INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Dezodorantas - kokį pasirinkti?

Kasdienis kūno procesas – prakaitavimas, neretu atveju mums atneša diskomforto ar net gėdos pojūtį, nepaisant to, jog jis mūsų organizmui yra labai reikalingas. Nors kiti kasdien vykstantys fiziologiniai procesai, kaip ašarojimas (stipraus vėjo apsuptyje), seilėtekis (užuodus mėgstamos kepyklėlės aromatus) ar net šlapinimasis įtraukia mūsų kūno skysčius į kasdienių procesų popuri ir nesukelia mums papildomų nemalonių emocijų.

Prakaituoti galime daugelyje kūno dalių, visgi oda žmogaus organizme yra didžiausią paviršiaus plotą apimantis organas, o kur yra odos, ten yra ir prakaito liaukų, su išimtimis, be abejo. Tad puikiai visi pažįstame kaip nerimaujant drėksta delnai, ilgai klausantis muzikos į ausis patalpinus ausines sudrėgsta ir ausies landa, todėl įvairiausiuose odos paviršiuose galime rasti vienokio ar kitokio prakaito. Žinant odos paviršiaus plotą bei jo svarbą net pasąmoningai šmurkščioja mintis, jog tikriausiai taip yra ne be reikalo, matyt odos plotas ir jame esančių prakaito liaukų kiekis mūsų organizmuose atlieka svarbią funkciją.

Visų pirma, prakaitas mums be galo reikalingas sklandžiai termoreguliacijos funkcijai vykti, jog karštą vasaros dieną ar tvankiame sporto klube neperkaistumėme ir visu kūno paviršiaus plotu būtų galima išlaisvinti dalį perteklinės šilumos.

Taip pat prakaitas padeda mums pašalinti perteklines arba žalingas medžiagas mūsų organizmuose, kaip toksinus, perteklines druskas ir kt.

Įdomus faktas yra ir tai,  jog būtent nuo prakaito priklauso ir mūsų odos pH, kuris lemia odos paviršiaus (mikrobiomo) būklę, kitaip tariant, kaip gerai mūsų odos gerosios bakterijos jaučiasi ant odos paviršiaus.

Visas šias svarbias funkcijas atlieka būtent tas sekretas, kurio taip nemėgstame ir kurio pirmai progai pasitaikius mielai atsikratytumėme. Kita vertus, juk dažniausiai ne pats prakaitas mus glumina ar erzina, o būtent jo skleidžiamas kvapas. Deja taip jau istoriškai ir kultūriškai susiklostė, kad prakaito kvapas sociume imtas vertinti neigiamai (pirmiausia – moterų; vyrų dar ilgai laikytas vyriškumo ženklu, bet ir jiems situacija pastaruoju metu stipriai pakitusi...).

Nors įvardiname prakaitą kaip visų negandų kaltininką patys galime puikiai įsitikinti, jog tas prakaitas kuris kaupiasi ant  delnų ar veido neturi jokio kvapo, o pažastų srityje, pėdose besikaupiantis prakaitas gali turėti itin atstumiančius aromatus. Tuomet kas gi suteikia mūsų prakaitui nemalonų kvapą?

Taip jau nutinka, jog būtent šiose vietose, kaip pažastyse, pėdose tarpsta bakterijos, kurios ir lemia prakaito kvapą, tad ne pats prakaitas sukelia mums problemų, o bakterijos, kurios lemia nemalonius mūsų kūno kvapus. Bandant išvengti šios problemos neretai renkamės mūsų galva patogiausius ir praktiškiausius sprendimo būdus, kaip dezodorantai bei antiperspirantai, net jei turėtumėme galimybę prausti pažastis keletą kartų per dieną arba bandyti jas pratinti prie visiško papildomų medžiagų naudojimo ir absoliutaus pažastų detokso retas kuris imamės laužyti taisykles ir stengiamės prakaito kvapą naikinti, maskuoti.

Ieškant tam tinkamos priemonės, kyla klausimas, kokią rinktis? Antiperspirantą, dezodorantą, natūralų kristalą?...

Ko dažniausiai tikimės iš prakaitą neutralizuojančių priemonių?

  1. Kad naikintų „blogą“ prakaito kvapą ir kuo ilgiau;
  2. Kad pažastų srityse nejaustume ir nesimatytų drėgmės;
  3. Kad priemonė maloniai kvepėtų arba nekvepėtų visai;
  4. Idealiu atveju norėtųsi, kad jis būtų natūralus ir nekenksmingas sveikatai;
  5. Kad nepaliktų dėmių ant drabužių ir būtų visiškai nematoma apsauga ir kt.

Kur kyla daugiausiai iššūkių, renkantis dezodorantus, antiperspirantus ar kitas prakaito kvapą malšinančias priemones?

Kiekvieno iš mūsų prioritetinis sąrašas gali skirtis, tačiau prieš tai išvardinti lūkesčiai prakaito kvapą ar net prakaitavimą mažinančioms priemonėms neretai talpiną bent vieną iš mūsų išvardintų kriterijų, o neretu atveju ir juos visus ar net dar daugiau. Kai norime iš vieno produkto didelio kiekio ir gerai mūsų lūkesčius atitinkančių funkcijų, neretu atveju ir susiduriame su cheminėmis medžiagomis puikiai atliekančiomis mūsų pageidaujamą funkciją, tačiau kenksmingomis mūsų organizmui bei jo sklandžiai veiklai.

Vienas dažniausių priedų, patogumo vardan prailginantis produkto naudojimą yra konservantas arba dar dažniau sutinkama visa jų puokštė, kurie ne tik leidžia mums naudoti dezodorantą ar antiperspirantą keletą metų, tačiau taip pat nesibaido kintančių aplinkos sąlygų ir kt. Šios medžiagos taip pat prisideda ir prie bendros odos gerovės, kurią net būtų galima įvardinti „blogove“ po didelio kiekio konservantų aplikacijos ant odos. Šios medžiagos ne tik gali sudirginti odą, tačiau taip pat paskatinti perteklinį prakaitavimą bei ilgainiui paaštrinti prakaito kvapą. Negalime nepaminėti ir sintetinių kvapių medžiagų, kurios savo nekintamu kvapu mus neva ramina nuteikinėdamos, jog mūsų natūralus prakaito kvapas nepraslys pro jų gniaužtus, tačiau iš tiesų, būtent jos ir yra viena dažniausių odos sudirgimo priežasčių bei mikroplastiko (ftalatų) šaltinių ant odos.

Jei kalbėtumėme apie antiperspirantus bei vieną pagrindinių jų atliekamų funkcijų, kaip prakaitavimo slopinimas, tuomet susidurtumėme su medžiagomis kurios užkemša mūsų prakaito latakus ir neleidžia jam prasiskverbti į išorę, kartu su juo ne tik, kad nepasišalina toksinai, tačiau jie užsilieka vienoje vietoje ir kaupiasi laukdami „geresnių dienų“, kuomet galės ištrūkti ir pasišalinti iš mūsų organizmų. Negana to, šios medžiagos patenka į mūsų vidinius organizmo audinius ir kaupiasi žalinga forma, šią funkciją neretai ir atlieka aliuminio druskos.

Čia laikas aptarti metalą aliuminį. Šiek tiek papasakosime apie jį. Aliuminis – visur Žemėje randamas elementas. Tik gamtoje jo beveik nerasime gryno – paprastai jis susijungęs su kitomis molekulėmis. Iš tiesų mes kiekvieną dieną susiduriame su aliuminio druskomis – kai turim kontaktą su dirva, kvėpuodami orą, valgydami daržoves; iš aliuminio gaminamos skardinės gėrimams ir konservams, jo yra maisto prieduose, vaistuose, dekoratyvinėje kosmetikoje ir t.t. Aliuminis žmonėms gali būti toksiškas, todėl labai svarbu jo dozuotės mūsų aplinkoje. Aliuminio sankaupos gali toksiškai veikti nervų, endokrininę sistemas, lemti vėžinius susirgimus, veikti vaikų vystymąsi ir kt. Ne visada aliuminio galime išvengti, bet naudojant kosmetiką – tikrai galime būti budrūs!

 

Tad ką visgi verta rinktis -> dezodorantai VS. antiperspirantai

Šios dvi priemonės kardinaliai skiriasi – tiek chemine sudėtimi, tiek veikimo principu.

ANTIPERSPIRANTAI

Stabdo patį prakaitavimą, blokuodami prakaito liaukas. Tai jau neigiamas poveikis, mat prakaituojame ne šiaip sau – prakaitavimas atlieka termoreguliacinę, vėsinančią funkciją, taip pat su prakaitu pašaliname toksinus. Šią savybę antiperspirantams suteikia sudėtyje naudojamos sintetinės aliuminio druskos – pagrinde aliuminio chlorohidratas ir aliuminio chloridas. Mokslininkai sutaria, kad šios aliuminio druskos gali būti ypač kenksmingos sveikatai dėl jų pralaidumo į organizmą. Taigi naudojant antiperspirantus nejausite prakaito kvapo, drėgmės, bet tai bus sveikatos kaina. Yra „mažesnė blogybė“ ir kur kas saugesnė alternatyva.

DEZODORANTAI

Dezodorantų rinkoje galite rasti įvairių, bet šįkart aptarsime tokius, kokius gaminame, rekomenduojame ir duodame naudoti savo vaikams bei, kas be ko, naudojame ir patys – tai dezodorantai alūno pagrindu. Kodėl tokie yra saugesnė alternatyva?

  • Kvapų namų dezodorantuose naudojame natūralios kilmės alūną – tai gamtoje randamos druskos, mineralai – kristalo pavidalu (beje, tokios gali būti gaminamos ir sintezės būdu).
  • Natūraliuose alūnuose aliuminio taip pat yra, bet bent 6 kartus mažiau negu aliuminio chlorohidrate ar juolab aliuminio chloride (Kvapų namų tyrimų duomenys).
  • Naudojant alūną kaip pažastų dezodorantą, vienkartinė jo dozė gaunasi žymiai mažesnė negu įprastų antiperspirantų (KN tyrimų duomenimis dozė mažesnė nuo 12 iki 23 kartų!).
  • Be to, su įprastais antiperspirantais gaunama dar krūva kitokių cheminių medžiagų – konservantų, kvapiklių, emulsiklių ir t.t., kurie kenksmingi ir patys + gali padidinti aliuminio absorbciją.
  • Mokslininkai sutaria dėl pagrindinės aliuminio druskos – aliuminio chlorohidrolato – pralaidumo per odą ir toksiškumo. Visgi tyrimų apie kitus aliuminio junginius trūksta. Tikėtina, kad natūralūs alūnai nepraeina odos barjero ir nepatenka į kraują, t.y. laikosi tik odos paviršiuje, nes jų molekulinė masė yra žymiai didesnė nei minėtų aliuminio druskų (šį teiginį taikome tik mūsų alūnams, mat žinome tikslią jų cheminę sudėtį).
  • Dezodorantas dezodorantui nelygu: kai kurie esantys rinkoje gaminami su alkoholiu (jis gali dirginamai veikti odą), konservantais, kitomis sintetinėmis medžiagomis. Pasigilinkite į sudėtį! Neapsigaukite pamatę vien tik užrašą „Be aliuminio chlorido“, mat gali būti kitų aliuminio druskų... Pvz.: Aluminum Bromohydrate, Aluminum Chlorohydrate ir kt.
  • Ir dar vienas esminis skirtumas: dezodorantai neblokuoja natūralios prakaitavimo funkcijos, neužkemša prakaito liaukų. Jie stabdo bakterijų dauginimąsi ir taip neutralizuoja nemalonų kvapą. Juk blogą kvapą jaučiam ne dėl prakaitavimo, o dėl bakterijų, esančių ant odos!

Kvapų namų dezodorantai

  • Tinka pažastims ir pėdoms.
  • Pagrindinis ingredientas – amonio alūno kristalas. Tai natūraliai gamtoje randamas mineralas čermigitas.
  • Alūnas stabdo bakterijų dauginimąsi ir taip neutralizuoja susidariusį nemalonų kvapą.
  • Nekemša prakaito liaukų.
  • Netrikdo prakaitavimo ir natūralios toksinų šalinimo funkcijos.
  • Dezodorantai 100 % natūralūs: BE sintetinių, pusiau sintetinių ir kitų nereikalingų medžiagų.
  • Efektyvūs: tveria visą dieną.
  • Netepa arba beveik netepa drabužių (pasitepus leiskite dezodorantui išdžiūti).
  • Tai sveikesnis + tvaresnis gamtai pasirinkimas.
  • Galima naudoti ir  vyresniems vaikams, paaugliams.

Mūsų rekomendacijos:

  • Visiškiems puristams, natūralistams arba alergiškiems žmonėms: siūlom natūralų alūno kristalą. 1) Turime amonio alūno kristalą – natūraliai gamtoje randamą mineralą čermigitą. Jis nešlifuotas, kaskart turėsite kitokios formos akmenėlį be pakuotės. 2) Taip pat turime šlifuotą kalio alūno akmenėlį tvarioje kamštinėje pakuotėje. Kaip juos naudoti: sušlapinkit kristalą vandeniu ir patrinkit prakaituojančias vietas. Viskas – turite apsaugą nuo prakaito kvapo visai dienai! Sudėtyje nėra jokių alergenų, todėl tai geriausi pasirinkimai alergiškiems žmonėms. Plius jiedu itin ekonomiški – šeimai amonio alūno naudojant 1 k./ d. gali užtekti metams, o kalio alūno – net keliems!
  • Nuosaikiems natūralistams: purškiami dezodorantai iš alūno ir hidrolato. Minimalistinė formulė vos iš 2 ingredientų, tačiau efektyvumas jaučiamas visą dieną. Šių dezodorantų kvapai nestiprūs ir malonūs – žaliuojančių beržų ir gaivių rožių.
  • Natūralistams ant ribos: tepami rutuliniai dezodorantai iš alūno, hidrolatų ir eterinių aliejų. Čia bakterijų dauginimąsi stabdo ne tik alūnas, bet puikiai veikia ir tinkamai parinkti eteriniai aliejai! Jie, žinoma, atlieka ir aromaterapinį vaidmenį. Šių dezodorantų kvapas taip pat malonus, gaivus, neįkyrus – pasitepę jausitės švarūs, lyg ką tik išsimaudę miškų apsuptame kalnų ežere…

Pastebėjome iš praktikos

Jei iš antiperspirantų pereinate naudoti dezodorantus, prieš vertindami palikite organizmui 2-6 savaites adaptacijai. Maždaug tiek užtrunka, kol susireguliuoja prakaitavimas ir toksinų šalinimas. Tuomet prakaito kiekis sumažėja, normalizuojasi. Tai patvirtiname mes patys ir daugybė Kvapų namų klienčių! Naudojant antiperspirantus, atsiranda fiziologinis pripratimas – kaip su cukrumi ir druska: kuo daugiau naudoji, tuo daugiau reikia. Nutraukus turi praeiti laiko iki normalizavimosi. Kantrybės ir džiaugsitės ne tik veiksmingu, bet ir sveikatai saugiu produktu!