INFOLINIJA telefonas: +370 675 80687, el. paštas: info@aromata.lt

Vaikų nerimas ir baimė. Kaip gali padėti aromaterapija

Viktorija Janauskienė, Kvapų namų konsultantė, mama, Watsu terapijos praktikė, sertifikuota kūno ir judesio terapeutė

Dažnas, paklaustas apie sveikatą, mintimis nukrypsta į kūno negalavimus. Retas kuris pirmiausia pagalvos apie tai, kokia jo psichologinė būsena. Vaikai lygiai taip pat, kaip ir suaugusieji, patiria visą puokštę įvairių jausmų bei emocijų. Pyktis, nusivylimas, vienišumas, baimė, liūdesys, nerimas – tik dalis jų.

Šiandien kilo mintis parašyti apie nerimą ir baimę. Vaikai, jausdami nerimą ar baimę, dažnai sako: „skauda pilvą“, „skauda galvą“. Galime tai priimti kaip kūno simptomą, bet galime pažiūrėti ir į tai, kas slypi už šio kūno siunčiamo signalo. Kūno fizinė ir psichinė sveikata yra susijusios ir vienodai svarbios. Man ši tema įdomi kaip mamai, kūno ir judesio terapeutei, ir eterinių aliejų mylėtojai.

Baimė ir nerimas yra natūralios ir žmogui svarbios emocijos. Jas kiekvienas suaugusysis ir vaikas patiria įvairiais gyvenimo momentais. Normalu ir net naudinga jausti baimę, kai susiduriame su tikru ir staigiu pavojumi. Tačiau vaikas gali jausti baimę suklysti ir dėl to priešintis naujai užduočiai ar susitikimui su nepažįstamais žmonėmis, aplinka. Nerimas dažniausiai kyla dėl dalykų, kurie vyks ar gali įvykti ateityje. Vaikas gali jausti nerimą, jei mokykloje reikės pristatyti projektą ar dalyvauti varžybose, teks laukti svarbių svečių namuose. Normalus nerimo lygis vaikui padeda sutelkti organizmo funkcijas, kurios padeda sukoncentruoti dėmesį, pagerina atmintį, loginį mąstymą, tačiau padidėjusio nerimo pasekmė gali būti patiriamas pyktis, nuovargis, nenoras imtis veiklos ar kaip tik per didelis judrumas, išsiblaškymas.

Mes, tėvai, galime padėti savo vaikams sumažinti nerimą pasitelkdami aromaterapiją. Tyrimai rodo, jog aromaterapija yra veiksminga apie 80 % atvejų, susijusių su nerimu, vidine įtampa, nervingumu ir baimės pojūčiu, kitomis emocinėmis būsenomis.

Išvardinsiu eterinius aliejus, kuriuos galite garinti namuose, uostyti nuo nosinaitės ar iš asmeninio inhalerio. Taip pat skiestus baziniu aliejumi galima tepti saulės rezginio zoną.

Nerimui mažinti

Apelsinų, bergamočių, greipfrutų, citrinų, melisų, aitriųjų apelsinų lapų (petitgreinų), nerolio, rožių, tikrųjų levandų, kvapiųjų kanangų (ylang ylang), bosvelijų (frankincenso), mairūnų eteriniai aliejai.

Citrusiniai apelsinų, bergamočių, citrinų, greipfrutų kvapai džiugina, atpalaiduoja, suteikia šviesos pojūtį.

Melisų (dėl aldehidų geranialio, neralio ir citronelalio), rožių (dėl aromatinių alkoholių citronelolio ir geraniolio), nerolio (dėl aromatinių alkoholių linalolio), levandų (dėl esterių linalylacetato bei aromatinių alkoholių linalolio) eteriniai aliejai pasižymi nerimą mažinančiomis, raminančiomis ir atpalaiduojančiomis savybėmis.

Tauriųjų didramunių eterinis aliejus atpalaiduoja nervų sistemą, mažina nervinę įtampą, ramina. Veiksmingas net ir visai mažos koncentracijos eterinis aliejus, tiek naudojant jį vieną, tiek mišiniuose. Ramina nervinio šoko atveju – kelis lašus praskieskite augaliniu aliejumi ir įtrinkite į odą saulės rezginio srityje.

Baimės jausmui mažinti

Tikrųjų levandų, bosvelijų (frankincenso), greipfrutų, bergamočių, aitriųjų apelsinų lapų (petitgreinų), tauriųjų didramunių, baltųjų santalų, nerolio, atlasinių kedrų.

Drąsai sužadinti

Apelsinų, tikrųjų levandų, melisų, tauriųjų didramunių, kvapiųjų kanangų (ylang ylang), pipirmėčių, vetiverijų, rožių, bosvelijų (frankincenso), bergamočių, imbierinių citrinžolių (palmarozų), paprastųjų pušų.

Užklupus pykčiui, dažnam nerimo ir baimių palydovui

Apelsinų, mirtų, bergamočių, tauriųjų didramunių, vetiverijų, aitriųjų apelsinų lapų (petitgreinų), kvapiųjų kanangų (ylang ylang).

Kaip matote, daug tų pačių eterinių aliejų veikia įvairias emocines būsenas, tad noriu pakviesti tyrinėti ir kurti sau bei savo vaikui kvapnų, raminantį, nuotaiką skaidrinantį, baimes išsklaidantį ir drąsos suteikiantį mišinį. Švelniai uoskite su vaiku pasirinktą vieną ar kelis eterinius aliejus, stebėkite reakciją, kalbėkite apie asociacijos, kurias sužadina kvapas.

Aš šiuo metu garinu po lašelį vetiverijų, levandų, bergamočių eterinių aliejų, taip pat mažą lašelį simondijų aliejuje skiesto rožių oto ir  imbierinių citrinžolių (palmarozų), taip kurdama nerimą mažinančią, atpalaiduojančią, pusiausvyrą atkuriančią ir drąsą bei pasitikėjimą skatinančią aplinką sau ir vaikams.

Mano sūnūs prašo paslėpti „Aromastone“ garintuvą, kad galėtų sekti paskui kvapą ir jį atrasti :)

Visada kaip saugų variantą, paruoštą profesionalų Kvapų namuose, išbandykite eterinių aliejų  mišinius: NAUJIENAS „Gili ramybė“, „Nerimą sklaidantis“, taip pat „Pykčius raminantis“, „Vaikiški citrusai“, „Harmonizuojantis“.

Eterinių aliejų naudojimas garintuve:

Iki 2 metų vaikams 1–2 lašai
2–5 metų vaikams 1–3 lašai
6–10 metų vaikams 1–4 lašai
11 metų ir vyresniems 1–5 lašai

Švelniam pilvo masažui ar patepti saulės rezginį (į 30 ml bazinio aliejaus):

1–4 metų vaikams 5–8 lašai

6–7 metų vaikams 5–10 lašų

8–12 metų vaikams 5–12 lašų

12 metų ir vyresniems 10–15 lašų

 

Įspėjimai:

*Apelsinų, bergamočių, citrinų, greipfrutų (žievelių) eteriniai aliejai gali didinti jautrumą ultravioletinei – natūraliai ir dirbtinei saulės šviesai, jų negalima naudoti ant odos 12 val. prieš einant į saulę (Essential Oil Safety, R.Tisserand, R. Young 2014)

*Melisų eterinio aliejaus masažiniuose mišiniuose, kosmetikos priemonėse rekomenduojama neviršyti 0,9 %, o vaikams jis rekomenduojamas tik nuo 2 metų. Koncentracijai skaičiuoti pasinaudokite mūsų koncentracijos skaičiuokle

*Rožių eterinis aliejus dėl didesnių citronelolio, linalolio, geraniolio ir eugenolio kiekių priskiriamas prie alergizuojančių. Todėl prieš tepdami ant kūno rožių aliejų, pasidarykite odos lopo testą. Naudojant gryną rožių otą, reikia būti itin atidiems, geriau jį sumaišyti su kokybišku migdolų ar simondsijų aliejumi, nes grynas eterinis aliejus, kaip ir rožių absoliutas, yra itin koncentruotas ir smarkiai veikia ne tik fizinį, bet ir emocinį bei mentalinį kūną. Nebūtina išsitepti šia brangia karališka substancija, pakanka pasikvėpinti vienu kitu lašeliu aliejinio mišinio arba tiesiog jos įkvėpti.

* Kvapiųjų kanangų (ylang ylang) eterinis aliejus jautriems žmonėms gali sukelti dermatitą; ilgai vartojant gali sukelti galvos skausmus ir /ar pykinimą.

Susijusios prekės