Kakava - laimės eliksyras

Šokoladas turi ilgą istoriją, susijusią su majų ir actekų kultūromis, kurios skleidėsi Meksikoje ir P. Amerikoje. šokoladas kilo iš ten. Europiečiams kolonizavus centrinę ir pietų Ameriką, kakavos medžiai (Theobroma cacao) imti auginti visoje žemės rutulio tropinėje zonoje. Mūsų kakavos sviestas pagamintas Afrikoje, Dramblio Kaulo Kranto Respublikoje.

 

Geru šokoladu žadinama šventa, juslinga ir maloni gyvenimo patirtis...

 

Kakavos ir šokolado kvapas (ir skonis) yra ilgo ir sudėtingo fermentavimo pasekmė. Kakavos sėklų fermentavimo metu vyksta daugybė alcheminių transformacijų, kurios ir nulemia ypatingą poveikį turinčių sėklų kvapą ir skonį.

 

Kakavos pupelės nuskintos nuo medžio neturi šokolado skonio. Jos karčios ir pakramčius sutraukia burną. Pirmieji kakavos pupelių perdirbimo žingsniai prasideda plantacijoje, kur jos užauga ir yra nuskinamos nuo medžių. Čia jos tiesiogine prasme yra kompostuojamos kartu su vaisiaus minkštimu. Po fermentacijos pupelės išlukštenamos ir džiovinamos. Džiūdamos jos toliau keičia savo kvapą ir skonį. Aišku, išdžiovintos saulėje kvepia gardžiausiai.

 

Išdžiūvusios pupelės parduodamos šokolado gamintojams. Jie pupeles lėtai kepina ir mašinomis nuima jų kevalą. Išlukštentos kakavos pupelės sumalamos, o gauta masė vadinama šokolado likvoru (lot. liquor "skystis"), kakavos mase arba kakavos pasta. šokolado likvoras pereina dar kelis perkeitimus. Jis presuojamas, atskiriant riebų kakavos sviestą ir sausus šokolado miltelius.

 

Tikrasis valgomasis šokoladas daromas įvairiomis proporcijomis maišant šokolado likvorą, šokolado miltelius, pridedant cukraus, kakavos sviesto, vanilės arba sintetinių kvapų.

Theobroma cacao turi daug atmainų. Iš jų populiariausios yra 3: Criollo, Forastero ir Trinitario.

Kakavos sviestas ir 80% visų kakavos pupelių užauga ant Forastero porūšio kakavmedžių.

 

Kuom jis ypatingas?

 

Žaliavinis kakavos sviestas arba Theobroma cacao aliejus yra kietas, rudos spalvos (filtruotas - gražios geltonos spalvos), turintis kakavai būdingą kvapą, malonaus skonio produktas.  Kakavos sviestas yra puikus kosmetikos ingredientas. Jis neprilygstamai minkština odą.

Teobrominas, kakavos pupelių alkaloidas, maloniai stimuliuoja nervų sistemą. Jis teigiamai veikia raumenis, inkstus ir širdį. Kakavos produktai pasižymi geromis skysčius varančiomis savybėmis. Jie gali padėti nuo aukšto kraujospūdžio, nes plečia kraujagysles.

Kakava ir jos produktas šokoladas nuo seniausių laikų žinomas kaip „laimės eliksyras“. Kakavos pupelės turi nedidelį endorfinų – laimės hormonų kiekį.Kakavos produktuose atrasta virš 300 lakiųjų aromatinių medžiagų.

C. Amerikoje ir Karibų jūros pakrantėse žmonės kakavos pupeles nuo seno naudoja kaip inkstų ir širdies toniką.

Argentiniečių mokslininkų tyrimai parodė, kad įvairūs kakavos ekstraktai naikina bakterijas, sukeliančias pūlingus odos uždegimus ir sepsį (karbunkulus, furunkulus, pūlingus spuogus).

Kakavos sviestą mamos tirpina piene ir duoda vaikams nuo kosulio.

 

Kakavos sviestas odą

 

  • maitina, minkština ir jai suteikia šilko švelnumą;
  • saugo, stabdo per ankstyvą senėjimą;
  • regeneruoja ir atkuria.

 

Kakavos sviestas nuostabiai pakvėpina kosmetikos produktus.

Labai gerai kakavos sviestą naudoti sausai, atšerpetojusiai, elastingumą ir gyvybingumą praradusiai odai.

 

Gerai naudoti jį vieną arba maišyti su sviestmedžių, kokosų, makadamijų, simondsijų aliejumi. Kakavos sviestas puikiai maišosi su mėtų, apelsinų ir kitais citrusų eteriniais aliejais, vanilės ekstraktu ir kardamonu eteriniu aliejumi. Galime pasigaminti mūsų mėgiamo šokolado kvapą primenantį puikų kosmetikos produktą.

 

Paprasčiausias šokoladinio kremo visam kūnui receptas:

  • Kakavos sviesto 1 valg.š. (20 g)
  • Nerafinuoto aliejaus (pasirinktinai) 2 arb.š. (10g)
  • Hidrolato (pasirinktinai) 1 desert.š. (15 ml)
  • Eterinių aliejų (pasirinktinai) 5 lašai.

 

Įstatę indelį su kakavos sviestu į vandens vonelę jį ištirpinkite, sumaišykite su aliejumi, pridėkite hidrolatą ir eterinius aliejus ir viską gerai išplakite mažu plaktuvėliu arba šaukštu. Naudokite dar šiltą. (Atvėsęs jis sustings ir jeigu nebus gerai išplaktas išsisluoksniuos. Kadangi produktas be jokių konservantų, tai laikykite šaldytuve. Sunaudokite greitai.)

 

Laimė Kiškūnė

Kvapų namai ©

 

Susijusios prekės

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades