Galbanų eterinis aliejus Ferula galbaniflua

5,67 € 8,10 €
5 ml
atrankusis CO2 ekstraktas, Iranas.
10,99 € 15,70 €
3 ml
distiliuotas iš dervos, Indija.

Neskiestas galbano eterinis aliejus turi intensyvų aitrų žalią, balzaminį ir kai kurių autorių nuomone, terpentininį kvapą. Pradinės gaidos karčios, aitrios ir nemalonios. Už jų atsiveria turtingas žalias, prieskoningas, miško, balzaminis aromatas. Praskiestas galbanas pradeda priminti žalio bambuko, pušies, šlamučių, žalių obuolių, muskuso ir tiesiog intensyvios žalumos kvapą.

Kvapų namuose turime skirtingu būdu gautų galbanų aliejų. Indijos galbano eterinis aliejaus kvapas yra žalias, tačiau itin balzamiškas, švelnus ir net lengvai saldokas. Galbano CO2 atrankusis ekstraktas yra tas pats kaip maistinis Ferula asa-foetida ekstraktas, turintis pikantišką prieskoninį kvapą, eterinis aliejus jame sudaro 75-90 %, likusi dalis -  kitos bioaktyvios medžiagos.

Apie galbaną

Galbanas yra aromatinė derva, gaunama iš tam tikrų augalų rūšių Ferula gummosa, syn. galbaniflua ir Ferula rubricaulis. Galbaną išskiriantys augalai gausiai auga Š. Irano, Armėnijos kalnų šlaituose.

Galbanas išsiskiria kaip minkšti ir kieti, netaisyklingi, įvairaus skaidrumo dervos gabalėliai, paprastai tai pavienės ašaros, nuo šviesiai rudos, gelsvos iki žalsvai rudos spalvos. Jų skonis nemalonus, kartus, o kvapas specifinis, kai kurie autoriai nurodo, jog nemalonus, muskusinis, tačiau jau kelis metus dirbant parfumerinėse dirbtuvėse pastebime, jog galbanas daugeliui kūrėjų patinka – jis turi intensyvų aitroką žalią kvapą, kuris yra gana plastiškas – gana gražiai jungiasi su kitais kvapais bei pats pastiprina kai kuriuos kvapus. 

Galbano dervoje iš kurios distiliuojamas eterinis aliejus yra apie 8% terpenų, apie 65% dervos yra nemažai sieros, apie 20% sakų (tirpių vandenyje polisacharidų) ir labai mažas kiekis bespalvio kristalinio umbeliferono.

Galbanas yra vienas iš seniausių pasaulyje žinomų vaistingųjų augalų. Išėjimo knygoje 30:34 minimas galbanas. Kartu su natofu ir onychu jis įeina į šventyklos smilkalų sudėtį. Kai kurie Šv. Rašto komentatoriai rašo, kad galbanas įeina į Šventyklos smilkalų sudėtį dėl savo kartaus, nemalonaus ir stabilaus kvapo, kaip priminimas apie užsispyrusius ir neatgailaujančius nusidėjėlius.

Hipokratas galbaną naudojo savo praktikoje, Plinijus Vyresnysis aprašo jo ypatingas savybes ir teigia, kad „mažas trupinėlis galbano sumaišytas su kito augalo - lankinio barščio (Heracleum sphondylium) aliejumi gali užmušti gyvatę“.



Žodis ferula kildinamas iš ferule, t.y. mokytojo rykštės, nendrės, lazdos arba plokščios medinės lentelės, liniuotės - įrankių, kurie buvo naudojami bausti vaikams. Ferula, kuri dar vadinama kolonine arba milžiniškuoju pankoliu, turi ilgą ir labai tvirtą tuščiavidurį stiebą, suskaidytą bambliais, kaip bambuko. Ferulų stiebus antikoje naudojo kaip dagčius. Ir jie buvo tokie populiarūs tie ferulų dagčiai, kad graikų mitologijoje Prometėjas, kuris iš tėvo Dzeuso pavogė ugnį, ją žmonėms nugabeno taip pat ferulos stiebe.

Istorikai aprašo kietus ir aštrius ferulų stiebus naudotus kaip ginklus. Ferulų stiebai dar naudoti kaip lazdos pasiramsčiavimui, įtvarai sulaužytoms galūnėms, maišymo įrankiai ir lazdos kūno bausmėms.

Tačiau galbaną kaip šventą substanciją labai vertino senovės egiptiečiai. „Žalieji smilkalai“ naudoti antikiniame Egipte, manoma, ir buvęs galbanas.

Neskiestas galbanas turi intensyvų aitrų žalią, balzaminį ir kai kurių autorių nuomone, terpentininį kvapą. Pradinės gaidos karčios, aitrios ir nemalonios. Už jų atsiveria turtingas žalias, prieskoningas, miško, balzaminis aromatas. Praskiestas galbanas pradeda priminti žalio bambuko, pušies, šlamučių, žalių obuolių, muskuso ir tiesiog intensyvios žalumos kvapą.

Galbanas labai populiarus „Naujojo amžiaus“ ritualuose ir magijoje. Taro ir Kabalos mokymuose jis siejamas su Didžiojo Arkano Kvailio (The Fool) korta. Dar jis siejamas su Ugniniu arba žaižaruojančiu protu, kuris irgi yra to paties Kvailio arba Juokdario reprezentacija, arba dieviškoji kibirkštis, kurianti visatą.

Galbaninės ferulos yra skėtinių š. augalai, kilę iš Persijos ir platesnio šio Azijos regiono. Galbanai plačiai auga Amano rajone Sirijoje. Jų sukietėjusios sultys arba derva vadinamos galbanu. Jau minėjome, kad galbaną gerbė senovės egiptiečiai. Jie galbano derva įtrindavo ateities pranašautojo Ozirio kaktą, degino kaip smilkalus ir naudojo kosmetikoje.

Antikos tautos – graikai, romėnai galbaną smilkė nuo gyvačių ir vabzdžių. Dioskoridas aprašo galbano raminančias savybes. Kaip minėjome, jis buvo dalis švenčiausių hebrajų smilkalų, aprašytų Išėjimo knygoje. Už tų smilkalų naudojimą pasaulietiniais tikslais grėsė žiauriausia bausmė – išvarymas iš genties. 

 

Bendra informacija apie saugų eterinių aliejų naudojimą
Kaip garinti eterinius aliejus

Galbanui ir jo savybėms nemažai dėmesio skiria prancūzų mokslininkai. Jų duomenimis galbano eterinis aliejus pasižymi šiomis savybėmis:

- bendrai organizmą tonizuojančiomis, stimuliuojančiomis;
- menstruacijas skatinančiomis ir reguliuojančiomis (emenagoginis);
- valančiomis savybėmis;
- sutraukiančiomis.

Todėl galbaną specialistai rekomenduoja esant:
- bendram nuovargiui, išsekimui;
- menstruacijų problemų(skausmingos, itin silpnos, itin gausios, nereguliarios);
- odos problemų (esant pažeidimų ir pan.)

Aromaterapijoje jis plačiausiai vartojamas nerimui ir baimei malšinti, taip pat persidirbusiems raumenims, šąlančioms galūnėms, kaip kraujo cirkuliaciją skatinanti priemonė.

Kosmetikoje galbanų eterinis aliejus naudojamas kaip priemonė galinti padėti esant aknei, spuogams, įbrėžimams, nubrozdinimams, randams, strijoms. Kartu tai veiksminga priemonė brandžiai odai.

Galbano eterinis aliejus vartojamas išoriškai. Kosmetikoje jo galima naudoti nuo 0,5 iki 2%. Itin tinka masažiniams aliejams kaip  atpalaiduojanti ir tonizuojanti substancija, taip pat galbanas turi savybę aktyvinti kitus eterinius aliejus.

Pavargusių įtemptų pečių, nugaros, didžiųjų raumenų masažui galima pasigaminti puikų, veiksmingą aliejų su galbanu (50 ml):

  • Nerafinuoto dygminų aliejus 23 ml
  • Nerafinuoto sezamų aliejus 23 ml
  • Arnikų CO2 4ml
  • Varpinių levandų eterinio aliejaus 10 lašų
  • Galbanų eterinio aliejaus 4 lašai

Parfumerijoje galbano eterinis aliejus plačiausiai naudojamas kaip fiksatorius. Jis sustiprina substancijos, su kuria maišomas, stiprumą. Pats suteikia kvepalams dervingą, balzaminį, žalią, aštrų ir intensyvų aromatą. „Naujojo amžiaus“ kontekste arabų pasaulyje tikima, jog galbano kvepalai apsaugo žemės džinus, o vakarų pasaulyje – nykštukus. Galbanas naudojamas ir modernių kvepalų gamybai. Cartier „Must“ kvepalai turi ryškų galbano kvapą.


Kontraindikacijos: Vartojant aromaterapinėmis dozėmis nėra žinoma jokių kontraindikacijų, tačiau kai kurie autoriai nurodo, jog galbano eterinio aliejaus reikėtų vengti pirmuosius 3 nėštumo mėnesius (dėl jo emenagoginio poveikio).



Literatūra:

1. Encyclopædia Britannica;
2. Franchomme P., Jollois R., Pénoël D. L‘aromathërapie exactement: encyclopédie de l‘utilisation thérapeutique des extraits aromatiques. 2001. 

laimė K.
2010 
(C) Kvapų namai
 

Nuotraukos iš Kvapų namų aromatinės ekspedicijos Armėnijoje 2010 m. vasarą. 

Ši laukelį palikite tuščią

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades