INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Hidrolatai - Augalo dovana jautriai odai

Straipsnis atnaujintas 2024 m. balandžio 15d.

Kas yra hidrolatas ir kaip jis išgaunamas? 

Hidrolatas – vandeninis aromatinių vaistažolių ekstraktas, išgaunamas distiliavimo vandeniu ir/ar vandens garais būdu. Gal būti distiliuojamas iš bet kokių augalo dalių – žiedų, lapų, sėklų, medienos, šaknų, sakų. Priklausomai nuo žaliavos - materia medica, materia prima - hidrolatas pasižymi vienokiomis ar kitokiomis kosmetinėmis ir, žinoma, fitoaromaterapinėmis savybėmis.

Mėgstame sakyti, kad augalų distiliavimo procesui reikia labai nedaug – tik sukurti palankias sąlygas, o visa kita vyksta savaime, kaip būdinga Gamtai. Taigi procesas yra lėtas (trunkantis valandų valandas!), meditatyvus ir kvapus. Augalai sukraunami į distiliavimo indą - alembiką, užpilami vandeniu, lėtai kaitinami, kol sandariai uždarytame inde ima formuotis kvapnūs, aromatinių lakiųjų junginių prisisotinę garai. Nukeliavę iki vėsinimo indo garai kondensuojasi, ir išvarva pavirtę hidrolatu su paviršiuje atsiskyrusiu eteriniu aliejumi. 

Iš pažiūros gali pasirodyti, kad visos naudingos medžiagos turėtų pasilikti augalo eteriniame aliejuje, bet taip nėra. Hidrolate lieka vandenyje tirpstančių bioaktyvių junginių, eterinio aliejus komponentų, pasižyminčių antioksidacinėmis, raminamosiomis, uždegimą moduliuojančiomis savybėmis. Dėl nedidelės koncentracijos (0,01-0,1%), hidrolatai yra subtilaus neįkyraus kvapo ir pasižymi puikiomis aromaterapinėmis savybėmis, ir svarbiausia - yra švelni bei saugi eterinių aliejų alternatyva naujagimiams, kūdikikiams, nėščiosioms, senoliams, ligoniams ir kitiems jautruoliams (tiesa, saugūs su sąlyga, jei yra švarūs, t.y. be mikrobinių ir cheminių teršalų! žinoma, tik tokius ir siūlome Kvapų namuose)

Distiliuojant hidrolatus labai svarbu laikytis itin griežtų higienos taisyklių visuose žingsniuose - nuo augalų rinkimo iki distiliato laikymo ir fasavimo, kad šie vandeniniai ekstraktai neužsiterštų mikrobais. Tikri hidrolatai turėtų būti nekonservuoti, nespirituoti ir švarūs, t.y. juose neturėtų būti jokių priemaišų ar teršalų - ftalatų, bisfenolių, pesticidų etc. Antraip kasdien naudojant nekokybišką produktą, galima susilaukti daugiau problemų negu naudos. Pesticidai gali patekti į hidrolatą iš užterštų augalų; bisfenoliai, ftalatai - iš plastiko šiukšlių, maišų, indų; mikrobai - nuo nešvarių augalų, rankų, paviršių, talpų. Visgi, kaip rodo mūsų patirtis, rasti švarų hidrolatą šiais visuotinės taršos laikais yra sudėtinga. O kosmetikos ingredientų tiekėjai hidrolatus dažniausiai siūlo sugadintus konservantais - juk taip paprasčiau. 

Hidrolatai - jautrios odos gelbėtojai

Naudojantys tik natūralią kosmetiką pritaria, kad hidrolatas – svarbi ir labai efektyvi odos priežiūros priemonė. Natūraliais bioaktyviais komponentais turtingas vanduo naudojamas kaip tonikas, drėkiklis ar atgaivinanti dulksna. Jis ramina probleminės, atopinės odos būkles, dažniausiai purškiamas prieš tepant kremą ar aliejų.

Kita itin svarbi savybė – tinkamumas jautriai odai.

Hidrolatai yra puiki priemonė naujagimių, kūdikių odos priežiūrai, nėščiosioms, odos jautrumą ar alergijas turintiems žmonėms. Be to, daugumos augalų vandenų pH artimas natūraliam odos ir gleivinių pH (3,5–6,5). Vadinasi, jie tinkami ir išoriniam odos naudojimui, ir burnos gaivinimui, skalavimui, kai yra atopinės odos būklės požymiai, bėrimai, paraudimai; intymių vietų gleivinių prausimui ir priežiūrai.

Hidrolatai vis dažniau naudojami ir kokybiškos kosmetikos gamybai. KVAPŲ NAMUOSE hidrolatus naudojame vietoje vandens VISŲ kremų, emulsijų, šampūnų, miego dulksnų gamyboje. Taip kiekvienas produktas papildomai praturtinamas vertingomis savybėmis ir subtiliu, natūraliu aromatu. Dėl tol mūsų kosmetika negali konkuruoti kainomis su pigia masine produkcija, kurios 80-90% tūrio sudaro paprasčiausias vanduo.

Kuo ypatingi KVAPŲ NAMŲ hidrolatai?

  • Lietuvoje augančių vaistažolių hidrolatus distiliuojame Kvapų namuose. Augalus renkame pačios arba perkame iš vietinių ekologiškų ūkių; distiliuojame beržų pumpurus, kalnapušes, pipirmėtes, šaltmėtes, vingiorykštes, kraujažoles ir kitas lietuviškos Gamtos dovanas.
  • Turime daug patirties - hidrolatus distiliuojame nuo pat įsikūrimo ištakų, 2007-ųjų metų, kai buvome šios srities pionieriai Lietuvoje, rengėme distiliavimo stovyklas, ir išmokėme šio meno daugybę gerų žmonių. 
  • Be savo gamybos lietuviškų hidrolatų, Kvapų namuose siūlome ir užsienietiškų, kuriuos atsivežame iš savo ilgamečių partnerių patyrusių distiliuotojų Prancūzijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje ir kt. Šiuos hidrolatus tik išpilstome į 100ml butelius. Tai populiarieji Rožių, Laukinių levandų, Frankincenso, Italinių šlamučių, bei kiti.
  • Kiekvieną hidrolatų partiją tikriname savo mikrobiologijos laboratorijoje, nesvarbu ar tai pačių distiliuotas, ar atsivežtas iš užsienio distiliuotojų hidrolatas. Kartu pas save atliekame ir cheminę analizę DC-MS metodu, nustatome pH, ir tyrimų protokolus stengiamės patalpinti į tinklapį. Kaip rodo patirtis, tiekėjų dokumentuose nurodyti kokybiniai duomenys dažnai neatitinka realybės, todėl remiamės savo pačių tyrimų duomenimis ir dirbame vos su keliais patikimais distiliuotojais. Tik taip galime tesėti savo pažadą siūlyti tik geriausios kokybės švarius aromaterapijos ir aromaterapinės kosmetikos produktus.
  • Esame vienintelė aromaterapijos įmonė Baltijos šalyse (ir gal dar plačiau), turinti savo specializuotą laboratoriją, dedikuotą aromatinių žaliavų ir kvapiųjų produktų tyrimams ir užtikriname REALIĄ kokybę.

 

 

Kam naudojami hidrolatai?

Hidrolatai turi įvairių savybių, tad juos galite:

  • naudoti kaip toniką ir purkšti ant odos prieš tepant aliejų, serumą ar kremą;
  • purkšti kaip dulksną ar drėkiklį (mažina sausumo pojūtį kondicionuojamose, sausose oro patalpose; atgaivina karštą vasaros dieną);
  • purkšti ant probleminių odos vietų (ramina niežulį, mažina uždegimą, tinka po nudegimo saulėje);
  • prausti veidą (ypač, kai veido oda jautri vandentiekio vandeniui);
  • purkšti ant odos ar patalų siekiant aromaterapinio poveikio (tinka kūdikiams, vaikams, senoliams, sergantiems);
  • naudoti burnos skalavimui (mastikos hidrolatas);
  • purkšti arba daryti sėdimąsias voneles intymių vietų sudirgimams, raminimui;
  • naudoti ultragarsiniuose difuzoriuose, garintuvuose.

Kokie vandenys negali būti vadinami hidrolatais?

Pagal tarptautinį sutarimą (ISO), hidrolatu galima vadinti tik distiliavimo būdu iš augalo išgautą vandeninį ekstraktą. Jei produktas pagamintas bet kokiu kitokiu, dažnai - paprastesniu ir pigesniu būdu, pvz., sumaišant, suplakant natūralius ar sintetinius kvapiklius su vandeniu, jis negali būti vadinamas hidrolatu, ir rinkoje jie vadinami įvairiai - "gėlių vanduo, "hidrozolis", "kvapusis vanduo", "kvapioji dulksna" etc... Kokiu poveikiu jie pasižymi, galima mėginti nuspėti iš ingredientų sąrašo, tad būtinai su juo susipažinkite. Ir žinoma, tas poveikis tikrai nebus tolygus tikro hidrolato poveikiui, būkite budrūs.

Kaip atpažinti tikrą kokybišką hidrolatą?

  • Iš ingredientų sąrašo - jame turi būti vienas vienintelis ingredientas: "(augalo lotyniškas pavadinimas) water" arba "(augalo lotyniškas pavadinimas) extract", pvz. "Lavandula angustifolia flower water"  - "tikrųjų levandų vanduo". Šalia gali būti paminėti kvapieji alergenai, jei hidrolate jų koncentracija yra >0,001 %; dažniausiai hidrolatuose naturaliai yra linalolio, geraniolio, citronelolio ar eugenolio, bet jų alergeniškumo rizika labai maža lyginant su tais produktais, kur šių junginių pridedama atskirų molekulių pavidalu, juolab sintetinių.
  • Iš išvaizdos - hidrolatai yra bespalviai, kaip ir vanduo; tiesa, kraujažolių ir vaistinių ramunių hidrolatai gali būti melsvi dėl juose esančio chamazuleno (žr. nuotrauką viršuje); turi būti skaidrūs (drumsti "pieniški" jie būna tik iškarto po distiliavimo; vėliau nuskaidrėja; drumstumas, plaukiojantys neaiškūs dariniai gali reikšti mikrobinę taršą, arba įsiveisusius dumblius.
  • iš kvapo - hidrolatai kvepia kitaip negu tų pačių augalų eteriniai aliejai, ir įvertinti kvapo kokybę lengviau tiems, kurie turi patirties

 

Kviečiame pasidairyti po „Kvapų namų“ hidrolatų asortimentą ir patirti tikrą augalo vandens atgaivą ir džiaugsmą!

Apie hidrolatų naudojimą aromaterapijoje - kitame straipsnyje netrukus.