INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Apie saldžiąją Stirako benzòininę dervą, benzoiną

Stirako medis – stirakinių šeimos prieskoninis, vaistinis augalas. Natūraliai auga Sumatroje ir tropiniuose Azijos regionuose. Dervas pradeda išskirti septynerių metų medžiai. Derva gaunama nulupus žievę ir padarius kamiene įpjovas. Pagal augimo vietą žinomiausi stirakai botaniškai skirstomi į Sumatros stirakus (Styrax benzoin) ir Siamo stirakus (Styrax tonkinensis). Neretai dervos vadinamos ir kitaip – pagal šalį, kurioje auga:  Malaizijoje – kemenyan, kamanyan, Tailande – kamyan, kumyan, Laose – kam nhan, nyan, yan. Viduramžiais Europoje vadinta gum benjamin, Indonezijoje ir Indijoje kartais pavadinama frankincensu (loban).

Pats benzoino pavadinimas kildinamas iš arabų luban-jawi („smilkalai iš Javos“).

Šiuo metu benzoino derva išgaunama keliuose regionuose, Pietryčių Azijoje, Peitryčių ir Šiaurės Amerikoje ir Pietų Amerikoje. Amerikoje dervos igaunamos iš kitų porūšių stirakų medžių (Styrax pearcei var. ir Styrax aureum). Viduržemio jūros ir Artimųjų Rytų regione auga Styrax officinale.

Didžiausias Styrax benzoin ir Styrax tonkinensis derlius renkamas Indijoje, Sumatros ir Javos salose, Laose, Kambodžoje ir Tailande. Kaip tik su Tailando benzoinu siūlome artimiau susipažinti Kvapų namuose – uodžiant, pasmilkant, nešiojant kaip kvapnų amuletą. Sakoma, kad benzoinas, išgautas Siame (Tailandas), yra saldesnio kvapo už surinktą Sumatros saloje, todėl jis ir brangesnis.

Lengvai atpažįstamas iš šilto ir jaukaus saldaus kvapo benzoinas atstovauja Žemės elementui, todėl nieko keisto, kad smilkydami šią dervą palengva nurimstame, sugrįžtame į save, skaidrėja nuotaika. Smilkstančio benzoino kvapas gali padėti nuraminti itin aktyvų protą, kai galva pilna įvairiausių minčių, kai pervargstame nuo galvojimo. Jaukus benzoino kvapas sušvelnina įkyrias mintis. Žinoma, kad benzoino derva gelbsti ne tik aktyviems mąstytojams, bet ir linkusiems į „dvasines keliones“. Šiuo atveju gali padėti sutelkti dėmesį medituojant,  meldžiantis, suteikia jaukumo ir komforto jausmą.

Istoriniai momentai

Nuo seniausių laikų benzoinas fizinio ir dvasinio kūno sveikatinimui buvo smilkomas įvairiose kultūrose, naudotas ajurvedos, kinų, tibetiečių, japonų tradicinėje medicinoje.

Indijos pirkliai benzoino dervą atgabeno į Egiptą, kur ji pateko į žymųjį frankincenso kelią. Apie 500 m. pr. Kristų benzoino dervos finikiniečių dėka paplito Viduržemio jūros regione, Graikijoje, Romoje.

Antikinėje Graikijoje ir Romoje buvo populiaru benzoino dervą susmulkinti iki pudros ir naudoti kaip puikiai fiksuojančią kvapą pot-pourri.

Įdomių istorijų išliko iš antikos laikų, neva benzoino derva buvo naudojama einant rinkti frankincenso dervingų „ašarų“. Tais laikais buvo tikima, kad bosvelijų medžius saugo nuodingos skraidančios gyvatės. Smilkydami stirakų dervas, jų rinkėjai saugojosi šių gyvačių puolimo.

Ankstyvaisiais laikais benzoino dervą kaip pagarbos ženklą dažnai dovanodavo aukščiausio rango asmenims. Viduramžiais benzoino dervai paplitus Europoje, ji pradėta plačiau naudoti medicininiais tikslais: smilkomą dervą įkvėpdavo esant stipriam kosuliui, bronchitui, Prancūzijoje tepalas su benzoinu buvo žinomas kaip baume pulmonaire.

Įvairūs smilkyti skirti mišiniai su benzoino derva buvo naudoti saugantis „blogos akies“, neigiamai energijai aplinkoje valyti ir siekiant pritraukti teigiamą.

Naudojimas plačiajame pasaulyje

Prancūzijoje dar ir dabar galima rasti pastilių su benzoinu nuo gerklės skausmo ir užkimimo, kurios nuo seno naudojamos esant patemptoms balso stygoms. Šiais laikais benzoinas naudojamas maisto pramonėje (daugiausia konditerijoje, gaminant šokoladą, ledus), burnos priežiūros priemonių gamyboje (skalavimo skysčiai, kramtomoji guma), jo dedama į kūno priežiūros produktus raumenims atpalaiduoti, sausai odai, pirmajai pagalbai, kai yra smulkių žaizdų, taip pat veterinarijos praktikoje. Mūsų šalyje stirakų dervos naudojimas nėra patvirtintas tyrimais, todėl prašome ją naudoti tik smilkymui.

Naudojimas

Benzoinas smilksta labai greitai, todėl jo ypatingas saldumas kartais nespėja atsiskleisti. Jei norite smilkyti vien šią dervą, siūloma ant kaitraus angliuko uždėti folijos, o tada mažais krisleliais berti dervą, taip sumažės kaitra ir kvapas maloniau ir lėčiau atsiskleis. Kitas variantas – smilkyti benzoiną kartu su kitomis kvapiosiomis substancijomis. Net ir nedidelis kiekis benzoino dervos mišinyje pakvips šiltu saldumu.

Pasiruošimas

Pirmą kartą reikėtų tinkamai paruošti smilkymo vietą. Jeigu turite, naudokite karščiui atsparią keraminę smilkyklę. Jeigu jums tai pirma pažintis su kvapiosiomis substancijomis, norėdami jas pažinti per smilkymo ritualą galite naudoti tiesiog stambesnį plokščią akmenį ar didelę smėlio pripildytą kriauklę.

Į padėkliuką susidėkite visus smilkyti reikalingus daiktus:

  • smilkyklė (pvz., plokščias akmuo),
  • derva,
  • natūralus angliukas smilkyti,
  • pincentas ar žnyplutės – saugiai dervas paskleisti ant anglies ar smilkstančiam angliukui pakreipti.

Natūralų angliuką lengviausia įdegti nuo dujinės viryklės. Jeigu namuose tokios neturite, teks jį uždegti žvake ar degikliu, tai užtruks ilgiau. Jeigu namuose turite židinį ir naudojate kietesnių medžių malkas, galite pabandyti smilkyti ir iš ant židinio ar laužavietės ištraukto angliuko. Ant angliuko dėkite kuo smulkesnius dervos krislelius – taip aromatas ilgiau išliks, lengviau ir maloniau sklis, mažiau bus ir baltų tirštų dūmų. Jei derva yra stambiais gabaliukais, galite ją pasmulkinti pirštais ar, įvynioję į popierių, plaktuku arba sunkesniu daiktu suskaldyti.

Smilkyti svarbu susikaupus, išjaučiant akimirką. Atidžiai elkitės su kaitriu angliuku, neimkite jo pirštais, naudokite pincetą, įdeginėdami ir smilkydami nepalikite be priežiūros. Smilkykite gerai išvėdintose patalpose.