INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kalėdinius kvapus kurkime patys!

Šventiniu (ir ne tik!) laikotarpiu malonu namuose pagarinti eterinių aliejų: cinamono, kardamono, citrusų, spygliuočių... Bet juk eterinių aliejų buteliukai ne visada po ranka – kartais užtrunka jų kelionė į paštomatą, kartais neradote taip norėto aliejaus, ne visi turite specialų prietaisą garinimui – garintuvą, o kartais, jei neplanuojam aliejaus pilnai išnaudoti, pirkti visą buteliuką netgi netvaru. Taigi šįsyk maišom Kalėdas namuose patys iš to, kas yra virtuvėje! Virsim, kepsim, užsiimsim rankdarbiais ir namai nukvips Švente!

Parsinešk miško į namus!

Šį kartą tai ne metafora – iš tiesų siūlome parsinešti pušų, eglių kankorėžių ir jų šakelių (šių visai nebūtina skinti – paieškokite mažų nukritusių). Dedam į orkaitę ant itin švelnios ugnies ir „kepam“! Šakelėms užteks vos kelių minučių, kad jos pradžiūtų, o kankorėžius pakaitinkit ilgėliau – pamatysit, kaip smagiai jie atsivers, išsipūs. O namai, žinokit, išties nukvips Mišku! Mediena, spygliais, sakais… Apima žiemiškas tylos, harmonijos jausmas, atslūgsta dienos nuovargis, mintyse, rodos, net jauti, kaip klampoji miško taku per girgždantį sniegą... Beje, išdžiūvusius kankorėžius vėliau galite dažyti ir jais puošti eglutę, papildomai kvėpinti ir dėti į dovanas.

Prieskoninių sausainių metas

O taip, gruodis – imbieru, cinamonu ir gvazdikėliais kvepiančių sausainių laikas! Jei dar priešinotės visokiems „kalėdiniams stebuklams“ ir „kalėdų dvasiai“, užmaišykit prieskoniais pagardintą tešlą ir išsikepkit skardą žiemiškų sausainių. Tikėtina, išspausit šypseną ir apturėsit jaukų vakarą. O namai bus įsigėrę šildančių, jaukių prieskonių. Tokie kvapai mus patonizuoja, gerina cirkuliaciją, užkuria „virškinimo ugnį“, netgi stiprina sveikatą! Beje, šiuomkart neišversime ir pasiūlysime, kad sausainių ar pyragų tešlą galite gardinti ne tik prieskonių milteliais, bet ir eteriniais aliejais – pvz., apelsinų, greipfrutų, imbierų, kardamonų, cinamonų co2 ar vanilės ekstraktu. Jų tereiks vos lašelio ar poros ir valgytojai klaus recepto paslapties! Bet tęskime toliau apie alternatyvas.

Verdam Kalėdas

Mhm, Kalėdas galima ne tik kepti, bet ir virti! Į puodą įdėkite pora spygliuočių šakelių, kelias cinamono lazdeles, anyžiaus, kadagių uogų, gvazdikėlių – ką turite iš prieskonių. Ir, žinoma, būtinai citrusų – puiku apelsinų, greipfrutų skiltelės. Nustebinkit grįžusius po mokyklos ar darbų artimuosius iš virtuvės sklindančiu magišku kvapu...

Kvapieji pomanderiai

Kadais kvapieji pomanderiai buvo gaminami metaliniuose papuošaluose dedant prieskonių, žolelių mišinius ir nešioti saugantis nuo blogų kvapų bei ligų. Vėliau ši tradicija išsirutuliojo į kvapnių, šventiškų pomanderių namuose gamybą. Tai apelsinai arba obuoliai, prikaišyti gvazdikėlių. Išmėginkit su namiškiais, ypač smagu tai daryti su vaikais – galbūt taps kasmetine tradicija? Galima šia veikla su vaikais užsiimti ir mokykloje ar net darželyje. Reikės: apelsinų (mažiems vaikams lengviau „dirbti“ su mandarinais), plono smeigtuko (mandarinams nebūtina), gvazdikėlių. Beskite smeigtuku skylutę į apelsino žievelę ir įkiškite gvazdikėlį. Mandarinai minkšti, tad galima iškart puošti gvazdikėliu. Raštai ir ornamentai – jūsų kūryba ir polėkis!

Eglė – namų karalienė

Na, žinoma, kaipgi Kalėdos be spygliuočių! Turėti namuose gyvą eglutę išties stebuklinga. Visgi svarbu ją įsigyti atsakingai, o vėliau nuostabu būtų pasodinti atgal į mišką (arba susisiekti su tuo užsiimančiais). Bet galime dar labiau pasaugoti gamtą ir turėti tik eglės arba pušies šaką. Gražių šakų rasite tiesiog ilgiau pasivaikščioję miške, o kasmet dargi siūlo ir miškininkai. Eglės ar pušies kvapas mus ramina, mažina nuovargį, padeda pailsėti, nukelia į vaikystę... O jei nusprendėte turėti dirbtinę eglutę, tai irgi gali būti tvari išeitis, naudojant ją ne vienerius metus. Tuomet mes jau siūlom ją ir namus pakvėpinti eteriniais aliejais, įnešti „gyvybės“ – pvz., tiks eglių, pušų, kėnių, kadagių aromatai. Arba išmėginkit mūsų šįmet sukurtą „Kalėdų eglutės kvapą“ - 100 % natūralų, tik iš eterinių aliejų.

Sakrališki kvapai

Be citrusų, spygliuočių ir prieskoninių aromatų, randamų virtuvėje, gruodžio šurmulyje gali norėtis ir sakrališkų ar žemiškų kvapų – tokių, kurie balansuotų mūsų protą, emocijas ir padėtų atlaikyti visą besisukančią karuselę. Pvz., frankincenso (bosvelijų), miros, santalo, vetiverijų, benzoino, pačiulių ir kt. Paprasčiausia juos garinti garintuvu, bet jeigu jo neturite, galite užlašinti šių kvapų tiesiog ant servetėlės ir padėti ant radiatoriaus, kad garuotų ir sklistų; galite pakvėpinti kankorėžį, vilnos ar medžio gabalėlį ir laikyti šiltai. Ir dar – šis laikas nuostabus atrasti dervas ir jų smilkymą. Taurus smilkstantis archajiškas dūmas nuneš jus į tolimas gilias erdves... Kaip jas smilkyti, skaitykite čia.

Linkim šilto, kvepiančio ir jaukaus likusio gruodžio! Kvėpinkit namus, „virkit“ Kalėdas virtuvėje, apkabinkit artimuosius, pabučiuokit šunį, katiną ir taip džiugiai laukite Šv. Kalėdų bei Saulėgrįžos!

Susijusios prekės