INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Kamparinio cinamono (Ho wood, Ho Shiu, Ho Leaf, Ravintsara) eterinis aliejus. Panašumai ir skirtumai (STRAIPSNIS)


Tai eteriniai aliejai, gaunami iš Pietryčių Azijos kilusio kamparinio cinamono (Cinnamomum camphora), arba kamparo medžio, dalių – žievės, lapų, šakelių, medienos. Sutrynus tokio medžio lapus pasklinda gaivus kamparo kvapas, todėl šiuo medžiu buvo susidomėta dar gilioje senovėje. Jo dalių panaudojimas labai įvairus  medicinoje, kulinarijoje, smilkalams gaminti. Kvapni mediena naudojama šventyklose, rūmų statybose, drožinių ir baldų gamyboje.

Jei kalbame apie eterinius aliejus, distiliuojamus iš kamparo medžio, labai svarbu tiksliai žinoti, iš kokios medžio dalies jie distiliuojami, taip pat kur augę šie medžiai. Tai nulemia ir chemotipą, ir eterinio aliejaus pavadinimą – Ho wood (Ho Shiu), Ho Leaf, Ravintsara, Kamparas.

Ho wood eterinis aliejus, turintis daug linalolio, distiliuojamas iš kamparinio cinamono žievės ir medienos,  taip pat gaunamas ir baltojo kamparo eterinis aliejus. Madagaskare iš lapų distiliuojamas eterinis aliejus, pasižymintis dideliu 1,8-cineolo kiekiu yra vadinamas Ravintsarų eteriniu aliejumi, tuo tarpu kitose šalyse iš lapų gautas eterinis paprastai vadinamas Ho leaf eteriniu aliejumi, ir net gali būti kitokio chemotipo.

Kamparmedžio žievės ir medienos eteriniai aliejai

HO WOOD (Ho Shiu), KAMPARO eteriniai aliejai

Itin dideliu linalolio kiekiu (70–99 proc.)  Ho wood išsiskiria iš kitų distiliavimo būdu gaunamų eterinių aliejų. Kvapų namų laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad mūsų turimame Ho wood aliejuje yra 98–99 % linalolio.  Iš žievės distiliuotas aliejus kvepia gaiviai, turi šiltų gėlių ir medienos atspalvių, yra labai panašus į rožmedžių eterinį aliejų, todėl yra puiki alternatyva šiam nykstančių medžių aliejui.

Kamparo eterinis aliejus – iš medienos gaunamas baltasis kamparas (aukščiausioji frakcija), kurio vartojimas turi labai seną istoriją. Jis naudojamas aromaterapijoje, smilkymui, kvepalams ir t.t. Kitos dvi frakcijos – mėlynasis ir rudasis kamparas – yra labai nuodingos ir naudojamos išimtinai tik techniniams tikslams.

Baltojo kamparo eteriniame aliejuje daug vertingų kvapnių monoterpenų: limoneno, pinenų, cimeno, mirceno ir kt., taip pat gaivaus monoterpeno oksido cineolo.

Kamparmedžių žievės eteriniai aliejai Ho wood ir baltojo kamparo plačiai naudojami keičiantis sezonams, šaltuoju periodu. Kompresai su Ho Wood, kamparo eteriniu aliejumi tinka dėti ant persidirbusių raumenų, sąnarių, arba daryti masažus. Jie puikiai dera su įvairiais gėlių, prieskonių, medienos, eukaliptų ir citrusų eteriniais aliejais – galima kurti įvairius derinius garinimui namuose arba naudoti parfumerijoje.

 

Kamparmedžio lapų aliejus

HO LEAF eterinis aliejus

 lapų distiliuojamas  eterinis aliejus vadinamas tiesiog Ho Leaf. Jis gali būti įvairių chemotipų. Kvapų namų laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad mūsų turimame Ho leaf aliejuje yra 98 % linalolio. Gaivus, žalumos, gėlių ir medienos kvapas. Ho leaf tinka naudoti taip pat kaip mūsų Ho wood eterinį aliejų.  

RAVINTSARA eterinis aliejus

Madagaskare augančių kamparmedžių lapai prikaupia daug 1,8-cineolio (iki 80 proc.), ​vadinamojo eukaliptolio, todėl iš jų distiliuojamas eterinis aliejus kvapu primena eukaliptų eterinį. Toks eterinis aliejus tradiciškai vadinamas Ravintsarų eteriniu aliejumi. Tokių cineolį kaupiančių kamparmedžių yra ir kitose šalyse, tačiau Madagaskaras- pagrindinis tiekėjas. 

 

Susijusios prekės