INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Natūralus organizmo stiprinimas: aromaterapija ir sveika gyvensena

2023 m. rugsėjis

Nors imuninė sistema svarbų vaidmenį atlieka ištisus metus, didžiausią dėmesį, paprastai, jai pradedame skirti rudeniop. Kaip tik tada imunitetas susilpnėja, o organizmas tampa pažeidžiamesnis įvairiems virusams bei ligoms. Visgi, kad organizmo atsparumas veiktų be priekaištų, juo būtina rūpintis visus metus. Prie geresnio fizinio atsparumo prisidėti gali ir natūrali aromaterapija. 

Kaip organizmo atsparumą padidinti pasitelkiant aromaterapiją?

Natūralūs eteriniai aliejai ne tik maloniai kvepia – jie pasižymi plačiu naudingų savybių spektru. Priešingai nei sintetiniai kvapai, natūralūs eteriniai aliejai sukuria raminančią ir biologiškai palaikančią aplinką, mažina stresą, ramina, pakelia nuotaiką, o tai dažnai reiškia ir stipresnį imunitetą. Tokia raminanti, buvimą gamtoje imituojanti aplinka itin aktuali didesniuose miestuose gyvenantiems ir „betoninėse džiunglėse“ dirbantiems žmonėms, o ypač – besiformuojančiai vaikų psichikai. 

Ne ką mažiau imunitetui svarbios ir priešuždegiminės bei antimikrobinės eterinių aliejų savybės. Vaistinių augalų eterinių aliejų molekulės pagerina kvėpuojamo oro kokybę, sumažina mikrobų (bakterijų, virusų, grybelių, pelėsių) kiekį ore ar kvėpavimo takuose, stiprina organizmo atsparumą. Kaip tik todėl aromaterapija itin rekomenduojama vėstant orams, kai imunitetas ima silpti.  

Didžiausią poveikį organizmo atsparumo stiprinimui turi eteriniai aliejai, kurie pasižymi antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis: gvazdikėlių, čiobrelių, cinamono, eukalipto, rozmarinų, arbatmedžio bei pušų eteriniai aliejai. Naudojant šių eterinių aliejų mišinius, organizmas pasisavina dar daugiau naudingų jų savybių, todėl Kvapų namuose organizmo stiprinimui itin populiarūs mišiniai Vaikų mikrobų baidyklė, Mikrobų mušyklė ir Ginančioji jėga.

Kaip naudoti eterinius aliejus?

Vienas veiksmingiausių, maloniausių ir lengviausiai prieinamų būdų naudoti eterinius aliejus ar jų mišinius – juos įkvėpti. O tą padaryti galima net keliais skirtingais būdais. 

  • Garinimas. Keletą lašų pasirinkto eterinio aliejaus užlašinkite ant garintuvo (difuzoriaus) ir garinkite trumpomis 10–30 min. sesijomis kelis kartus per dieną. Tokiu būdu eteriniai aliejai pasklis švelniai kvėpindami ir valydami orą.
  • Sausos inhaliacijos. Kadangi eterinių aliejų tiesiai iš buteliuko uosti negalima, geriausia su savimi turėti uostuką ir, esant poreikiui, vis įkvėpti. Kelis lašus mėgiamo aliejaus taip pat galite užlašinti ant servetėlės, palto rankovės ar šaliko. Sausos inhaliacijos ypač naudingos peršalimų sezono metu einant į gausesnių susibūrimų vietas: darbą, darželį, mokyklas ar įvairius renginius.
  • Aromaterapinė vonia. Kadangi eteriniai aliejai vandenyje netirpsta, prieš juos lašinant į vonią, 5–8 lašus mėgiamo eterinio aliejaus (voniai ruošti geriausiai tinka levandų, švitrūnų, didramunių, kraujažolių eteriniai aliejai) atskieskite su eterinių aliejų emulsikliu „Solubol“, grietinėle ar medumi. Jei šių produktų neturite, į dubenėlį įberkite 2 šaukštus druskos ir į ją įlašinkite 10–12 lašų eterinio aliejaus. Pasiruošus tokią vonią, joje reikia pagulėti 15–20 minučių.
  • Rankų prausiklio pastiprinimas. Į 50 ml skysto muilo įlašinkite 10 lašų odos nedirginančio eterinio aliejaus. Tokį prausiklį galite naudoti kasdien, juo taip pat dezinfekuojant namų paviršius.
  • Grindų plovimas. Į vandenį, kuriuo plausite grindis, įlašinkite 3–5 lašus eterinio aliejaus (eglių, čiobrelių, kadagių ar kt.), išmaišykite. Taip eterinių aliejų molekulės pasklis ir ore.

Kaip dar stiprinti imunitetą?

Svarbu nepamirši, kad nors ir labai naudinga, tačiau aromaterapija – tik papildoma priemonė imuniteto atsparumui didinti. Sveiką ir stiprią imuninę sistemą geriausiai palaiko kasdieniai įpročiai. 

  • Buvimas gamtoje. Leidžiant laiką gamtos apsuptyje, suaktyvėja ląstelių ir audinių aprūpinimas deguonimi, gerėja nervų sistemos veikla, mažėja stresas, o kartu stiprėja ir imunitetas, jo gebėjimas kautis su į organizmą patenkančiomis bakterijomis bei virusais.
  • Visavertė mityba. Kad organizmas gautų visų reikiamų maistinių medžiagų, svarbu subalansuota mityba. Taip pat į kasdienį mitybos racioną, ypač peršalimo sezono metu, rekomenduojama įtraukti ciberžolės, citrinų bei cinamono: cinamonas ir ciberžolė pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, o citrina – gausus vitamino C, turinčio antimikrobinių savybių, šaltinis.
  • Kokybiškas miegas. Gilus poilsis – labai svarbi žmogaus imuninės sistemos dalis. Miegant organizme išsiskiria tam tikros cheminės medžiagos, svarbios imuninei sistemai kovojant su infekcijomis ir uždegimais. Jei kokybiško miego trūksta, organizmas blogiau susitvarko su stresu ir dažniau serga peršalimo, virusinėmis ar kitomis infekcinėmis ligomis.