Mėtų eterinis aliejus (dirvinių) Mentha arvensis

Nepalas
6,50 €
5 ml

Svarbu: bendraudami su klientais, pastebėjome, kad bendru mėtų pavadinimu dažnai vadinamos tai pačiai genčiai priskiriamos pipirmėtės bei šaltmėtės, ir tai nėra didelė klaida, tačiau jų eterinių poveikis kiek skiriasi, tad ir jų aliejai yra atskirai, štai čia – gaivusis pipirmėčių eterinis aliejus, saldusis šaltmėčių eterinis aliejus.   

Savo kvapu dirvinės mėtos artimesnės pipirmėtėms, tad dėl itin gaivaus ir malonaus aromato dirvinių mėtų eterinis aliejus vertinamas kvepalų, muilų, kosmetikos gamybos ir maisto aromatizavimo pramonėje.

Dirvinės mėtos vienos iš dažniausiai naudojamų naminių vaistažolių ir kulinarinių žolių. Dirvinė mėta angliškoje literatūroje neretai vadinama Corn mint arba grūdine mėta. Turbūt dėl to, jog rugpjūtį – spalį veda smulkius vaisius, panašius į mažus riešutėlius.  Dirvinė mėta, kurios gimtine laikoma vidutinio klimato zona Europoje, Azija iki Himalajų ir rytų Sibiro, bei Š. Amerika, gerai auga vidurinėje Himalajų zonoje ir klestėte klesti Nepalo žemumose. Nepaliečiai ponią dirvinę mėtą vadina pudina ir ją labai plačiai naudoja įvairiems tikslams.

Nepale karštą vasarą itin populiarus čiatnis, pagamintas su dirvinių mėtų lapeliais. Švieži lapeliai grūdami su druska ir prieskoniais kol gaunama vandeninga pasta. Ši pasta vadinama Pudina ko achar ir pateikiama su maistu. Ji mėgiama dėl skonio ir dėl teigiamo poveikio kūnui.

Nepalo turguje galima įsigyti įvairiausių burnos gaiviklių su mėtomis. Dirvinės mėtos tam tikslui naudojamos nuo neatmenamų laikų. Nepalo liaudies medicinoje iš mėtos lapelių ruošiamas nuoviras, kuriuo skalaujama burna norint atsikratyti nemalonaus burnos kvapo.

 

  • Parfumerinė nata: vidurinė.

Bendra informacija apie saugų eterinių aliejų naudojimą
Kaip garinti eterinius aliejus

---

Dirvinių mėtų eterinio aliejaus pagrindinė veiklioji medžiaga yra mentolis. Jo yra net iki 70 -80 %, ketonas mentonas ir esteris mentilo acetatas. Malonų kvapą šiam eteriniam aliejui suteikia limonenas ir citralis bei linalilo ir geranilio acetatai. 

Aromaterapeutai jį naudoja odos priežiūros priemonėms nuo aknės, įvairių odos  problemų, tokių kaip niežėjimas, pleiskanojimas (taip pat tinka ir niežtinčiai bei pleiskanojančiai galvos odai), maudžiančių sąnarių, nerimo, nemigos, celiulito.

Mokslininkų nuomone, savybes didžiąja dalimi lemia eteriniame aliejuje esantis mentolis. Specialistai dirvinių mėtų eterinį aliejų rekomenduoja esant:

- įvairių sąnarių ir raumenų maudimų atvejais;
- galima išbandyti pakvėpinti kambarį esant migrenai; 
- įvairių virškinimo problemų;
- atėjus peršalimų sezonui – garinti ir gaivinti orą namuose, kvėpuoti virš šilto vandens su įlašintu aliejumi, pasidaryti vonelę kojoms;
- odos problemų: bėrimo, pleiskanojimo, niežulio.

Kontraindikacijos: vartoti tik mažomis aromaterapinėmis dozėmis. Jokiu būdu negalima vartoti maitinant krūtimi, nes galima pakenkti kūdikiui, taip pat negalima vartoti vaikams iki 3 m. (toksiškas vietiškai: visuomet perspėjama dėl mentolio poveikio mažų vaikų kvėpavimo centrui. Mentolio, esančio mėtų eteriniame aliejuje poveikis yra „švelnesnis“ nei gryno mentolio, tačiau jis taip gali turėti pavojingų pasekmių (sustabdyti kvėpavimo centro veiklą smegenyse) dėl didelės koncentracijos ir dėl ketono mentono poveikio). Vaikams labiausia tinka švelnus pipirmėčių eterinis aliejus. Nerekomenduojamas naudoti į vidų esant inkstų problemoms, perspėjama dėl nefrotoksinio dirvinių mėtų eterinio aliejaus poveikio. Taip pat gali dirginti odą.

Kvapų namuose esantis dirvinių mėtų (Mentha arvensis) eterinis aliejus išdistiliuotas vandens garais iš antžeminės augalo dalies.

Literatūra:

1. Lawless, J. The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils - The Complete Guide to the Use of Oils in Aromatherapy and Herbalism, Element, Shaftesbury, 1995
2. Franchomme P., Jollois R., Pénoël D. L‘aromathërapie exactement: encyclopédie de l‘utilisation thérapeutique des extraits aromatiques. 2001. p.400.

laimė K.
2011 m.
(C) Kvapų namai

Ekspertai siūlo

Ši laukelį palikite tuščią

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades