Puiklapių (foraha, tamanu) aliejus - kas tai?

 

Vaistinis puiklapis (Calophyllum inophyllum) – tai amžinai žaliuojantis plačiašakis medis, kurio gimtine laikoma Rytų Afrika, Pietų Indijos pakrančių regionai ir visa Ramiojo vandenyno atogrąžų juosta. Taityje jis vadinamas – ati ar tamanu; Havajuose – kamani; Afrikoje – forahai; Maldyvuose – funa, o Tamilnade – pinnai. Linėjinėje botanikoje jis priskirtas Kliuzijinių (Clusiaceae) šeimai, kurios atstovų Lietuvoje turbūt nėra.

Angliškai šis „dreifuojantis riešutas“ vadinamas rutuliniu riešutu arba (gal dėl didesnės painiavos) Aleksandrijos lauru. Tačiau puiklapis, akį patraukiantis savo gražiais lapais, nėra lauras, neturi jis nieko bendra ir su Aleksandrija. Dusyk per metus jis išskleidžia kvapnius baltus žiedus, kurie veda apskritus riešutus, tad jis auginamas ir dėl savo dekoratyvumo.

Puiklapis plinta vandeniu – nukritusius riešutus potvyniai ir atoslūgiai nuneša prie naujų krantų, ir netrukus pakrantėje ima augti naujas puiklapio medelis.

Puiklapis ne tik gražus, jo tvirta mediena nuo seno naudojama statyboms ir laivams. Ramiojo vandenyno navigatoriai iš puiklapių darė kanojų kylius, o iš duonmedžių skobė pačius laivus.

Puiklapių riešutuose gausu aliejaus, kuris nuo seno buvo naudojamas tradicinėje medicinoje ir kosmetikoje. Puiklapių aliejus pasižymi regeneruojančiomis, žaizdas užgydančiomis ir randus naikinančiomis savybėmis, todėl mūsų laikais juo susidomėjo Vakarų dermatologai ir kosmetologai.

Aliejus išgaunamas iš riešuto branduolio. Puiklapių aliejaus spaudėjas Aleksas iš Madagaskaro, iš kurio į Kvapų namus atsivežame forahą, pasakojo, kad riešutus jam suneša aplinkinių kaimų moterys. Aleksas riešutus susmulkina, ir primityviu rankiniu presu spaudžia iš jų aliejų. 

Iš 100 kg riešutų gaunama apie 5 litrai aliejaus. Per metus iš vieno subrendusio medžio riešutų derliaus surenkama apie 11,7 kg aliejaus. Štai dėl ko tamanu aliejus yra gana brangus. 

Žalsvai gelsvos spalvos foraha aliejus gali būti skaidrus, žemesnėje temperatūroje tirštėjantis.   

Ramiojo vandenyno salose puiklapis, mėgstantis sūrų pakrančių smėlį, laikomas šventu medžiu. Jis teikia ne tik malonų pavėsį, bet ir gydomąjį aliejų ir tvirtą medieną.

Dermatologai, tyrę puiklapių aliejų, tvirtina, kad šis aliejus:
  • turi unikalią savybę skatinti naujų audinių formavimąsi, taip spartindamas sveikos odos ataugimą;
  • natūralus puiklapių aliejus yra viena iš efektyviausių gamtoje randamų regeneruojančių medžiagų;
 
TODĖL:

  • efektyviai naudojamas esant tiek odos, tiek gleivinių pažeidimams;
  • fiziniams ir cheminiams nudegimams; įskaitant sukeltiems spinduliuotės;
  • tinka esant reumatui, radikulitui, taip pat ramina suerzintą odą;
  • dėl sutraukiančių savybių tinka kuperozes atvejais (išsiplėtusios venos ir arterijų kapiliarai);
  • odos priežiūrai kaip drėkinanti, maitinanti ir regeneruojanti gamtos dovana.

 

Puiklapių aliejus ypač rekomenduojamas:
  • odos pažeidimams (tiek saulės, tiek cheminiais ar fiziniais);
  • pri-iūrėti odą esant atoninėms žaizdoms; diabeto opoms; jis taip pat skatina pooperacinių žaizdų gijimą; lygina pooperacinius, keloidinius randus, strijas;
  • daugelio dermatozių atvejais; odos alergijoms; paprastiesiems spuogams (Acne vulgaris), psoriazei, herpiui;
  • hemorojui; analinės angos įtrūkimams;
  • sutrūkinėjusios, sausos, atšerpetojusios odos priežiūrai;
  • kaukėms esant silpniems plaukams;

Puiklapių aliejus turi įvairių veikliųjų medžiagų, kurios atkuria ir atjaunina odos audinius. Pagrindinės veikliosios puiklapių aliejaus medžiagos yra kalofilolidai (natūralūs neoflavanoidai, kurie yra gamtiniai antibiotikai ir uždegimų mažintojai), kalofilinė rūgštis (skatinanti gijimo procesus) ir inofilolidai (pasižymintys antivirusinėmis savybėmis).

Puiklapių aliejus naudojamas išoriškai. Jei planuojate pasigaminti masažinį mišinį ar losjoną su juo, tai, aromatologų teigimu, jums pakaks 5% puiklapių aliejaus.

Puiklapių aliejus naudojamas
  • vietinėmis aplikacijomis - pažeidimams, randams, paprastiesiems spuogams, egzemai, psoriazei;
  • juo masažuojama širdies link norint pagerinti veninę cirkuliaciją;
  • esant kuperozėms oda tepama pažeistoje vietoje.

Puiklapių aliejus sinergiškai gerai sąveikauja su niaoulio ir kiparisų eteriniais aliejais (šis mišinys labai gerai tinka kraujotakos sistemos problemoms);

Taip pat jis sinergiškai dera su imbierinių citrinžolių (palmarosos) eteriniu aliejumi ir gerai tinka odai prižiūrėti esant kuperozei. 

Puiklapių aliejus gardžiai kvepia sumaišytas su mėtų, cinamonų, gvazdikėlių, citrusų, rožės medžio, ylang ylang, pačiulių, vetiverijų, juodųjų pipirų, kalendrų, kardamonų eteriniais aliejais.

Įspėjimas: asmenys, vartojantis kraują skystinančius vaistus, dėl puiklapių aliejaus vartojimo turėtų pasitarti su gydytoju.

Kvapų namuose turime nerafinuoto, nedezodoruoto ekologiško puiklapių aliejaus tiesiai iš jo gimtinės, Pietų Afrikos. 

Susijusios prekės

Member since 2013.
International Federation of
Essential Oils and Aroma Trades