INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kaip šventes švęsti tvariau?

Kaip šventes praleisti tvariau?

Su šaltuku ir pirmosiomis sniego pusnimis įžengėme į gruodį, į Advento laikotarpį. Jis primena, kad pats metas pamažu ruoštis artėjančioms šventėms ir kurti kalėdinį jaukumą namuose. Tam, kad šventės būtų ne tik džiugios mums, bet ir draugiškos planetai, šventinius sprendimus vertėtų priimti bent truputį tvaresnius. Jaukumas tikrai nenukentės, tačiau padėsime sušvelninti nedžiugią statistiką, kuri byloja, kad kalėdiniu laikotarpiu namų ūkiuose atliekų kiekis išauga apie 25 – 30 %. Praleiskite šventes tvariau pasinaudoję keliais mūsų patarimais!

Renkame dovanas: tvarios ir jaukios idėjos

Žvelgiant į tvarumą griežtai, galima tvirtinti, kad dovanų nereikia visai ir dėmesys turėtų būti skirtas nuoširdžiam, gyvam bendravimui, ryšių puoselėjimui. Tame tikrai daug tiesos, bet visgi daugeliui norisi pradžiuginti artimuosius ir dovanėlėmis. Stovėti tuščiomis rankomis ir ištarti „Aš pats esu dovana!“ – tikrai ne kiekvienam! Tad galime pasidairyti dovanų, tačiau paisydami tvarumo.

Tikrai nenusikalsime, jeigu dovanas rinksime praktiškas – tokias, kurios tikrai bus reikalingos ir naudojamos. Taip pat verta atkreipti dėmesį į pakuotes: venkime plastiko ar bent jau perteklinių pakuočių. Idealu, jeigu dovanosime vietinę arba artimų šalių produkciją. Tai gali būti įvairūs gurmaniški arba priešingai – itin paprasti, netgi sentimentus žadinantys maisto produktai: obuolių sūris ir džiovintos obuolių skiltelės, medus ir uogienės (gal netgi pačių namuose išvirtos?), užtepėlės, lietuviškas vynas ar midus, kanapių ar rinktinis alyvuogių aliejus, žolelių arbatos ir prieskoniai, tradicinis pyragas „Šimtalapis“, iš kūčiukų pagamintas naminis „Tinginys“, o gal itališkas pyragas „Panettone“? Originalus valgomos dovanos sprendimas – stiklainis, užpildytas sausais ingredientais, skirtais naminiam pyragui ar sausainiams kepti. Prie stiklainio belieka pritvirtinti lapelį su instrukcija, kokių dar produktų reikėtų įdėti į tešlos ruošinį ir kiek laiko kepti orkaitėje.

Akys krypsta ne į maisto produktus? Puiku – pasidairykite aromatingų dovanų idėjų pas mus, „Kvapų namuose“. Čia jus pasitiks platus asortimentas tvarių, praktiškų ir sveikatinančių produktų. Visi mūsų aromaterapiniai gaminiai sukurti naudojant tik kokybiškas, natūralias ir saugias medžiagas, vadovaujantis filosofija, kad kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie tausesnio vartojimo, atliekų mažinimo, mažesnio aplinkos teršimo, gamtos ir tradicijų išsaugojimo. Turintiems vonią galime pasiūlyti aromaterapinę vonios druską jaukiame stikliniame inde, bene kiekvienam – žvarbiems orams reikalingą rankų kremą ar viso kūno odos balzamąlūpų balzamą ar eterinį aliejų, natūralią bičių vaško žvakę, o gal natūralų kosmetikos ar aromaterapinių priemonių rinkinį – universalų, skirtą specialiai moterims, vyrams ar vaikams.

Jaučiate, kad gerai nepažįstate žmogaus, nežinote jo pomėgių ir neįsivaizduojate, ko jam ar jai reikėtų? Tuomet neatmeskite galimybės padovanoti dovanų kuponą kartu su jaukia smulkmena, pavyzdžiui, kojinėmis ar arbata. Tai padės išvengti ilgo ir abejonių lydimo dovanos rinkimo, bei rizikos, kad dovana nepatiks ar liks nepanaudota.

Norisi dar daugiau idėjų, kągi mielo, tačiau tvaraus padovanoti artimiesiems? Prašom! Išrinkite mėgstamo žanro ar autoriaus knygą, vilnones arba žaismingas medvilnines kojines, šiltą pledą ar tvarios gyvensenos atributų: bičių vaško drobelių, medžiaginių maišelių sveriamiems produktams, gertuvę, jeigu žmogus vis dar perka vandenį buteliukuose, zero waste kosmetikos. Brangiam žmogui taip pat galime padovanoti rankų darbo kortelių ar atvirukų su kvietimais bendrai veiklai: pažaisti kėgliais ar biliardą, nueiti į spektaklį ar kino filmą, praleisti laiką šnekučiuojantis šokoladinėje, pasivaikščioti pažintiniais takais, kartu apsilankyti grožio procedūrų kabinete, išbandyti pabėgimų kambario pramogą ir pan.

Dovanos vaikams: švelnus ekologiškumo skiepijimas

Yra tikimybė, kad renkant dovanas suaugusiesiems, paisyti tvarumo bus lengviau nei tuomet, kai dovanas rinksime vaikams. Mažieji nori gauti kuo daugiau dovanų, tikisi populiarių žaislų, kuriuos greičiausiai netrukus pamirš ir tikėsis dar naujesnių, dar populiaresnių – vėl iš plastiko, vėl su perteklinėmis pakuotėmis... Jeigu iki šiol su vaiku nekalbėta apie tvarumą, verčiau venkime drastiškų pokyčių – tegul šiais metais Kalėdų senelis atneša tai, ko vaikas tikisi, tačiau kartu su edukaciniu laišku, kuriame papasakos, kad jo gimtinėje Laplandijoje jau juntami klimato pokyčiai ir mažėja sniego, o tai nepatinka nei Kalėdų seneliui, nei jo pagalbininkams elniams. Dėl to apkeliauti visą pasaulį tampa beveik neįmanoma (dalis vaikų lieka be dovanų!) ir didelis prašymas – kuo labiau vertinti turimus žaislus bei jais dalintis. Pavyzdžiui, laiške gali būt pasiūlymas vaikui surinkti jau nebenaudojamus žaislus ir kartu tėveliais juos nuvežti į vaikų globos namus ar sunkiai gyvenančioms šeimoms, kur gyvena dideli būriai vaikų ir Kalėdų senelio dovanų visiems neužtenka.

Trumpai tariant – improvizuokite ir švelniai diekite žaliąjį mąstymą jauniausiajai kartai. Na, o jeigu manote, kad vaikas jau pasiruošęs gauti tvarių dovanų, pasikliaukite jau pateiktu sąrašu, paieškokite tvariai pagamintų žaislų: medinių dėlionių, konstruktorių, taupyklių, kūrybinių rinkinių. Taip pat galite padovanoti žurnalo vaikams prenumeratą ar kvietimą lankyti trokštamą būrelį.

Dovanų pakavimas: sakome taip tvariam minimalizmui

Gyvenant plastiko taršos amžiuje, plastiko kaspinėlius ir maišelius iškeiskime į tvarias bei ekonomiškas pakavimo priemones, kurios be viso to dar ir labai jaukios. Norint jų įsigyti, geriausia užsukti į ūkinių prekių parduotuvę bei į... mišką. Ūkinių prekių parduotuvėje įsigykime didelį paprasto rusvo popieriaus ruloną, popierinės lipnios juostos ir ritinėlį špagato (vietoj jo galima naudoti ir lininius ar vilnonius siūlus). Na, o miške pasidairykime nulūžusių ir žemėn nukritusių pušų bei eglių šakelių. Dovanos, suvyniotos į rusvą popierių, sutvirtintos špagatu bei popierine lipnia juosta ir papuoštos spygliuočių šakelėmis atrodys mielai, o išpakavus bus paprasta išrūšiuoti ir perdirbti. Kitas sprendimas – dovanas įdėti į medžiaginius pirkinių maišelius, kurie bus naudojami ir dovaną išėmus. Taip pat galima dovanas vynioti į medžiagą ar skarą – šiam įpakavimui yra net keli metodai. Na, o jeigu dovanų pakavimui nenorite skirti laiko ar jaučiate kruopštumo stygių, galima išrinkti jau paruoštą, šventiškai atrodantį dovanų rinkinį.

Kalėdų eglutė: kokią pasirinkti ir kuo puošti?

Ruošiantis šventėms tvariai, dilemą iškelia Kalėdų eglutė. Dirbtinė ar tikra? Dirbtinė juk iš plastiko, tačiau tikra prisideda prie miškų niokojimo... Kaip geriau elgtis, ką pasirinkti ir neprarasti šventinės dvasios? Sprendimų yra tikrai ne vienas!

Galbūt namuose jau turite dirbtinę eglutę ar ketinate ją įsigyti šiems bei daugeliui metų į priekį, tačiau geidžiate miško aromato, kuris sustiprina šventinę dvasią? Čia jums į pagalbą atskubės specialiai Kalėdoms sukurti natūralūs namų kvapai ir spygliuočių eteriniai aliejaieglių, kėniųkedrųpušų ar mišinys „Miško maudynės“. Šios priemonės be sintetinių priedų, suteiks galimybę palaikyti nuolat juntamą, norimo intensyvumo miško kvapą, sukuriantį šventinę nuotaiką, o taip pat natūraliai gelbės peršalimų sezonu. Namų kvapus galima tiesiog purkšti patalpoje, o eterinius aliejus lašinti ant dirbinės eglės arba garinti pasitelkiant garintuvus (beje, garintuvas – taip pat puiki kalėdinės dovanos idėja!).

Norint namuose džiaugtis gyva eglute, geriausia skirti šiek tiek laiko ir pasidomėti, kur galima įsigyti spygliuočių, nukirstų atsakingai, specialiuose miško plotuose. Dar geriau susirasti prekybos vietą, kuri pasirūpina, kad eglutė su visomis šaknimis ir vazonu būtų pristatyta į namus, o po švenčių paimta ir grąžinta bei pasodinta atgal į mišką. Alternatyvus sprendimas būtų pasidžiaugti ne visa eglute, tačiau natūraliai nulūžusia eglės ar pušies šaka, surasta miške pasivaikščiojimo metu.

O gal apskritai pamąstykime „už dėžės ribų“ ir namus papuoškime netradicine eglute, kuri gali būti sukurta iš knygų, medžio šakelių ir špagato, dovanų pakuočių, medinių kopėtėlių su dekoracijomis, kartono ar netgi nupiešta (daugybę idėjų nuotraukų rasite čia).

Puošdami Kalėdų eglutę, pasinaudokime tomis puošmenomis, kurias jau turime. Pasitelkti jau turimus daiktus yra pats tvariausias sprendimas kalbant ne tik apie eglutės puošimą, bet ir apie kitas sritis. Verčiau naudoti daiktus iš plastiko, kurie jau yra namuose, nei papildomai pirkti pagamintus iš tvarių medžiagų. Ne mažiau svarbu ir improvizuoti – mokytis daiktus panaudoti ne pagal paskirtį. Šiuo atveju, puošiant eglutę, galime pasitelkti džiovintas citrusinių vaisių griežinėlius, imbierinius sausainius, saldainius, riestainius, kankorėžius, cinamono lazdeles, džiovintus augalus, šiaudus, skalbinių segtukus (juos galima segti kartu su žaismingais piešinėliais ar atvirukais).

Šventinis stalas: draugiškos vaišės ir dekoracijos

Per šventes sklinda daugybė komiškų istorijų apie lūžtantį vaišių stalą, persivalgymą ir raginimą „įsidėti dar mišrainės“. Skaitant ima juokas, nes atpažįstame save ir savo šeimos narius, kuriems atrodo, kad mūsų pilvai dar tuštoki, nors mes jau sunkiai dūsaujame ir sėdime atsegta kelnių saga.

Iš šių istorijų galime ir pasimokyti – gaminkime patiekalus mažesniais kiekiais. Net jeigu išliks gausi patiekalų įvairovė, tačiau sumažinus kiekvieno patiekalo kiekį, galėsime išvengti vaišių likučių išmetimo. Ir dar – ruošiantis vaišėms, ne mažiau svarbu rinktis maisto produktus vengiant perteklinių pakuočių (idealu pirkti sveriamus produktus ir turėti savo maišelius bei tarą).

Taip pat prieš šventes su artimaisiais galima iš anksto susitarti dėl suneštinio švenčių stalo – nutarti, kas, kiek ir kokių patiekalų pagamins. Jeigu šis planas neišdegs (tai tikrai realu, nes vaišių įvairovę ir kiekius nulemia dažniausiai ne vienas žmogus, o įkalbėti pakeisti nusistovėjusius įpročius ne taip jau lengva), tuomet prireiks tvarių sprendimų plano B. Viena iš galimybių – maisto pertekliumi pasidalinkime su vienišais ar nepasiturinčiais kaimynais. Tai puiki proga užmegzti ryšį su netoliese gyvenančiu žmogumi, pasveikinti su šventėmis ir išreikšti gražų gestą. Gavus artimųjų pritarimą, vienišą kaimyną ar tolimą giminaitį galime tiesiog pasikviesti sutikti šventes kartu.

Vaišių stalą norisi dekoruoti? Kaip ir eglutės puošimo atveju, pasitelkime originalumą bei natūralumą. Papuoškime vaišių stalą kankorėžiais, miške rastomis nukritusiomis spygliuočių šakelėmis, šiaudais, mažais obuoliukais, lininėmis servetėlėmis. Jeigu deginsime žvakes, rinkimės natūralaus bičių ar sojų vaško žvakes (turbūt girdėjote, kad kvapiosios parafino žvakės yra patraukliai pigios, tačiau žalingos sveikatai?).

Mūsų šventiniai palinkėjimai Jums

Pabaigai norisi priminti – siekdami tvarumo, ne mažesnę svarbą skirkime ir darnių santykių su artimaisiais puoselėjimui. Įneškime į šventę tokį tvarumo indėlį, kokį galime. Auginkime sąmoningumą ir juo dalinkimės su kitais, tačiau būkime kantrūs, švelnūs ir atlaidūs.

Labai lauksime ir jūsų patirties, kaip kuriate jaukią bei tvarią švenčių atmosferą – parašykite komentarą ar tiesiog užsukite į vieną iš „Kvapų namų“ salonų! 

Susijusios prekės