖ, GINANČIOJI JĖGA.

Nuotaikai gerinti, nerimui malšinti ir vidinei harmonijai sugrąžinti rinkitės šviesius ir gaivius sėklučių, liepų žiedų, apelsinų, bergamočių, levandų eterinius aliejus ir aromaterapinius mišinius MOTYVACIJA, HARMONIJA ir SAULĖTI CITRUSAI.

Odą maitinti, drėkinti, gerinti jos bendrą sveikatą padės citrinų, greipfrutų, kiparisų eteriniai aliejai ir jau paruošti aromaterapiniai odos produktai, pavyzdžiui, rankų ir kūno kremas LEVANDA.

Fizinėms jėgoms atstatyti, raumenims ir sausgyslėms atpalaiduoti rinkitės laurų lapų, šlamučių, eukaliptų, pipirmėčių, rozmarinų eterinius aliejus, arnikos ekstraktą arba jau paruoštus GINANČIOJI JĖGA ir EUKALIPTŲ GIRAITĖ aromaterapinius mišinius.

Kaip naudoti eterinius aliejus?

Eteriniai aliejai turi įvairių naudojimo būdų, tad galite išsirinkti tokį, kuris jums atrodo lengviausias ir patogiausias.

  • Garinimas. Keletą lašų pasirinkto eterinio aliejaus lašinkite į garintuvą ir garinkite trumpomis 10–30 min. sesijomis kelis kartus per dieną.
  • Sausos inhaliacijos. Joms geriausia naudoti uostuką ir, esant poreikiui, vis įkvėpti. Kelis lašus mylimo aliejaus užlašinkite ant servetėlės, pižamos, palto rankovės ar šaliko.
  • Aromaterapinė vonia. 5–8 lašus pasirinkto eterinio aliejaus atskieskite su grietinėle, medumi ar kokybišku baziniu aliejumi ir gautą mišinį supilkite į šiltą vonios vandenį. Pasimėgaukite ritualu bent 15–20 minučių.
  • Aromaterapiniai kremai ir aliejai. Daugumos eterinių aliejų NEGALIMA tepti tiesiogiai ant odos. Saugiausia juos naudoti skiedžiant baziniame simondsijų, kokosų, avokadų, alyvuogių kauliukų, migdolų ar kitame jūsų mėgstamame aliejuje. Jei mišinį gaminate patys, rekomenduojame pasinaudoti eterinių aliejų skaičiuokle. O jei patys gaminti dar nedrįstate, kviečiame išmėginti mūsų paruoštus masažui ar odos priežiūrai sukurtus aliejų mišinius ir kremus.
  • Rankų prausiklio pastiprinimas. Į 50 ml skysto muilo įlašinkite 10 lašų odos nedirginančio eterinio aliejaus. Tokį prausiklį galite naudoti kasdien, juo taip pat dezinfekuoti namų paviršius.
  • Grindų plovimas. Į vandenį, kuriuo plausite grindis, įlašinkite 3–5 lašus eglių, kadagių ar čiobrelių eterinio aliejaus ir išmaišykite. Eterinių aliejų molekulės išsiskleis ne tik ant žemės, bet ir pasklis ore.

Ką svarbu žinoti?

Priešingai nei sintetiniai kvapai, natūralūs eteriniai aliejai sukuria biologiškai palaikančią aplinką ir turi teigiamos įtakos kūnui. Tačiau ji bus jaučiama tik tuo atveju, jei naudosite 100 % natūralius, kokybiškus ir laboratoriniais tyrimais patvirtintus eterinius aliejus.

Kvapų namai – vienintelė aromaterapijos ir šviežios kosmetikos įmonė Lietuvoje, turinti savo kokybės laboratoriją. Moderni įranga mums leidžia atlikti eterinių aliejų sudėties analizę ir užtikrinti, kad mūsų produktuose niekada nebus sintetinių pakaitalų, ftalatų, pesticidų ir kitų žmogaus sveikatai žalingų teršalų.