Tuopų eterinis aliejus (balzaminių)

Tuopų eterinis aliejus (balzaminių) Populus balsamifera, sin. Populus candicans, P. michauxii, P. tacamahaca

7,40 € 10% simondsijų aliejuje
3 ml
15,20 € 100%
1 ml

Balzaminių tuopų pumpurų eterinis aliejus - skaidrus, specifinio balzaminio, dervingo, malonaus, saldaus gaivaus kvapo.

Bot. Populus balsamifera, sin. Populus candicans, P. michauxii, P. tacamahaca, gluosninių š. augalas. Angl. Balsam Poplar, Black Poplar, Bamtree, indėnų k. tacamahaca.

Balzaminės tuopos yra aukšti dailūs medžiai, išaugantys iki 35 m. Jų išskirtinis bruožas – ypatingas balzaminis, malonus ir gaivus kvapas. Nuo šių medžių jis ypač sklinda pavasarį, kai pumpurai pasidengia kvapniais dervingais syvais. Tuopų eterinis aliejus ir distiliuojamas iš pumpurų vandens garais.

Balzaminės tuopos Š. Amerikoje yra paplitusios nuo Aliaskos iki Labradoro. Šie medžiai mėgsta drėgną pelkėtą šiaurės taigą, tačiau juos galima sutikti taip pat sausose vietose ar kalnuose. Skani, sultinga ir minkšta jų žievė - tai zuikių, elnių, briedžių ir bebrų maistas, o lapais minta gražiųjų drugių – monarchų, mėnulinių saturnijų bei daugelio kitų apdulkintojų vikšrai. Bitės lipnias tuopų sultis naudoja užrakinti avilio durims nuo neprašytų įsibrovėlių.

 

Balzaminių tuopų pumpurai Š.Amerikos indėnų medicinoje

 

Čerokų, irokėzų ir kitų indėnų genčių žmonės, kuriems tekdavo keliauti drėgnais miškais ir daug laiko praleisti šaltame ore, tuopų pumpurų tinktūromis gydėsi nuo reumato, aromatingomis sultimis gydė žaizdas, nuovirus gėrė į vidų nuo pilvo skausmų, varė kirminus; naudojo kaip toniką, ypač flegmatiškos prigimties žmonės; pumpurus sumaišę su kalnų ožio taukais, darė kvapnų sveikatingą balzamą, kuriuo tepėsi šnerves nuo peršalimo ir galvos skausmo, tepė skaudulius ir egzemas, masažavo krūtinę nuo kosulio ir džiovos.

Vietiniai naudojo ne tik gydomuoju balzamu srūvančius pumpurus, bet ir tuopų pelenus kaip puikią plaukų ir kailinių rūbų plovimo ir valymo priemonę.

Balzaminių tuopų šakelės ypač populiarios indėniškoje pirtyje. Jų garas pasižymi nuskausminančiomis ir antireumatinėmis savybėmis. Laikoma, kad net pūvančių lapų nuoviro vonia veiksmingai malšina skausmus ir uždegimus, o karšti kompresai su tuopų balzamu palengvina sunkų ir skausmingą kvėpavimą peršalus.

 

Gileado balzamas

 

Balzaminių tuopų syvai, dėl savo ypatingo kvapo, neretai parfumerinėje, aromaterapinėje ar istorinėje literatūroje priskiriami mistiškajam Gileado balzamui. Iš tiesų egzistuoja Populus x jackii, arba tiesiog P. x gileadensis – mūsų balzaminės tuopos ir P. deltoides - hibridas, kurio balzaminis, kartokas, šiek tiek kamparingas kvapas primena tikrąjį Gileado balzamą, minimą Biblijoje ir Korane. Islame jis dar figūruoja kaip Mekos balzamas. Tikrasis Gileado, arba Mekos, balzamas vargu ar kada nors buvo gamintas iš dervingųjų balzaminių tuopų pumpurų. Jis kildinamas iš miros rūšies Commiphora gileadensis, kuri ir šiomis dienomis auga Mekos apylinkėse. Tačiau kai kurie mūsų dienų botanikai kelia hipotezę, kad Gileado balzamas galėjo būti gaminamas iš terebinto, tam tikros pistacijų (mastikos) rūšies (Pistacia terebinthus) dervos, visiškai nesusijusios nei su mira, nei su tuopa.

 

Laimė Kiškūnė

Kvapų namai, 2015

Kilmės šalis Kanada

  • Ekologiškas
  • Laukinių augalų
  • Retas
 
  • Ekologiškas
  • Laukinių augalų
  • Parfumerinė gaida: bazinė.

Balzaminių tuopų pumpurų eterinio aliejaus sudėtis ir savybės

 

Tuopų eterinis aliejus skaidrus, specifinio balzaminio, dervingo, malonaus, saldaus gaivaus kvapo, jame gausu β bei α bisabololių, taip pat esama kitų nuostabių ir švelnių seskviterpeninių alkoholių, mažinančių uždegimus ir alergijas, eudesmolio ir nerolidolio. Be to, šis aliejus išsiskiria ištisa kvapnia seskviterpeninių angliavandenilių puokšte.

 

Ši puokštė ir lemia balzaminių tuopų pumpurų eterinio aliejaus savybes:

 

  • priešuždegimines;
  • antialergines;
  • dezinfekuojančias ir pagerinančias kvapą;
  • reumatinių skausmų palengvinančias;
  • atsikosėjimą gerinančias.

 

Odos priežiūrai:

 

  • puikiai tinka išsausėjusiai, šerpetojančiai odai,
  • nuo sausos egzemos (sudaro gerą sinergiją su jonažolių substancijomis: CO2 ekstraktu, eteriniu aliejumi ar hidrolatu),
  • nuo alergijų;
  • 2–3% purškalas su balzaminių tuopų eteriniu aliejumi tinka purkšti ant negyjančių, nemaloniai kvepiančių žaizdų. Taip pat puikiai tinka gaivinti aplinkos orą, ypač sunkaus ligonio kambaryje.

Tuopų eterinis aliejus yra itin stipraus poveikio, todėl jį galima naudoti skiestą. Aliejinis 10% tirpalas puikiai tinka ir kaip kosmetinė priemonė probleminės odos priežiūrai, ir kaip krūtinės balzamas palengvinantis atsikosėjimą, taip pat aplikacijoms nuo reumatinių, podagrinių skausmų.

 

Emocinis poveikis

 

Balzaminių tuopų pumpurų eterinis aliejus pasižymi maloniu tonizuojančiu poveikiu.
Sudaro sinergijas su nerolio, kamparinių cinamonų, imbierų, juodųjų eglių, kanadinių rykštenių eteriniais aliejais. Šios sinergijos gerina smegenų kraujotaką, lengvina kvėpavimą, mažina nemalonų galvos svaigimą transporte (ypač su imbierų eteriniu), todėl mažina nuovargį, skatina veikti, praskaidrina mintis, mąstymą, pagerina darbingumą.

 

Kontraindikacijos. Savo balzamine, seskviterpenine prigimtimi itin švelnus eterinis aliejus, todėl vartojant normaliomis dozėmis tuopų eterinis neturėtų sukelti problemų.

 

Laimė Kiškūnė

Kvapų namai, 2015

 

 

Ekspertai siūlo

Įvertinkite šią prekę

(Paspauskite žvaigždutę)

Ši laukelį palikite tuščią

Atsiliepimai

#
Александр
5
2015-05-29

Лично мне и моим знакомым нравится.Добавляем эфирное масло в мыло 1 мл на 100 гр.

Salonai

Aromata Mirabilia
Šaltinių g. 22, Vilnius
Pietūs 14.30-15.00
tel. +370 610 20180
 

I - V 11.00 - 19.00
VI 11.00 - 15.00

Balneum Mariae
Šeimyniškių g. 3A, Vilnius
tel. +370 672 97600
 

I - V 11.00 - 19.00
   

Salonas PC Ozas, II a.
Ozo g. 18, Vilnius
tel. +370 673 11022

I - VI 10.00 - 22.00
VII 10.00 - 21.00

Salonas Kaune
Vilniaus g. 37, Kaunas
tel. +370 670 82811
 

I - V 10.00 - 18.00
Pietūs 14.00 - 14.30
VI 11.00 - 15.00

Salonas Klaipėdoje PC Akropolis
Taikos pr.61, Klaipėda
Lietuvininkų a.217
tel. +370 672 70911

I - VII 10.00 - 21.00
Member since 2013
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades