INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kaip kvapais kurti jaukią šventišką atmosferą?

2023 m. gruodis

Rūta Daunoravičienė, visuomenės sveikatos specialistė, KVAPŲ NAMŲ laboratorijos vadovė

Jokia kita pojūčių sistema nepažadina emocijų taip stipriai, kaip uoslė. Lakios kvapų molekulės paveikia uoslės receptorius nosyje, ir informacija žaibiškai pasiekia smegenų centrus, atsakingus už kvapų analizę, emocijas ir atmintį.

Išmintingai pasirinktais kvapais galime modeliuoti nuotaiką, nusiraminti, pagerinti dėmesingumą ir treniruoti atmintį. O pasitelkę bioaktyvias vaistinių aromatinių augalų molekules – eterinius aliejus – dar ir sustiprinsime organizmo atsparumą, mažiau sirgsime, lengviau susidorosime su stresu.

Išblaškyti niūrią nuotaiką, dienos įtampas ir nerimą bei įpūsti jaukumo padeda simpatinę nervų sistemą atpalaiduojantys aromatinių vaistažolių eteriniai aliejai. Jūs nustebsite, kokie galingi augalų kvapai! Net jei sąmoningai neužfiksuojame patalpų aromato, jis lieka „įrašytas“ pasąmonėje. Štai kodėl kartais net negalime paaiškinti, kodėl vienoje ar kitoje vietoje jaučiamės gerai ir mielai sugrįžtame, o kitur – atvirkščiai.

Aromatinių vaistažolių eteriniai aliejai apsupa mus biogeninėmis Gamtos molekulėmis ir, skirtingai nuo sintetinių kvapų, padeda susikurti biologiškai palankią antistresinę raminančią aplinką. Tai ypatingai aktualu miestiečiams, o dar labiau – vaikams.

Kuriuos eterinius aliejus pasirinkti žiemos šventėms?

„Parsineškite“ miško į namus, nekirsdami eglutės – naudokite eglių, pušų ar kėnių eterinius aliejus; arba spygliuočiais besibadančius mūsų naujus šventinius interjero kvepalus „SPRUCE“.

Šilumos ir geros nuotaikos žiežirbų įskels prieskonių kvapai. Žiemos sezonui susikurkite savo autorinius namų kvapus iš kardamonų, imbierų, laurų, muskatų eterinių aliejų lašų; šie šilti prieskonių kvapai labai dera su įvairiais citrusų eteriniais aliejais, tik įjunkite fantaziją! Arba galite išmėginti mūsų šventinius natūralius riboto leidimo namų kvepalaus „SPICE“.

Adventui ir Kūčių vakarui tauraus susikaupimo dvasiai sustiprinti rinkitės frankincenso (ladano), miros, santalo eterinius aliejus, tikrus smilkalus ar interjero kvepalus „SACRA“. Jie tiks susikaupimui, meditacijai, dvasinei transformacijai ir ramiam laukimui.

Kaip kvėpinti? Kartas nuo karto papurkškite arba užlašinkite lašų ant kalėdinių vainikų, kankorėžių pot-pourri, dekoracijų iš veltinio (nenaudokite eterinių aliejų ant sintetinių paviršių).

Sintetiniai kvapai – nesveika

Evoliucijos eigoje 200 tūkst. metų žmogų supo natūralūs Gamtos, augalų kvapai. O su sintetinėmis medžiagomis gyvename tik apie 150 metų, ir tai tampa rimtu iššūkiu mūsų sveikatai. Nuolatinis kontaktas su svetimomis sintetinėmis molekulėmis, plastikais ir ftalatais trikdo mūsų psichiką, hormonų veiklą, gali sukelti nevaisingumą, persileidimą, apsigimimus, ankstyvą brendimą, svorio augimą, neurologinius sutrikimus ar vėžį.  ES valdininkų koridoriuose vyksta arši kova su chemikalų pramoninkais dėl šių medžiagų uždraudimo.

Svarbu:

  • Laikykitės principo „mažiau yra sveikiau“: kvapus naudokite saikingai, kvapas patalpoje turi būti vos juntamas; visuomet pradėkite nuo kelių lašų, ar kelių purkštelėjimų; įvertinkite, ar kvapai tinka visiems namiškiams.
  • Venkite naudoti sintetinius kvėpiklius ir kvepalus šalia nėščiųjų, vaikų ir augintinių.
  • Venkite ilgos tvermės kvepalų, paliekančių kvapo „šleifą“; šią savybę suteikiančios medžiagos – sintetiniai muskusai ir ftalatai – priskiriami prie pavojingų endokrininei sistemai.
  • Venkite nepertraukiamo veikimo kvėpiklių, pvz., kvapų su lazdelėmis – jie kelia lėtinį stresą ir verčia dirbti jūsų kepenis ir inkstus didesniu krūviu – juk reikia iš kraujo šalinti nuolat įkvepiamas svetimas chemines medžiagas! (Taip taip, viskas, ką įkvepiame į plaučius, patenka ir į kraują!)
  • Jei vaikai ar augintiniai suirzę – gal „kalti“ jūsų ar namų kvepalai? Stebėkite, klauskite. Šiuo atveju galioja veto teisė: jei kažkam kvapas ne(pa)tinka, geriau jo atsisakyti.
  • Sveikame patalpos ore turi būti pakankamai deguonies, tad būtinai vėdinkite patalpas plačiai atvėrę langus bent 2 kartus per dieną.