Naujienų prenumerata

Makadamijų sviestas ir aliejus iš PAR


Makadamijų aliejus ir sviestas iš Pietų Afrikos

Makadamijų aliejus (bot. Macadamia integrifolia)yra vienas iš kelių aliejų, kurių sudėtyje yra didelis kiekis palmitoleino riebalų rūgšties ir kone daugiausia mononesočių riebalų rūgščių. Palmitoleino riebalų rūgštis yra nedažna augaluose. Jos yra ir mūsų odos riebaluose (sebume), todėl oda įsisavina makadamijų aliejų itin lengvai. Be to, palmitoleino rūgštis stabdo gram-teigiamų bakterijų augimą; taigi makadamijų aliejus gali būti naudingas kosmetinių produktų komponentas, saugantis produktus nuo sugedimo, o odą – nuo kai kurių infekcijų.

“Kvapų namų” makadamijų aliejus ypatingas tuo, kad sunkiamas rankiniu presu nedideliame kooperatyve PAR. Riešutai švieži, nekaitinami ir neskrudinami (tai lengva suprasti aliejų pauosčius – jis turi salsvą šviežių riešutų kvapą). Išsunkus aliejus paliekamas nusistovėti, nefiltruojamas. 

Tokia primityvi technologija leidžia išsaugoti daug gemale - riešute kaupiamų bioaktyvių medžiagų ir Saulės energijos, kurias mūsų oda godžiai sugeria ir naudoja kaip statybines ląstelių medžiagas bei antioksidantus. Šios medžiagos sudaro vadinamąją nesumuilinamų aliejaus medžiagų frakciją. Palyginkite patys – literatūroje dažniausiai nurodomas nesumuilinamų medžiagų kiekis pramoniniu būdu išgautame makadamijų aliejuje yra 0.3%, o mūsiškiame “rankiniame” – net 7%!

Makadamijų aliejus nuostabiai suminkština odą, lengvai skverbiasi, greitai susigeria. 
Pašildyto aliejaus kaukės suteikia žvilgesio sausiems plaukams ir nušiurusiems plaukų galiukams, sureguliuoja galvos odos riebalų gamybą.


Naudojamas vienas arba mišinių sudėtyje.

Makadamijų sviestas – tai makadamijų aliejus su nuosėdomis. Turi nuostabų salsvą makadamijų riešutų kvapą ir skonį (nepainiokite šio natūralaus makadamijų sviesto su dirbtinai sukietintais, t.y. hidrogenizuotais makadamijų riebalais, kurį irgi vadina “makadamijų sviestu”).

Makadamijų sviesto sudėtis

Riebalų kiekis – 80%, baltymų – 16%, kitų medžiagų ir drėgmės – 4%.

Riebalų sudėtis

Mononesočiųjų riebalų rūgščių (r.r.) 81%, iš jų – 22% palmitoleino r.r.; polinesočiųjų r.r. 6%; sočiųjų r.r. 13%.

Nesumuilinamos medžiagos (vitaminai (alfa-tokoferolis), steroliai, skvalenas ir kt.) sudaro net 7%.

Tokia sudėtis ir apsprendžia išskirtines mūsų makadamijų sviesto kosmetines savybes:

Puikiai suminkština, pamaitina ir sudrėkina odą; prisotina antioksidantų ir kitų bioaktyvių medžiagų, tad sulėtina senėjimo procesus, sumažina priešlaikinio odos senėjimo požymius - raukšlių formavimąsi, pigmentinių dėmių atsiradimą.

Dar viena nuostabi ir unikali makadamijų sviesto savybė - kietosios baltymingos makadamijų sviesto dalelės veikia it švelnus šveitiklis. Įtrinkite švelniais sukamaisiais judesiais makadamijų sviesto į veido, rankų ar pėdų odą, ir greitai pajusite, kaip nuo odos ritasi negyvų ląstelių gurvuolėliai. Nuplaukite juos paprastu vandeniu, - ir džiaukitės aksomine minkšta šviežia oda.

Rūta Daunoravičienė
(C)Kvapų namai, 2011

 Renatos Šimelienės ir Rūtos Daunoravičienės nuotr.

Dovanų kuponas